Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om idrottens skattevillkor. Motiv för mitt förslag
Allmänt
Det är viktigt att det genom en tydligare lagstiftning ges klara besked om vad som verkligen gäller på skatteområdet för idrotten. Det är viktigt för att såväl enskilda idrottsutövare som föreningar och förbund skall kunna ha en rimlig möjlighet att följa de lagar och förordningar som finns på området. Om idrotten skall kunna följa rådande bestämmelser måste det var klarlagt vilka reglerna är.
Det är inte bra att skattemyndigheterna verkar ha börjat tänja gränser i en sådan omfattning att de närmar sig det område vi anser skall vara förbehållet klara politiska beslut, baserade på de samhällsnyttiga ideella föreningarnas värde.
Momsfrågan
Vad gäller den så kallade momsfrågan så måste regler som uppenbart missgynnar små ideella föreningar som driver idrottsanläggningar ändras. De nuvarande momsbestämmelserna innebär att kommunen i efterhand får tillbaka utlägg för moms. När däremot en idrottsförening tar över anläggningen får man inte motsvarande kompensation. Detta innebär i praktiken att föreningsdrivna anläggningar belastas med moms, medan kommunalt drivna inte gör det. Detta är enligt min uppfattning fel. Dels får de föreningar som äger anläggningarna en ytterligare försämrad konkurrenssituation, dels leder de nuvarande bestämmelserna till en ibland osund hantering, då kommunen och föreningen försöker hitta olika lösningar för att på egen hand komma runt problemet.
Föreningsdrivna anläggningar
Föreningsdrivna anläggningar bör därför befrias från moms. Detsamma gäller de privata idrottsanläggningar där många idrottsföreningar bedriver sin verksamhet. Idrotter som t.ex. bowling, tennis och ridsport, vars anläggningar kommunerna traditionellt avstått från att bygga och driva blir betydligt dyrare för den enskilde utövaren än om anläggningarna varit kommunala.
Stockholm den 2 oktober 2000
Roy Hansson (m)