Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om samordnandet av myndighetsbeslut.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skattekontosystemet måste förenklas.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillämpa normala tidsfrister.
Motiv för mina förslag
Skattekontot är ett gissel för småföretagare rent allmänt. Det är mer tidskrävande än tidigare system (mer än dubbla arbetstiden går åt). Samtidigt är specifikationerna svårbegripliga, vilket skapar osäkerhet. Men det värsta är ändå den rättsosäkerhet som systemet skapar. Jag kan illustrera det med vad som i somras hände en av mina vänner som är småföretagare.
En gång per månad kommer det en specifikation över vilka transaktioner skattemyndigheten har bokfört på skattekontot. När den preliminära skatten debiteras sker en avstämning på kontot mot arbetsgivaravgift, moms, tidigare inbetalningar, beslut om arbetsgivaravgift, beslut om avdragen skatt, korrigerad kostnadsränta, korrigerad intäktsränta, ny kostnadsränta och ny intäktsränta. Därmed uppstår överskott (som utbetalas till företaget) eller underskott (som ska betalas in av företaget. I det senare fallet är kontoutdraget tillika en betalningsuppmaning. Min vän småföretagaren fick ett kontoutdrag per den 3 juli som visade att han skulle betala 22 445 kronor och att detta belopp skulle vara bokfört på skattemyndighetens konto senast den 26 juli. Han betalade omedelbart in pengarna och åkte på semester.
Den 8 augusti, samma dag som han återvände från semestern, kom nästa kontoutdrag, daterat den 7 augusti. Enligt detta hade han ett underskott på skattekontot på 12 395 kronor, vilket enligt kontoutdraget hade överlämnats till Kronofogdemyndigheten för indrivning den 5 augusti. Orsaken visade sig vara att skattemyndigheten hade återbetalat just denna summa på 12 395 kronor till hans företag den 5 juli, eftersom han denna dag hamnade på plus på skattekontot p.g.a. hans snabba inbetalning.
Från Kronofogdemyndigheten kom det en betalningsanmaning, daterad den 9 augusti, på 12 930 kronor (inkl ränta från 5 juli samt avgift). Beloppet skulle vara betalt senast 31 augusti.
Samma dag som skattemyndigheten överlämnade skulden till Kronofogdemyndigheten hamnade företaget i Kronofogdemyndighetens register. Just då behandlades tre anbud som hade lämnats in före semestern, bl.a. ett fyraårigt ramavtal med hans största kund.
Vid upphandlingar sker alltid en prövning i två steg. I det första kontrollerar den upphandlande organisationen att företaget inte har några skatteskulder. Har man det kan man inte gå vidare till steg två, utan anbudet förkastas utan prövning. Om så sker får man inte veta det förrän när upphandlingen är avslutad p.g.a. sekretessen under pågående upphandling. Det lilla företaget riskerade således att gå miste om tre uppdrag, vilka motsvarade ca 75 procent av det kommande årets intäkter. Dessutom skulle företaget lämna in ytterligare ett anbud några dagar senare, men kunde inte göra detta eftersom det då inte kunde få det intyg som krävdes på att företaget inte hade någon skatteskuld.
Eftersom Kronofogdemyndighetens register är offentliga tar dessutom kreditupplysningsföretag uppgifter ur dessa. Det finns ingen garanti för att felaktiga uppgifter sedan tas bort.
Efter ca 40 telefonsamtal och två brev med redogörelse för vad som hänt och övriga formalia som krävdes, beslutade skattemyndigheten den 24 augusti om rättelse av felaktigt restförd skatt. Denna överlämnades till Kronofogdemyndigheten för beslut, dit den ankom den 28 augusti. Efter ett flertal telefonsamtal och flera timmars telefonkö fattade Kronofogdemyndigheten sent samma dag beslut att rätta. Eftersom beloppet skulle vara bokfört på Kronofogdemyndighetens konto senast den 31 augusti var den 28 augusti sista inbetalningsdag.
Det ovan redovisade visar att nuvarande ordning inte är acceptabel.
Systemet måste förenklas. Företagen måste meddelas innan en påstådd skuld överlämnas till Kronofogdemyndigheten så att det finns en rimlig chans att hinna rätta till felen. Om det uppstår ett fel är det inte rimligt att lägga hela arbetet på företaget. Min vän fick ägna minst fem arbetsdagar åt detta. Dessutom skapade det av naturliga skäl en stor oro.
Myndigheternas beslutsfattande måste samordnas så att det inte krävs beslut från flera håll för att rätta till uppenbara felaktigheter. Slutligen vore det inte orimligt att även i dessa fall tillämpa normala tidsfrister (jämför sedvanlig betalningstid 30 dagar) så att det finns rådrum och tid att rätta till felaktigheter.
Stockholm den 3 oktober 2000
Henrik Westman (m)