Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen beslutar att lagtexten skall omarbetas så att utländska nyckelpersoner inte skall diskrimineras genom att de under en tidsperiod tvingats fly till Sverige.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om redovisning av kvitto för erhållande av skattereduktion.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om ett aktivt agerande inom det mellanstatliga samarbetet för att förhindra upptrappad konkurrens genom skattenedsättningar för utländska nyckelpersoner.
Inledning
Det finns en rad krav man kan ställa på skattesystemet och dess olika delar. Förutom att skatter skall finansiera offentliga åtaganden bör det finnas fördelningspolitiska mål, ekologiskt betingade mål etc.
Därutöver borde det vara önskvärt med tydlighet genom så få gråzoner och konstlade gränsdragningar som möjligt.
Den föreliggande propositionen bidrar inte till att närma sig något av dessa mål. Tvärtom. Skälet till detta kan möjligen hittas i att vi inte lever i den bästa, tydligaste och enklaste av världar. Och att ett antal länder satt igång och konkurrera med varandra genom sänkta skatter för importerade företagsledare, experter och andra som kan surfa på globaliseringen genom att kräva särbehandling med lägre skatter och större fördelar än andra. Liknande skattefrälsen har växt fram inom EU-byråkratin (EU-anställda betalar lägre skatter än andra förutom en rad obeskattade förmåner) liksom det tidigare förekommit denna typ av mervärdesbehandling inom kommunistiska diktaturer.
Man kan tycka att det i en marknadsekonomi skall betalas löner som gör att de man vill ha söker jobben. Har ett land högre skatt får man rimligen anpassa lönenivån till situationen. I Sverige är det emellertid tvärtom; företag, med verksamhet i flera länder, betalar ofta lägre lön för arbete utfört i Sverige än för samma arbete i andra länder. Samtidigt har vi hört företrädare för dylika företag att hojta om behovet av sänkta skatter för att få de anställda man säger sig vilja ha. Man kan tycka att företagen åtminstone borde betala lika hög lön i Sverige som i andra länder innan man beklagar sig alltför mycket...
Förslaget - nödd och tvungen...
Det förslag som nu föreligger, och vars direkta och detaljerade utformning inte varit föremål för samarbete mellan regeringen och Miljöpartiet, har således stora brister. Det vore förmätet att hävda att remissinstanser jublar över förslaget, snarare ligger det över en del tunga remissvar en tung suck med innebörden "härtill är vi nödda och tvungna". LO menar också att det borde finnas ett tak för de skattefria ersättningarna.
Snårigheter, gråzoner och oklarheter lär bli följden av ett genomförande, vilket också regeringen tycks inse eftersom man nu, efter kritik, föreslår att beslut om skattelättnader i Forskarskattenämnden skall kunna överklagas till förvaltningsdomstol. Vi menar att det saknas djupare analys över effekter av förslagets utformning, att förslaget är slarvigt formulerat och förmodligen även diskriminerande av tidigare flyktingar. Att man är nödd och tvungen är ingen ursäkt för ytlighet, vilket också är något av ett tema i LO:s remissvar.
Miljöpartiet har i en budgetuppgörelse accepterat grundidén med nedsatt skatt för "utländska nyckelpersoner" eftersom det uppenbart är så att andra länder infört motsvarande eller liknande regelverk. Vidtas inga åtgärder skulle Sverige få sämre konkurrensmöjligheter jämfört med t ex våra grannländer, lyder ett argument i den vågskål som talar för propositionen. Samtidigt kan konstateras att konkurrensmöjligheter självfallet är något vidare än bara fråga om skatt: att välja att vistas i ett land under flera år kan bero på att man anser att miljön är god, att naturupplevelserna är rika, att det finns en kreativ skola eller en god stämning med små konflikter. Detta uppmärksammas tyvärr inte i propositionen, vilket är en brist. Sägas skall också att det under senaste året visat sig att Sverige, trots skatter, blivit ett av världens starkaste och ledande länder då det gäller stora framväxande branscher: IT och bioteknik. Det visar sig att andra länders skattereduktion för experter och nyckelpersoner inte hindrat att Sverige lyckats bättre än de som lockat med införande av speciella skattefrälse.
Vi är således ändå villiga att pröva grundidén, men föreslår några ändringar och tillägg enligt nedan.
Diskriminering av flyktingar
Förslaget, som nu föreläggs, har, som sagt, brister. Regeringens förslag medför att diskriminering av flyktingar kan uppstå. De utländska medborgare som tidigare vistats i Sverige som flyktingar kan nämligen inte komma i fråga för skattelindringen ens efter ganska lång tids vistelse i sitt hemland. Förslaget bygger ju på att man, för att få nedsatt skatt, inte skall ha varit bosatt i Sverige eller "stadigvarande vistats i Sverige någon gång under de fem kalenderår som föregått det kalenderår då arbetet påbörjas".
