Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om beskattning av ägare i fåmansföretag. Motiv för vårt förslag
Skattesystemet borde utformas så att speciella regler för fåmansaktiebolagsägare inte behövs. Som skattesystemet ser ut idag måste emellertid någon form av princip finnas för att bestämma vad som är kapital- respektive tjänsteinkomst. För att öka förutsebarheten måste denna princip översättas till lagregler.
Vad som är inkomst av kapital och vad som är inkomst av egen arbetsinsats för en aktiv ägare till ett fåmansaktiebolag är närmast en filosofisk fråga. Svaret och utgångspunkten för företagsbeskattningen måste vara att överskott från företaget är kapitalinkomst om företagaren tagit ut en lön som är marknadsmässig för arbetsinsatsen vilken beskattas som tjänsteinkomst. Resterande del kan inte härröra från annat än avkastning på satsat kapital och/eller anställdas arbetsinsatser. I vart fall är det, så länge marknadsmässig lön uttagits, inte inkomst av eget arbete för företagaren. Följaktligen måste den delen av överskottet som delas ut eller blir reavinst vara kapitalinkomst.
Med nuvarande metod för klyvning av företagares inkomst mellan kapital- respektive tjänsteinkomst blir skatteuttaget relativt sett högre för mer lönsamma företag. Ur ett samhällsperspektiv är detta olyckligt. Skattereglerna - även för familjeföretag - bör utformas så att tillväxt stimuleras. Lönsamma familjeföretag bör inte straffbeskattas i förhållande till börsnoterade företag.
Huvudregeln vid beskattning av utdelning till aktiv ägare i ett fåmansaktiebolag bör vara den att all utdelning från ett fåmansaktiebolag anses som kapitalinkomst om ägaren tagit ut en lön som motsvarar minst den som en anställd kollega i samma yrke har.
Vårt förslag innebär att RSV tillsammans med arbetsgivarorganisationerna tar fram ett antal lönelistor för företagare och anställda i olika branscher utifrån de arbetsbeskrivningskoder som idag finns.
Om någon "motsvarande lön" inte kan fastställas på grund av svårigheter att i något fall jämföra marknadsvärdet av en företagares arbetsinsats med en anställds lön måste någon form av beräkningsgrund som används i andra hand finnas. Denna bör precis som idag utgå från avkastningen på satsat kapital, men rymma även upparbetade vinster som behållits i bolaget. Principen finns redan idag vid beräkningen av kapitalinkomsten, eftersom den skattskyldige vid beräkningen av anskaffningsvärdet på det satsade kapitalet får utgå från bolagets värde vid utgången av 1992. Detta trots att detta inte anses fullbeskattat, dvs. beskattat både med bolagsskatt och skatt på utdelning alternativt tagits ut som lön innan de tillförts bolaget.
När skatteutskottet behandlade en motion med likartat innehåll under föregående riksmöte hänvisade utskottet till utredningen om reglerna för beskattning av ägare i fåmansföretag, den s.k. 3:12-utredningen. Utskottet anförde följande:
I några motioner har tagits upp utformningen av de s.k. 3:12-reglerna. Dessa regler anger hur utdelningar och reavinster vid avyttring av aktier i företaget skall fördelas mellan inkomst av tjänst och inkomst av kapital hos den som är aktiv delägare i företaget. Regeringen har tillkallat en särskild utredare för att se över dessa regler. I utredningsuppdraget (dir. 1999:72) ingår att analysera metoden att utgå från en på något sätt fastställd normallön vid beräkning av det kapitalbeskattade utrymmet. Det finns enligt utskottets mening anledning att avvakta resultatet av den pågående utredningen.
Skatteregler kan utformas utifrån olika perspektiv. En utgångspunkt kan vara att gynna tillväxt. En annan kan vara ett strikt fiskalt synsätt. 3:12- reglerna utmärks av det sistnämnda. Detsamma gäller enligt vår uppfattning även i stor utsträckning direktiven till 3:12-utredningen. Därför föreslår vi att riksdagen uttalar att tillväxtperspektivet ska vara gällande och att detta meddelas 3:12-utredningen.
Stockholm den 25 september 2000
Ola Karlsson (m)
Holger Gustafsson (kd)
Marianne Andersson (c)
Kenth Skårvik (fp)
Inga Berggren (m)
Inger Strömbom (kd)
Åke Sandström (c)
Kerstin Heinemann (fp)