Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om sänkning av mervärdesskattesatsen för nöjesparker och nöjesfält till 6 %. Bakgrunden till förslaget
Riksdagen beslutade i december 1997 att anpassa den svenska mervärdesbeskattningen till EU:s momsregler. Beslutet innebär bl a att det infördes momsplikt på flertalet, tidigare momsfria, tjänster inom kulturområdet. Till sådana tjänster hörde tillträde till evenemang av olika slag. För dem tillämpades en reducerad momsskattesats om 6 procent.
EU:s mervärdesskattedirektiv
EU:s mervärdesskattedirektiv innehåller detaljerade bestämmelser om hur skattebasen för mervärdesskatt skall vara utformad i unionens medlemsländer. Syftet är att åstadkomma konkurrensneutralitet mellan medlemsstaterna.
Direktivet bygger på principen om generell skatteplikt samt på att omfattningen och räckvidden av undantag från skatteplikten är desamma. Enligt direktivet får medlemsstaterna tillämpa reducerad momsskattesats för tillträde till shower, teatrar, cirkusar, nöjesparker, konserter, museer, djurparker, biografer, utställningar och liknande kulturella arrangemang och anordningar.
Nöjesparker och djurparker
Sverige tillämpar inte direktivets möjligheter till undantag fullt ut.
Såväl nöjesparker som djurparker var tidigare helt momsbefriade, men båda belades med full moms om 25 procent i samband med den stora skatteomläggningen i början av 1990-talet.
Utredningen om vissa mervärdesskattefrågor ansåg sedermera i sitt betänkande Vissa mervärdesskattefrågor III - Kultur m.m. (SOU 1994:31) att momsreglerna för i vart fall permanenta nöjesparker borde vara desamma som för bio, cirkus, opera, teater och konserter. Det skulle då innebära att momsskattesatsen reducerades från 25 procent till 6 procent.
Utredningskravet avvisades dock av riksdagen som ansåg att en sådan, reducerad skattesats endast borde "förbehållas verksamheter som tydligt utgör en del av kulturområdet". Den uttolkningen av vad som skall anses vara "riktig" kultur är dock långt ifrån invändningsfri.
För nöjesparker är den största kostnadsposten - efter personalkostnaderna - just kostnader för kulturutbudet. Hit hör parkmusik och levande musik på restauranger samt scenuppträdanden och teaterverksamhet. Ofta arrangeras temadagar med kulturella inslag. En växande del av utbudet vid nöjesparkerna är musei- och utställningsverksamhet. Det bedrivs vård av parkanläggningar och en nöjespark som Gröna Lund har därtill ansvaret för vård av ett antal k-märkta byggnader.
Snedvriden konkurrens
Bestämmelserna i mervärdesskattelagen har medfört egendomliga gränsdragningsproblem. Nöjesparker och djurparker har därför inte kunnat konkurrera på likvärdiga villkor.
Museibesök beskattas med reducerad momsskattesats om 6 procent, samtidigt som många museer utvecklas alltmer till att bli upplevelseattraktioner. De bedriver med andra ord en verksamhet med attraktioner som också är typiska i många nöjesparker. Konserter, shower, cirkusföreställningar och teater beskattas alltså olika beroende på om de äger rum utanför eller innanför en nöjesparks grindar.
Enligt min uppfattning är det viktigt att nöjesparkerna har möjlighet att konkurrera med det övriga kulturutbudet på likvärdiga villkor. Att momsreglerna snedvrider konkurrensen är helt uppenbart. För exempelvis en barnfamilj i Stockholm kan valet stå mellan att besöka Gröna Lund, Skansen, Cirkus Scott eller Naturhistoriska riksmuseet.
Under året har ett litet steg tagits i rätt riktning. Riksdagen har på anmodan av skatteutskottet i betänkande 1999/2000:SkU21 begärt förslag från regeringen om en sänkning av mervärdesskattesatsen för djurparker till 6 procent. Utskottets motivering var att "det kan synas rimligt att mervärdesskatten för djurparksverksamhet inte bör vara högre än den som gäller för museerna".
Det är angeläget att motsvarande sänkning också genomförs för nöjesparkerna. Annars blir ju den paradoxala konsekvensen av riksdagens beslut att nöjesparkerna hamnar i ännu mer påtaglig strykklass än vad som tidigare har varit fallet.
Det finns ingen som helst anledning att göra någon skillnad mellan nöjesparker och djurparker. De utgör båda en viktig del av rese- och turistbranschen, och de konkurrerar i hög grad med varandra. De bör därför ges likvärdiga konkurrensvillkor.
Nöjesparkerna är en viktig motor inom turismen. Liseberg är Sveriges största turistattraktion och bara Gröna Lund och Liseberg har årligen fyra miljoner besökare, varav 70 procent turister. De två nöjesfälten sysselsätter sommartid ca 3 000 personer och genererar mångfalt fler sysselsättningstillfällen inom rese- och turistindustrin.
Sverige bör utnyttja de möjligheter som ges i EU-direktivet för att åstadkomma en konkurrensneutral beskattning. Det innebär att momsskattesatsen måste sänkas till 6 procent också för nöjesparker och nöjesfält. Därigenom möjliggörs satsningar på parkernas kulturutbud och lämnas ett bidrag till utvecklingen av den svenska turistnäringen.
Stockholm den 4 oktober 2000
Mikael Odenberg (m)