Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om enhetlig och sänkt momssats för konstnärer, konstgallerier och importerad konst. Motiv till vårt förslag
Staten bör skapa sådana villkor för de professionella konstnärerna att de kan basera sin försörjning på ersättning för utfört konstnärligt arbete. För att stimulera konstnärernas arbetsmarknad så att en ökad efterfrågan kan uppstå bör momsen för bildkonstnärer och momsen för konstgallerierna sänkas och läggas på samma nivå som gäller för många övriga verksamheter inom kultursektorn. Momskravet bör vara kopplat till konstverket oberoende av vem som säljer. Momssatsen för konstnärernas och konstgalleriernas försäljning av konst samt för galleriernas provision liksom för försäljning av importerade konstverk bör göras enhetlig och sänkas till 6 procent.
Det ligger i konstnärernas intresse att onödiga hinder för galleriernas verksamhet tas bort. En ökad efterfrågan av konstnärernas alster leder till ökade arbetsmöjligheter och därmed till ökade inkomster. I stället för selektiva stöd och bidrag skall statens åtgärder inriktas på att förbättra konstnärernas arbetsmarknad och deras möjligheter att försörja sig.
Konstgallerierna har väsentlig betydelse för konstnärerna och för deras möjligheter att öka efterfrågan och försäljning av konstverken. För de flesta konstnärer är det galleristen som ger den draghjälp som behövs för att bli känd och erkänd.
En viktig åtgärd för att underlätta för konstnärer att kunna leva på sin verksamhet är att förbättra momsvillkoren för konstnärer och gallerier. Vid ett flertal tillfällen har i riksdagsmotioner beskrivits hur negativt dagens momsregler påverkar konstnärernas och galleriernas verksamhet. Dagens momsregler försvårar galleriernas möjligheter att bedriva verksamhet och lägger en hämsko på konstmarknaden och minskar därmed möjligheterna för konstnärerna att kunna leva på sin konst.
Momssatsen på tavlor är olika hög beroende på vem som säljer och hur konsten distribueras. Vid försäljning av konstverk kan momsen vara 0 procent, 12 procent eller 25 procent.
Äger konstnären konstverket är momssatsen 0 procent eller 12 procent, när konstnären säljer för mer än 300 000 kronor brutto under ett år. Denna moms skall enligt reglerna tas ut av köparen. Men, när en tavla säljs kan konstnären inte ta ut momsen av köparen, eftersom man vid försäljningstillfället inte vet om bruttoförsäljningen för året kommer att överstiga gränsen 300 000 kronor.
Konstverk som säljs genom ett galleri beläggs med 25 procent moms. Äger konstnären den tavla som galleriet säljer, är momssatsen 0 procent eller 12 procent. Dessa skillnader i försäljningsförutsättningar minskar incitamenten för ett galleri att köpa konst utav konstnären och i motsvarande grad försvåras konstnärens möjligheter att kunna sälja sina tavlor till ett galleri.
Även för förmedlingsavgiften, som är anpassad till de kostnader som galleriet har för att kunna driva sin verksamhet, beskattas en gallerist i Sverige med 25 procent i moms. Skillnaden när det gäller momsregler mellan gallerier och ideella organisationer är en uppenbar orättvisa, som försämrar galleriernas konkurrenssituation. Ideella organisationer kan förmedla och sälja konst utan att mervärdesskatt utgår. Momsreglerna för gallerierna får den orimliga konsekvensen att en tavla som säljs genom ett galleri blir avsevärt dyrare än om samma tavla säljs via en konstförening som ställer ut i exempelvis Folkets Hus. Alternativet är att galleristen tvingas lägga momsen på konstnären. Är då konstnären momspliktig är reglerna oklara, med följd att dubbelbeskattning kan uppstå.
Den höga gallerimomsen snedvrider konstmarknaden och bidrar till att föda en grå marknad som ingen är betjänt av - vare sig konstnären, galleristen, den konstintresserade allmänheten eller staten.
Den 25-procentiga momssatsen för gallerier i Sverige gör det dessutom praktiskt taget omöjligt för svenska galleriföretag att konkurrera med exempelvis tyska gallerier, som bara betalar 7 procent i moms, oavsett varifrån konstnären kommer. Det är i dag betydligt mer förmånligt att inhandla ett konstverk i Tyskland än i Sverige. Beroende på den höga svenska gallerimomsen är det t.o.m. en god affär att köpa svensk konst på kontinenten i stället för i Sverige. I Finland, som har 0 procent moms på konstförsäljning, blir den negativa effekten för svenska konstnärer och gallerier än värre. Genom momsreglerna snedvrids konkurrenssituationen i Europa till nackdel för svenska konstnärer och svenska gallerier.
Förutom momssatsen för en tavla som säljs genom lagerförsäljning från ett konstgalleri, som ligger på 25 procent, tillkommer i Sverige dessutom kraven på en avgift på 5 procent för "droit de suite". Inom EU tas inte motsvarande "droit de suite"-avgift ut i exempelvis England, ett faktum som ytterligare påverkar konkurrenssituationen i Europa på ett sätt som är negativt för den svenska konstmarknaden.
Stockholm den 30 september 2000
Karin Falkmer (m)
Inger René (m)