Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att socknen/församlingen även i framtiden skall finnas kvar som grund för den svenska folkbokföringen. Det nya förslaget
I utredningen Framtida folkbokföring i Sverige, SOU 2000:17, föreslås att kommunerna skall utgöra den nya basenheten för folkbokföring. Detta innebär att man ersätter socknen och församlingarna som sedan flera århundraden fungerat som sammanhållande enhet. Förslaget innebär ändringar som ingriper kraftigt i ett flertal samhällssektioner.
Socken- och församlingsindelningen som viktig enhet
Församlingsindelningen är sedan gammalt känd och erkänd som grund för en territoriell verklighet. Den kan därigenom sägas vara en länk mellan förfluten tid och nutid. Vår historiska kunskap bygger på, eller bekräftas till stora delar av, arkiv som tillhandahåller församlingsrelaterad information.
Socken/församlingsindelningen är en viktig sorteringsmekanism för vårt geografiska namnsystem. Hela det svenska geografiska namnsystemet är uppbyggt sockenvis, dvs. att ortsnamn går att åtskilja så länge som vi vet vilken socken eller församling som vi talar om. Genom borttagandet av socken/församlingsbegreppet i den officiella hanteringen skulle det avsevärt försvåras med stora negativa konsekvenser för kulturarvet som följd.
Förslaget försvårar och hotar också kraftigt den vetenskapliga historiska forskningen då flera stora centrala och regionala kulturhistoriska arkiv är uppbyggda efter socken och församling som central indelningsgrund.
Socknen/församlingen skall även fortsättningsvis vara kvar som grund för den svenska folkbokföringen. Att ta bort socken/församlingstillhörigheten i folkbokföringssammanhang är ett direkt hot mot kulturarvet. Det språkliga kulturarvet som byggnadstraditioner, dialekter, klädedräkter och folkmusik är nära förknippat med den lokala församlingen och socknen.
Stockholm den 27 september 2000
Sofia Jonsson (c)