Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skyndsamt utreda en uppskovsmodell i reavinstbeskattningen för återinvestering i onoterade bolag. Motiv för vårt förslag
Riskkapitalförsörjningen till innovationsbaserade tillväxtföretag har förbättrats under de senaste åren, bland annat i samband med att de nya listorna SBI-listan och IM- Innovationsmarknaden startats. Trots detta har unga, tillväxtföretag svårt att i tidiga stadier finna privata riskfinansiärer.
Privat riskkapital till onoterade tillväxtföretag, särskilt i tidiga faser, är en knapp resurs i Sverige. Denna kategori företag är av yttersta vikt för utvecklingen av den ekonomiska tillväxten. Någon skatt som minskar tillgången på riskvilligt kapital bör därför inte finnas. Reavinstskatten vid aktieförsäljningar är en sådan skatt. Även om reavinstskatten på aktier inte kan styras generellt är det viktigt att kapitaltillgången inte minskar i samband med försäljning och direkt återinvestering. Beskattning bör ske först när investeraren säljer sitt aktieinnehav och tillgodogör sig vinsten.
I Storbritannien tas inte reavinstskatt ut vid omplaceringar mellan onoterade aktier inom viss tid. Som onoterade aktier räknas även aktier noterade på den nya AIM-listan, London Alternative Investment Market, vilken kan sägas motsvara OTC-listan i Sverige. Inte heller utgår reavinstskatt vid omplaceringar från börsnoterade till onoterade aktier. Den skatten betalas först i samband med den slutliga försäljningen av aktierna. Detta ökar tillgången till riskkapital till mindre bolag.
USA har sänkt sin generella reavinst till 28 procent och halverat den till 14 procent för investeringar i tillväxtföretag. I Sverige är skatten generellt 30 procent. För aktiva investerare är skatten däremot i vissa fall 45 procent.
Effekten av reavinstskatten är att det blir mindre kapital att investera efter en omplacering, vilket indirekt leder till inlåsning av kapital i äldre företag. Tillgången på kapital för nya unga företag blir mindre.
Intäktsmässigt för staten innebär den uppskjutna beskattningen endast att staten förlorar ränta för annars direkt inbetald skatt.
Skatteutskottet behandlade en motion med likartat innehåll under föregående riksmöte. Utskottets majoritet avstyrkte förslaget i motionen med följande motivering:
När det gäller yrkandena i vissa motioner om skatteuppskov vid återinvesteringar i onoterade företag för att gynna dessa företags riskkapitalanskaffning vill utskottet emellertid nämna att denna fråga har aktualiserats av Småföretagsdelegationen i betänkandet Kapitalförsörjning till småföretag (SOU 1998:93). Även den av kommissionen tillsatta Business Environment Simplificaton Task Force (BEST) har föreslagit liknande lättnader. Den s.k. Bättregruppen i Regeringskansliet, som har analyserat Småföretagsdelegationens och BEST:s olika idéer, har kommit till slutsatsen att en statlig utredning bör få i uppgift att analysera om en uppskovsmodell i reavinstbeskattningen för återinvestering i onoterade bolag är en effektiv åtgärd och om en sådan möjlighet bör införas (Rapport från Bättregruppen, s. 63).
Någon utredning om en uppskovsmodell i reavinstbeskattningen för återinvestering i onoterade bolag enligt Bättregruppens förslag har inte tillsatts. Med tanke på riksdagsbehandlingen under förra riksmötet borde enighet råda om behovet av en utredning enligt Bättregruppens förslag.
Stockholm den 25 september 2000
Marianne Andersson (c)
Inga Berggren (m)
Holger Gustafsson (kd)
Kenth Skårvik (fp)
Åke Sandström (c)
Ola Karlsson (m)
Inger Strömbom (kd)
Kerstin Heinemann (fp)