Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avskaffa reklamskatten. Motiv för mitt förslag
Reklamskattelagen infördes 1972. Den omfattade då i praktiken alla medier som kunde vara bärare av annonser och reklam. Sedan dess har mycket hänt. Nya medieformer har tillkommit, vi har fått reklam även i då etablerade medier som radio och TV och de senaste åren har Internetannonseringen ökat kraftigt.
Inget av dessa medier är dock föremål för reklamskatt. Det är uppenbart att en sådan ordning snedvrider konkurrensen till de kvarvarande reklamskattepliktiga mediernas nackdel, framför allt dagstidningar och tidskrifter. Situationen har ytterligare förvärrats sedan reklamskatten på reklamtrycksaker - i praktiken direktreklam - avskaffades för några år sedan.
Reklamskattelagen är svår att överblicka och tillämpa och för den skattskyldige saknas inte sällan den förutsebarhet som måste kunna begäras. Reklamskatteutredningen, som 1997 föreslog att skatten skulle avskaffas, fann att sedan lång tid tillbaka har många berörda uppfattat systemet som så obegripligt och orättvist att det fått allvarliga konsekvenser för tilltron till lagstiftningen (SOU 1997:53 s 56).
Reklamskatteutredningens förslag välkomnades av i stort sett samtliga remissinstanser. Riksdag och regering har i flera sammanhang också uttalat sin ambition att avskaffa reklamskatten i sin helhet.
Det är befogat. Konkurrenssnedvridningen och rättsosäkerheten på reklamskatteområdet är i dag så påtaglig att lagen inte längre är försvarbar. Det partiella avskaffande som inleddes 1998 innefattade också ett löfte om att avskaffa reklamskatten i fråga om övriga reklamskattepliktiga medier. Det är nu hög tid att infria det löftet.
Stockholm den 28 september 2000
Roy Hansson (m)