Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning om en skattereduktion för glesbygdsboende eller ett glesbygdstillskott enligt vad i motionen anförs. Inledning
Den regionalpolitiska utredningen SOU 2000:87 har nyligen kommit med sitt slutbetänkande. Där visar man på att Sveriges medborgares välfärd grundas i arbete och företagsamhet på landets samtliga lokala/regionala arbetsmarknader och att det är en viktig grund för att utveckla den framtida regionalpolitiken. Denna regionala välfärdspolitik ska garantera alla medborgare en grundläggande välfärd och en rimlig tillgång till samhällsservice. Människor måste kunna leva, bo och arbeta med goda förutsättningar till bl.a. utbildning, dagligvaruförsörjning, omsorg, vård, läkemedel och kommunikationer med omgivningen i vid bemärkelse.
Den regionalpolitiska utredningen analyserar ett stort antal alternativa förslag inom vitt skilda områden som både ingår i den "stora" och den "lilla" regionalpolitiken, som om de realiserades skulle innebära större möjligheter för särskilt lands- och glesbygdsregionernas innevånare att leva, bo och arbeta i sin hembygd.
Statens roll när det gäller att ansvara för och tillgodose basala förutsättningar för välfärd är omfattande. I det framtida samhället krävs utökade möjligheter till utbildning och kommunikationer för såväl unga som äldre; kvinnor som män inom den egna kommunen eller regionen. Det kan vara såväl genom att minska de regionala skillnaderna vad gäller sysselsättningsgrad som att garantera ett vägnät som är öppet året om och som fungerar för både person- och varutransporter. Andra förutsättningar för att minska den regionala obalansen är också att minska pendlingstider, utjämna kostnader för resor och tillgång till utbildning för såväl enskilda som privata företag och den offentliga sektorn.
Stora avstånd i glesbygd
De som bor långt utanför tätorten är helt beroende av en bra och fungerande bil eftersom de helt saknar tillgång till en fungerande kollektivtrafik. Det är inte rationellt för samhället att bekosta utbyggnad av spårbunden trafik eller tät busstrafik i dessa delar av landet. I många fall behöver hushållet ha två bilar för att två vuxna ska kunna jobba och delta i övrigt liv på fritiden, sådant som tätortsbor tar för givet. Reskostnader till arbetet kompenserar samhället delvis genom reseavdrag. Men för att i övrigt kunna fungera som en fullvärdig samhällsmedborgare behöver glesbygdsboende ta sig till s.k. basservice i form av skola, post, affär, vårdcentral, hockeyträning och ridskola. Barnen har långa avstånd till sina kompisar, och de gamla är beroende av att få skjuts av anhöriga och vänner. De som bor i glesbygden har inte möjlighet att köpa månadskort för att åka buss utan är helt beroende av att åka egen bil, oftast flera mil, för att handla, komma till fotbollsträningen, besöka distrikssköterskan eller gå på posten. Detta problem analyserades och behandlades i den regionalpolitiska utredningen. Flera partier i utredningen har uttalat sig för att någon form av landsbygdsavdrag/glesbygdsstöd ska införas.
Jag föreslår därför, utifrån den verklighet som beskrivs här ovan, att en utredning tillsätts. Utredningens syfte ska vara att ge glesbygdsboende en ekonomisk kompensation för höga kostnader på grund av långa avstånd. Detta kan ske i form av en skattereduktion för alla glesbygdsboende, där de via skattsedeln ges möjlighet till avdrag som är knutet till boendet och avståndet till allmänna kommunikationer. För de glesbygdsboende som inte kan komma i fråga för en skattereduktion bör möjligheten till ett glesbygdsboendetillskott prövas.
Stockholm den 4 oktober 2000
Gunilla Wahlén (v)