1 Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behoven av att skyndsamt lösa problemen med s.k. Gränsgångare i samråd med övriga nordiska regeringar.
2 En internationell arbetsmarknad
Vi lever i en alltmer internationaliserad värld. Alltfler människor studerar eller arbetar i andra länder än sitt eget hemland. Detta är en utveckling som har pågått i många år och som kommer att accelerera under kommande år.
I Norden har vi under nära 50 år haft en gemensam arbetsmarknad, vilket framför allt har betytt mycket för människor i gränstrakterna. Där är det inte särskilt ovanligt att man bor i ett land och arbetar i ett annat.
Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn kommer att medföra fler s k gränsgångare. Svenskar kommer att arbeta i Köpenhamn men bo kvar i Sverige och vice versa. Moderata samlingspartiet bejakar denna utveckling och ser den som ett naturligt steg på vägen mot ökad integration och samarbete över gränserna.
Förutom bättre kommunikationer ger Öresundsbron möjligheter till utökat kulturellt utbyte, ökat studentutbyte och överhuvudtaget bredare kontakter mellan de två länderna. Det är viktigt att inte gränshinder i onödan försvårar detta utbyte och möjligheterna att bo och arbeta i andra nordiska länder.
3 Stora integrationshinder
Det framstår allt tydligare att bl a olika arbetsrättsliga regler och varierande nivåer på skatterna utgör ett växande integrationshinder mellan Sverige och våra närmaste grannländer.
Det är t ex helt otänkbart för en svensk att samtidigt arbeta deltid i både Danmark och Sverige. Det beror inte på tidsmässiga eller geografiska skäl utan på att individen då utsätts för ett extra kostnadspålägg för - i detta fall - svenska arbetsgivaravgifter - om ca 33 procent.
I den omvända situationen - när en dansk vill arbeta deltid i båda länderna - straffas vederbörande genom att dansk skatt uttages även på den inkomst som intjänas i Sverige. Skatteuttaget motsvarar skillnaden mellan vad arbetsgivaren skulle ha fått betala om inkomsten helt skulle beskattas i Danmark och vad arbetstagaren redan har betalt i särskild inkomstskatt för utlandsboende (s k SINK-skatt).
Det är svårt eller omöjligt för svenskar att erhålla utbildningsbidrag för praktikplatser i Danmark. Omvänt gäller att det är svårt eller omöjligt för danskar att använda danska utbildningsbidrag för arbetsmarknadsutbildning i Sverige.
Det uppstår således stora problem när man försöker att flytta ersättning för arbetslöshet mellan länderna. Det krävs arbete i minst fyra veckor för inträde i svensk respektive i dansk a-kassa. Men det är helt omöjligt för en invandrare utan svenskt respektive danskt medborgarskap att få arbete i det andra landet enligt gällande EU-lagstiftning.
Även de olika socialförsäkringssystemen skapar otrygghet. Ett exempel är att föräldrapenningen omfattar ett halvt år i Danmark men ett helt i Sverige. Följaktligen förlorar en dansk familj som arbetar i Sverige sin förmån efter ett halvt år. Problemet är att de i Sverige - med hänsyn till den svenska föräldraförsäkringens varaktighet - inte kan räkna med plats i barnomsorgen förrän efter ytterligare ett halvår.
Dessa och andra problem som illustrerats mellan Sverige och Danmark rör i hög grad även de andra nordiska länderna när det handlar om gränsgångare.
4 Arbete för integration
Det finns emellertid också många goda exempel på samarbete över gränserna. Tornedalen är ett sådant exempel. Där har avståndet till verkliga eller inbillade herrar i Stockholm alltid varit långt större än avståndet till andra sidan älven.
Haparanda och Torneå kommuner har infört en gemensam politisk ledning med fem representanter för varje stad. Man kallar sig för Eurocity och planerar nu tillsammans för att gå med i EMU enligt EU:s tidtabell. Då skulle den gemensamma, europeiska valutan komma att införas i de två städerna redan om ett drygt år.
De två kommunerna har en gemensam grundskola. Den drivs med svenska, finska och engelska som arbets- och undervisningsspråk. Man samarbetar lika nära när det gäller räddningstjänst, reningsverk och energiverk. Kommunerna har också gemensam turistbyrå och gemensam arbetsförmedling.
Vi anser att Haparanda och Torneå utgör ett bra exempel på hur integration över nationsgränserna kan och bör fungera.
5 Underlätta ökat utbyte av arbetskraft
Vi förordar att riksdagen snarast ger den svenska regeringen i uppdrag att i samråd med övriga nordiska regeringar ta bort de hinder som bromsar ett ökat utbyte av arbetskraft mellan de nordiska länderna.
Gränsgångare skall inte tillåtas att bli ett begrepp som närmast är liktydigt med problem utan ett begrepp som förknippas med möjligheter. Därför måste en rad problem som rör skatter, arbetsmarknadsregler och föreskrifter i socialförsäkringssystemen tas upp till behandling i såväl Nordiska ministerrådet som Nordiska rådet.
Ett utökat utbyte av arbetskraft kommer att medföra tillgång på bredare kompetens och vidare erfarenheter i alla berörda länder. Frågan förtjänar hög prioritet och det är bråttom.
Stockholm den 4 oktober 2000
Mikael Odenberg (m)
Kent Olsson (m)
Patrik Norinder (m)
Christel Anderberg (m)
Henrik Westman (m)
Ewa Thalén Finné (m)
Anna Åkerhielm (m)
Rolf Gunnarsson (m)
Anna Lilliehöök (m)