Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjlighet till avdrag för kostnaden för inköp av snöskoter vid uppdrag som fjällräddare. Motivering
Det är polisen, som har ansvaret för den svenska fjällräddningen. Polisen har inte själv resurser att klara av fjällräddningen utan det måste bygga på frivilliga personer, boende i fjällregionerna och med stor kännedom om de näraliggande fjällen.
Det finns drygt 500 civila fjällräddare i hela fjällkedjan, i Dalarnas län ca 50, Jämtlands län ca 250, Västerbottens län ca 100 och Norrbottens län ca 110.
Länspolismästaren i Jämtlands län har sedan snart tre år ansvaret för samordning, utrustning och utbildning för hela fjällräddningsorganisationen.
Det finns utöver fjällräddarna två grotträddningsgrupper, en i Frostviken och en i Tärnabytrakten och två alpina grupper - klättrare - en i Kiruna och en i Östersund.
Under år 1999 var det totalt 229 fjällräddningsuppdrag varav 122 med helikopterinsats. 153 personer söktes och 131 personer, som var sjuka eller hade råkat ut för olycksfall, transporterades.
Vid vissa tillfällen, då man av erfarenhet vet att mycket folk vistas i vinterfjällen, ligger fjällräddarna i beredskap och avpatrullerar vissa leder även på kvällarna. Då har fjällräddarna tagit om hand och transporterat ned från fjället personer, som inte skulle klarat sig levande till morgonen.
Polisen tillhandahåller viss utrustning, t.ex. de särskilda fjällräddardressarna, hjälmar i vissa fall samt framför allt gemensam utrustning för patrullerna såsom pulkor med inredning.
Det finns sedan tre år tillbaka en gemensam utbildning, vilken ska leda till en certifiering så att allmänheten ska veta att den som har en fjällräddardress kan sina saker.
Fjällräddarna måste själva hålla sig med snöskoter och det är stränga krav satta på dessa snöskotrar. Det ska vara starka arbetsmaskiner och inga värstingskotrar och de ska ha kälke eller liknande. Detta finns beskrivet i ett policydokument.
Skattemyndigheten gör bedömningen om avdragsmöjligheterna och detta varierar mycket. Detta upplevs naturligtvis som olyckligt, men det som uppfattas som mest negativt är att fjällräddarna inte får göra avdrag för kostnaden för inköp av sina skotrar, som polisen ställt upp så stränga krav för. Inköpspriset ligger för närvarande på 75 000-100 000 kronor. Fjällräddarnas önskemål är att man ska få göra avskrivning på fem år med möjlighet att få dra av halva kostnaden.
Fjällräddarna räddar varje år många människor med sina insatser. Tyvärr har en del försvunna hittats döda. Under år 1999 var det åtta stycken. För de anhöriga är det dock mycket viktigt att även de som är döda återfinns, och därför lägger polisen ned åtskilliga resurser på att leta, även då man egentligen är övertygad om att den försvunne inte längre kan vara i livet.
Fjällräddningen vilar på frivilliga personers insatser. Då anser jag, att staten åtminstone ska betala med avdragsmöjligheter för de dyra skotrar som man måste köpa in för att få uppdraget.
Stockholm den 4 oktober 2000
Siw Persson (fp)