Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ändrad beskattning av svensk kraftvärmeproduktion. Motivet för vårt förslag
I Helsingborg håller Finspångföretaget Alstom Power (före detta ABB Stal) för närvarande på att slutföra installationen av företagets allra modernaste gasturbin - GTX 100 Kombi. Investeringen innebär att Västhamnsverket i Helsingborg byggs ut till ett högeffektivt och modernt kraftvärmeverk med kombinerad gasturbin och ångturbin. En sådan gaskombianläggning är det mest effektiva sättet att producera el med fossila bränslen. Ingen annan typ av förbränningsanläggning för elproduktion har så hög verkningsgrad och ger så högt elutbyte.
Alstom Power är världsledande på denna typ av energiteknik. Anläggningen i Helsingborg, som kommer att drivas av naturgas från den västsvenska naturgasledningen, får mycket goda miljövärden. I och med att gasturbinen tas i drift under våren 2001 kommer Västhamnsverket inklusive den nya gasturbinen att totalt minska kolanvändningen med tusentals ton per år. Miljövinsten blir avsevärd. Bland annat minskar kväveoxidutsläppen kraftigt. På sikt kan tekniska förutsättningar skapas för att ersätta all användning av kol inom Helsingborgs Energi.
Det finns ett hot mot den nya naturgasanläggningen i Helsingborg. Energiskatternas utformning missgynnar anläggningen till förmån för kolkraftimport. Detta innebär att rena bränslen får stå tillbaka för smutsiga, samt att fjärrvärmeunderlaget i Sverige inte utnyttjas för resurseffektiv kraftvärmeproduktion. De polska och danska kolkondenskraftverken utnyttjar inte sin överskottsvärme, och beskattas inte heller för den producerade värmen. Medan svenska, naturgaseldade kraftvärmeverk - som ur alla rimliga perspektiv är avsevärt mer miljövänliga än kolkondenskraft - beskattas när värmen används som fjärrvärme.
Om Helsingborgs gaskombianläggning tvingas stå oanvänd på grund av kolkraftimporten blir det tyvärr enbart en upprepning av vad som redan inträffat vid andra svenska, naturgaseldade kraftvärmeanläggningar. Att ersätta en reaktor i Barsebäck med kolkondenskraft kräver tre ton stenkol i minuten, med stora, negativa miljöeffekter som följd. Att tränga tillbaka kolkondensen med el från naturgaseldade kraftvärmeverk skulle minimera dessa negativa miljöeffekter.
Varje dag som passerar med kolkraftsimport och oanvända, svenska, miljövänliga kraftvärmeanläggningar är ett misslyckande för miljön. Regeringen bör därför snarast återkomma till riksdagen med ett skatteförslag som inte hindrar svensk el från miljövänliga kraftvärmeverk att konkurrera på åtminstone lika villkor med kolkraftimporten.
Stockholm den 2 oktober 2000
Jan Backman (m)
Anna Åkerhielm (m)