Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i skattelagstiftningen, med innebörden att prostitution ej är att betrakta som näringsverksamhet och att avdrag för kostnader ej är möjligt. Motivering
I Sverige infördes den 1 januari 1999 en lag som kriminaliserade köp av sexuella tjänster, ofta kallad "sexköpslagen". I en artikel i Aftonbladet den 27 september i år med rubriken "Prostituerade får dra av för kondomer" redovisas att Regeringsrätten i en dom 1982 slog fast att prostitution är att betrakta som näringsverksamhet och att den som säljer sex därför skall betala skatt. En namngiven skattedirektör på Riksskatteverket citeras: "En prostituerad kan jämföras med vilken hantverkare som helst när det gäller skatter, och precis som hantverkaren har den prostituerade rätt att göra avdrag för inköp av verktyg." Som exempel på tänkbara verktyg för en prostituerad anges t.ex. kondomer och speciella kläder. Skattedirektören konstaterar att gränsen är svår att dra, men även bröstförstoring uppges som ett tänkbart avdrag. Man tar sig för pannan! Hittills har tydligen ingen angett prostitution som sysselsättning i sin deklaration.
För Stockholmspolisens prostitutionsgrupp kommer tydligen dessa fakta, dvs. att sexförsäljning är skattepliktigt, som en överraskning. Många delar sannolikt deras förvåning! Prostitutionsgruppen menar att detta öppnar möjligheter att genom krav på bokföring av kända prostituerade kunna komma åt kunderna, dvs. de som köper sexuella tjänster. Alternativt kan de prostituerade som inte bokför sina näringsinkomster åka på en skattesmäll, vilket kan avskräcka från fortsatt prostitution. Prostitutionsgruppen ser fram emot ett pilotfall.
Den s.k. uppsökarenheten i Stockholm är inte lika entusiastisk och menar att det strider mot alla intentioner i den s.k. sexköpslagen. Att beskatta inkomster av prostitution gör prostitution till ett yrke, vilket kan sägas legitimera fortsatt prostitution. Vi delar denna uppfattning och är kritiska till Riksskatteverkets hållning, som i sin tur vilar på en dom i Regeringsrätten.
Det är därför viktigt att även skattelagstiftningen avseende näringsverksamhet förändras och förtydligas, så att det tydligt framgår att prostitution ej är att betrakta som näringsverksamhet och att det därför inte heller är möjligt att göra avdrag för inkomsternas förvärvande. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 28 september 2000
Peter Pedersen (v)
Ulla Hoffmann (v)