Detta innebär att den som t ex arbetat för mänskliga rättigheter i en diktatur, blivit förföljd, tvingats fly, hamnat i Sverige under några år, flyttat tillbaka till sitt hemland när diktaturen fallit får en sämre behandling än den som inte tagit samma ansvar för demokratiutvecklingen i sitt hemland. Detta synes oss vara oacceptabelt och vi föreslår att flyktingar skall vara undantagna från regeln.
Otydlighet i regelverket - förtydliganden önskvärda
Förslaget som regeringen lägger har även andra brister. Det föreligger en tydlig linje när det gäller skattebidraget vad gäller inkomstskatten eftersom 25 procent av lönen lagligt får undanhållas för såväl beskattning som från skyldighet att betala sociala avgifter. När det gäller skattefria ersättningar (resor etc) i övrigt som de s k nyckelpersonerna skall åtnjuta kan dock redovisningen vara oklar, genom att krav på kvitton etc inte tycks föreligga. Det naggar en gängse princip i kanten, vilket är olyckligt. Vi yrkar därför att kvitto eller dylikt skall kunna styrka de kostnader man får ersättning för.
Marknadsekonomins spelregler - ta initiativ inom EU
En titt på hur det ser ut i andra länder ger en ganska svårgenomtränglig bild eftersom skattesystemen ser mycket olika ut även inom EU-länderna. Vissa länder, exempelvis Frankrike, har valt att ta in skatterna i hög grad genom indirekta skatter och sociala avgifter. Andra, framför allt Danmark, har prioriterat höga direkta skatter i stället för sociala avgifter. Åter andra, främst Storbritannien, tar in skatterna till stor del genom fastighetsskatter. Skattesatserna för såväl fysiska personer som företag varierar således i hög grad mellan länderna. Vidare förekommer en rik flora av olika avdrag. Därtill kommer stora skillnader vad gäller skattebaserna. Avgiftsbeläggning/icke avgiftsbeläggning av exempelvis utbildning, sjukvård och äldrevård är också mycket skiftande, men det är viktigt att notera att en rad avgifter ofta i praktiken är obligatoriska och därmed i realiteten är att betrakta som en del av skattetrycket. Att göra jämförelser skattesystemen emellan för att få ett mått på dels det totala trycket av offentliga pålagor på medborgarna inom respektive land, dels den service och välfärd i vid mening som dessa skatter och avgifter av skilda slag ger upphov till, är följaktligen förenat med betydande svårigheter.
Det är olyckligt att länder, även länder inom EU, konkurrerar med varandra genom att erbjuda skattefrälse för experter, trots att man har förvånande likvärdiga reella uttag. Det vore aptitligt om regeringen aktivt inom EU drev en starkt kritisk hållning till denna utveckling, även om en lösning på EU-nivå inte skulle lösa de påstådda problemen eftersom världen är större än så. Vid en EU-information i skatteutskottet framgick det att några sådana initiativ inte tagits, även om frågan varit uppe i den s k skattepolitiska gruppen. Vi menar att regeringen bör uppmanas att, fortast möjligt, aktivt ta upp frågan för mellanstatliga diskussioner.
Grön skatteväxling löser problem - krav på utvärdering
LO hävdar att det borde till en djupare analys och att regeringen gjort en tämligen ytlig genomgång av frågan, utan att för den skull motsätta sig ett genomförande. Vi delar LO:s grundläggande kritik, och finner att det finns ett starkt behov av en neutral uppföljning av hur skattereformen kommer att fungera och om den uppfyllt de mål man har. Kravet på utvärdering och "behov" stärks genom att vi de närmaste åren kommer att se hur en grön skatteväxling leder till såväl sänkta arbetsgivaravgifter som sänkta inkomstskatter. En överenskommelse finns mellan s, v och mp om en grön skatteväxling omfattande 30 miljarder i sänkta skatter på arbete. Genom en grön skatteväxling uppnås således de målsättningar som flera remissinstanser vill nå: betydande sänkta arbetsgivaravgifter och sänkta inkomstskatter.
En rimlig bedömning är att en utvärdering görs av den av regeringen föreslagna reformen, och att om denna utvärdering också skall ligga till grund för beslutsunderlag för en eventuell förlängning av reformen hänsyn skall tas till de gynnsamma effekter som blir följden av den då pågående gröna skatteväxlingen.
Stockholm den 17 oktober 2000
Birger Schlaug (mp)