Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om översyn av kulturmomsen. Kultur är livskvalitet
Kulturen är viktig för människors livskvalitet. Den betyder också mycket för gemensamma angelägenheter såsom barns och ungdomars utveckling, arbetstillfällen, företagande, integration och mångkultur. Satsningar på kultur kan också leda till en positiv utveckling av den regionala balansen i Sverige.
Kulturpolitiken fungerar inte isolerat i en speciell sektor. Kulturpolitiken påverkar de flesta politikområdena och den blir också mest effektiv om den integreras med andra politikområden. Tankarna på att öka kulturens samarbete med andra samhällssektorer har funnits länge. Många diskussioner har förts angående kulturens roll i skolan, vården och samhällsplaneringen. Visst finns kulturen integrerad i många sektorer idag. Men man kan nog inte påstå att det har skett några genomgripande förändringar - så det finns mycket kvar att göra för att öka samspelet mellan kulturpolitiken med politiken inom andra samhällsområden.
Kulturmomsen
Idag tillämpas olika momsnivåer på olika kulturverksamheter. En stor del av kulturarrangemangen är belagd med så kallad kulturmoms som är 6 procent. Denna momsnivå gäller dock inte för alla former av kulturverksamhet. Dagens momsbestämmelser är alltså motsägelsefulla och krångliga. I vissa fall har det uppstått situationer där band har spelat, men publiken har förbjudits att dansa. Detta på grund av att arrangören haft ett avtal om den lägre momsen.
Att kombinera kultur och folkhälsa är en bra idé. Det arbetas på många olika sätt för att svenskarna ska röra mer på sig. Att dansa är ett bra sätt att stärka konditionen och dessutom är det roligt. Och att ha roligt det är något vi behöver mer av för att stärka gemenskapen. Allt detta tillsammans är en viktig del i folkhälsoarbetet. En del av den svenska kulturen är dansen och dansmusiken som engagerar en stor del av den svenska befolkningen.
För att kunna bibehålla dessa dansställen och få nya arrangörer för framtiden som kan driva dessa nöjesställen så krävs en översyn och sänkning av momsen från de 25 procent som är idag till samma nivå som det är för t.ex. rockkonserter, nämligen 6 procent. Detta i sin tur gör det möjligt att sänka inträdesavgiften kraftigt och då samtidigt göra det möjligt för allt fler att använda möjligheten att motionera, njuta av kulturen och dessutom ha roligt.
För att klara ut de olika momsnivåerna vid arrangemang och göra kulturen mer lättillgänglig behövs en utredning om vilka faktorer som skall tillämpas vid kulturverksamhet.
Stockholm den 1 oktober 2000
Sofia Jonsson (c)
Gunnel Wallin (c)