Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om avdragsmöjligheter när fastighet eller lägenhet används för både privat boende och för lokaler för näringsverksamhet. Motivering
Många småföretag inleder sin verksamhet med att utnyttja den lokal som närmast står till buds - det egna hemmet. Anledningen är framför allt att hålla nere kostnaderna. Det betyder i de flesta fall att ett rum i den egna villan tas i anspråk för fax, datorer, kanske lager för varor eller varuprover. Det medför ett intrång i nyttjanderätten till rummet till förmån för företaget. Någon verklig kompensation för detta intrång kan inte företagaren tillgodoräkna sig. Det är enligt vår mening inte tillfredsställande.
Dagens skattesystem
Bakgrunden till dagens otillfredsställande situation är skattereformen 1990. Då infördes ett antal regler som försvårade för företagare att driva verksamheten från den egna bostaden. Det gäller särskilt för dem som bor i egen villa. I deras fall medgavs tidigare en proportionering av kostnaderna för villan mellan rörelsen och privatsfären.
Nu måste mer än 50 procent av ytan användas för företaget för att fastigheten ska anses vara näringsfastighet. Annars får endast kostnader som uppkommit särskilt på grund av verksamheten dras av i företaget, i praktiken endast extra el m.m. Andra utgifter anses ha uppkommit ändå. Endast i de fall rummet är avskiljt, har egen ingång, finns det möjligheter att dra av kostnaden.
Företagaren får emellertid göra ett schablonavdrag på 2 000 kronor om arbetet omfattar minst 800 timmar i privatbostad på egen eller makas fastighet och 4 000 kronor i annat fall.
Företagare som bor i hyres- eller bostadsrätt får även de dra av ett par tusen kronor per år för merkostnaderna, om rummet är användbart för privata ändamål. Först då rummet är helt oanvändbart för privat ändamål får hyran proportioneras.
Hade företagaren hyrt ett rum i ett kontorshus eller av grannen hade hon fått dra av marknadsmässig hyra, omkring 40 000 kronor.
Skatteutskottet avstyrkte under förra riksmötet en motion med liknande innehåll med hänvisning till att inget i den översyn som gjorts (Stoppregelutredningen) har framkommit som ger anledning att ompröva de schabloner som tillämpas.
Varför behövs nya regler?
Nu är verkligheten en annan jämfört med 1990. Vi kan se en utveckling där distansarbetet ökar, inte minst beroende på den tekniska utvecklingen. Uppdragstagarna kommer sannolikt att bli allt fler i takt med att utbildningsnivån stiger och informationssamhället breder ut sig. Det är därför både rationellt och miljövänligt att uppmuntra distansarbete.
Distansarbete passar särskilt bra i glesbygd där avstånden är långa och där bredbanden kommer att göra tekniken snabb och driftsäker.
Arbete från hemmet är en viktig fråga för kommande generation företagare inom tjänstesektorn där enligt beräkningar 80 procent av de nya jobben kommer att finnas.
Hur bör de nya skattereglerna utformas?
Företagaren måste få möjlighet att i företagets deklaration dra av marknadsmässig hyra för rum i den privata bostaden samtidigt som det antas att företagaren privat har motsvarande kostnader eller inskränkning i nyttjanderätten. Alternativet är att tillåta ägare att proportionera kostnaderna mellan rörelsen och den privata ekonomin. På så vis missgynnas inte den företagare som väljer att kombinera arbetet med tillvaron i hemmet.
Detta förslag är visserligen inte enklare för skattemyndigheten att administrera än ett schablonavdrag. Att göra skattesystemet tillväxtbefrämjande och att nya tekniska möjligheter kan tas till vara måste i sammanhanget väga tyngre.
Avdragsmöjligheter som de föreslagna innebär att staten uppmuntrar människor att starta företag. Att detta inte är ett antagande från motionärernas sida understryks av resultatet från en enkät ställd till tjänsteföretag i Dalarna. På frågan om det hade varit lättare att starta företaget om avdragsmöjligheterna för att driva verksamhet i hemmet varit förmånligare svarade drygt 60 procent, av dem som det skulle ha varit aktuellt för, att det hade varit lättare att starta om avdragsmöjligheterna varit bättre.
Förslaget i jämförelse med anställda som arbetar från hemmet
Distansarbetsutredningen var inne på samma tankegångar (SOU 1998:115). Den föreslog ett schablonavdrag för bostadskostnad för anställda om det med hänsyn till arbetets eller anställningens art varit motiverat att utföra arbetet i hemmet. Utredningen konstaterar att det borde vara möjligt att kombinera avdragsreglerna för bostadskostnad i tjänst och näringsverksamhet. Den enda rimliga slutsats som kan dras av detta är att en återgång till principen med proportionering bör ske.
Regeringen måste därför ta initiativ till att förbättra avdragsmöjligheterna för dem som bedriver företagande i hemmet.
Stockholm den 25 september 2000
Åke Sandström (c)
Inga Berggren (m)
Holger Gustafsson (kd)
Kenth Skårvik (fp)
Marianne Andersson (c)
Ola Karlsson (m)
Inger Strömbom (kd)
Kerstin Heinemann (fp)