Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om marknadsföringsinsatser.1
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om momsen.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av sänkta skatter.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om regler på arbetsmarknaden. 2
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om transporter. 3
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av sänkta skatter på alkohol.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av sänkta energi- och fastighetsskatter. 8. 1 Yrkande 1 hänvisat till NU.
2 Yrkande 4 hänvisat till AU.
3 Yrkande 5 hänvisat till TU.
Svensk turism
Vida skogar, mäktiga älvar och brusande hav. Levande fiskelägen och trolsk midsommarnatt. Spännande historia och stort utbud av kultur. Nya och klassiska smakupplevelser. Allt detta och mer därtill bjuder vårt land. Få branscher som turismen skapar samma sysselsättning och drar in pengar. Men besöksnäringen är fortfarande liten i vårt land och utgör endast 2,8 procent av BNP, vilket är flera procentenheter under snittet i övriga Europa. Vi måste locka hit fler utländska turister. Varför har våra grannländer betydligt fler besökare? Staten har ett övergripande mål för marknadsföringen av Sverige utomlands och måste öka satsningarna på denna. Detta kan ske genom omfördelning inom ram.
Turismen är lika viktig för landets alla delar, men alldeles särskilt för glesbygden. En stor del av våra sysselsättningsproblem i glesbygden t.ex. skulle lösas om regeringen utformade en ny politik för branschen. Höga skatter och avgifter, krångliga system, olika momssatser och stelbenta regler på arbetsmarknaden är några hinder som gör att turistbranschen inte växer.
Hela Sverige skall leva har det talats länge om, men ingenting händer. Landet är delat på flera sätt. Bristen på arbete gör att särskilt många unga människor flyttar från glesbygden. Något som turistnäringen skulle kunna åtgärda eftersom många arbeten inom näringen passar unga människor.
För att öka intäkterna för turistsektorn måste vi skapa rimliga villkor för våra tjänsteföretag. Ett stort problem för näringen är den höga prisnivån. De svenska priserna är cirka 21 procent högre än i våra grannländer, och enligt SCB utgörs 66 procent av prisskillnaden av skatter - främst på arbete.
Enligt en marknadsanalys utförd av Resurs AB för NUTEK:s räkning anses att ett högt bensinpris i ett land med stora avstånd gör att norra Sverige har svårt att hävda sig. Vi anser att bensinskatten måste sänkas för att turistnäringen i norra Sverige skall få konkurrensmässiga villkor.
Moms
Vi har den högsta restaurangmomsen i Europa. Till detta kommer också den orättvisa skillnaden mellan moms på restaurangmat, 25 procent, och hämtmat eller färdiglagat i livsmedelsbutiken, 12 procent. Momsen på persontransporter sänks till 6 procent. Det är bra för branschen, men regeringen glömde att sänka momsen på skidliftsresor. Den behöver också sänkas.
Skatter
Vårt land har de högsta skatterna på alkohol och öl. Det gör det mera lönsamt att handla med svartöl och svartsprit. Det måste vara bättre att förtära alkohol på restaurang där konsumtionen kan övervakas. I interpellationssvar den 31 maj 1999 svarade finansminister Ringholm: "Möjligheten att använda alkoholskatten som ett styrmedel för att begränsa totalkonsumtionen av alkohol beror i hög grad på om man kan skattebelägga all alkoholkonsumtion i Sverige. Den svenska ekonomins ökande öppenhet och medlemskapet i EU är förhållanden som kan påverka detta. Det är därför viktigt att ha beredskap för en situation där prisinstrumentet kan få försvagad betydelse för alkoholpolitiken i Sverige."
Beskattningen på arbete är hög i vårt land. Turistbranschen är arbetskraftsintensiv varför näringen drabbas extra hårt. Sänkta skatter på arbete är en förutsättning för tillväxt och välstånd. Utan sänkta skatter på arbete och företagande kommer den låga sysselsättningen i många av våra glesbygdskommuner att bli bestående och utflyttningen kommer att fortsätta.
Kostnader
Andra skatter som också missgynnar branschen, och som måste sänkas, är fastighets- och energiskatterna. Lokalkostnaderna är mellan 20 och 30 procent av totalkostnaden. Fastighetsskatten ökar kostnaden med cirka 100 kronor per kvadratmeter. Även energiskatterna är orättvisa - ett bageri behöver inte betala energiskatt medan ett hotell som bakar sina egna bullar får betala 13,8 öre/kWh.
Representation måste i princip betraktas som vilken kostnad som helst i företaget. Representationsavdraget har halverats flera gånger de senaste åren. För många av våra små och medelstora företag har det inneburit ökade kostnader och minskade intäkter för alla inom restaurangbranschen.
Lagar, skatter och regler är inte anpassade för dagens tjänsteföretag utan har sin grund i de stora etablerade industriföretagens behov.
Regler
Turistbranschen kännetecknas av stora svängningar i beläggning beroende på säsongsvariationer och konjunkturer. För att kunna möta denna ojämna beläggning måste regelverket inom arbetsmarknaden bli mycket mer flexibelt och vara anpassat till marknadens behov. Bland annat kan svängningar i arbetskraftsbehov tillgodoses genom bemanningsföretag. Dessa måste dock kunna få arbeta på samma villkor som de offentliga motsvarigheterna. Bland annat är de som arbetar inom bemanningsföretag utestängda från stämplingsmöjligheter som de skulle kunna ha haft i ett annat företag än bemanningsföretag. Vi föreslår att så länge möjligheten att fyllnadsstämpla hos offentliga organisationer finns skall även bemanningsföretagen ha denna rätt. Kravet är dock att den anställde skall vara inskriven hos arbetsförmedlingen och att personen står till arbetsmarknadens förfogande.
Transporter
Det är dyrt att resa i Sverige och många gånger är det billigare att resa till Medelhavet än från norr till söder i Sverige. Avreglera flyget och järnvägen i högre grad än vad som skett.
Turistbranschen är mycket viktig för hela vårt land men livsviktig för många av våra små kommuner. En expansion av turistnäringen ökar med automatik också omsättningen i övrig näringsverksamhet i kommunerna.
Om vi i Sverige satsar rätt och närmar oss Europasnittet kommer det att skapas många nya jobb.
Stockholm den 2 oktober 2000
Anne-Katrine Dunker (m)
Patrik Norinder (m)