Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att underlaget för taxeringsvärdet bör förändras, beskattningen bör ske på en lägre del.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skatt på fastigheter skall tas ut först när fastigheten är såld.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förlänga nuvarande frysning av taxeringsvärdena till nästa allmänna fastighetstaxering som skall ske 2003.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förbättringsåtgärder som leder till energibesparingar i hus bör uppmuntras genom ett särskilt avdrag.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att fastighetsbeskattning bör avskaffas och ersättas med en schablonintäktsbeskattning för fastigheter med permanent boende.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs om att sambeskattningen bör upphöra.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att särskilja taxeringen för fastigheter med åretruntboende och fritidsboende.
Fastighetsbeskattningen
Dagens fastighetsbeskattning är en tung börda för många familjer. Systemet med beskattning av bostäder är inte genomtänkt, inte långsiktigt hållbart och orättvist. Beskattningen tillsammans med övriga boendekostnader tar en stor andel av hushållens inkomster, ca 30 procent, trots att dagens ränteläge inte anses högt. Men boendekostnaderna är ändå tunga för många med låga inkomster.
Det som också kan ifrågasättas är att uttaget av skatt sker på någonting som inte genererar inkomst förrän vid försäljningen av fastigheten. Dessutom är skatten så utformad att gamla hus, som inte reparerats, men finns i ett attraktivt bostadsområde ökar i värde på grund av grannarnas investeringar.
Fastighetsskatten bör avvecklas helt, men i avvaktan på detta är det viktigt att förlänga nuvarande frysning av taxeringsvärdena till nästa allmänna fastighetstaxering som skall ske 2003.
På grund av regeringens agerande står vi nu inför en akut situation eftersom regeringen har för avsikt att frysningen av taxeringsvärdena ska upphöra vid årsskiftet. Riksskatteverkets beräkningar visar på kraftiga höjningar av taxeringsvärdena i tätorterna.
Höjda taxeringsvärden påverkar fastighetsskatten, förmögenhetsskatten och sambeskattningen. Nära 40 procent av förmögenhetsskatten tas ut på värdet av människors hem, och då ska man komma ihåg att det som anses som förmögenhet oftast är en skuldsatt fastighet. Vi anser också att det är fel att energibesparande åtgärder leder till förhöjda taxeringsvärden. Istället borde stimulans utgå med särskilt avdrag för investeringar som leder till energibesparingar.
Systemet är mycket orättvist om man jämför det med förmögenheten i aktier som är noterade på andra listtyper än A-listan på Stockholmsbörsen. De är helt befriade från förmögenhetsskatt.
Även sambeskattningen är en gammal kvarleva som inte passar in i ett modernt och jämställt samhälle. Från Centerpartiets sida föreslår vi att den slopas från nästa år.
För att hjälpa människor som bor i attraktiva områden ute längs kusterna med stigande fastighetspriser anser vi att taxeringen för fastigheter och fritisdsboende bör skiljas åt. Ett system bör tas fram som inte tvingar människor att lämna sina hem p.g.a. fastighetsbeskattningens utformning. Detta bör ges regeringen till känna.
Sambeskattningen är en föråldrad modell och hör inte hemma i dagens samhälle. Vi vill därför föreslå att den upphör.
Stockholm den 5 oktober 2000
Viviann Gerdin (c)
Marianne Andersson (c)