Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Riksskatteverket i sin bedömning av reklamskatt bör ta hänsyn till konkurrensnackdelar, hinder för nyetablering och det redaktionella innehållet. Fackpress är inte annonsblad
Reklamskatteförordningens utformning utgör ett klart hot mot seriös fackpress som i dag konkurrerar med IT och därför arbetar på en krympande annonsmarknad.
Skrivningen är schablonmässig och tar inte hänsyn till facktidningens redaktionella kvalitet och betydelse för sin industri. RSV skriver också vad gäller beskattning av fackpress:
"Någon innehållsmässig bedömning av dagspress, fackpress eller populärpress görs inte i dessa fall utan det är endast fråga om reklamskatteteknisk definition."
Det finns i dag oklarheter också vad gäller abonnemang och möjligheter att kringgå antalet prenumeranter för att därmed undvika annonsskatt. Lösnummerförsäljning kan många fackpresstidningar inte heller tillgodoräkna sig, då innehållet inte är av så allmän karaktär. Det finns idag seriösa facktidningar som betecknas som "annonsblad". Detta är en klassificering som inte är rimlig och inte heller rättvis och en definition som RSV snarast måtte omarbeta.
Det kan inte vara en riktig bedömning: att mängden prenumeranter skall vara avgörande för vilken facktidning som skall belastas respektive undslippa att betala reklamskatt. Detta i sig hindrar effektivt konkurrens och nyetablering och utgör många gånger en avsevärd stor summa pengar.
I facktidningens värld är en omfattande prenumerationsstock i den egna branschen det mest viktiga. I sådana fall måste facktidningen anses vara prenumererad, även om antalet prenumeranter inte överstiger halva upplagan.
Stockholm den 26 september 2000
Cristina Husmark Pehrsson (m)
Anne-Katrine Dunker (m)