Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att mervärdesskatten på böcker skall utgå enligt momssatsen 6 %. Det bästa litteraturstödet är låg moms på böcker
Under många år har regeringen sagt sig vilja främja intresset för litteratur inte minst bland barn och ungdomar. Vad de ansvariga för regeringens kulturpolitik inte tycks inse är att intresset för läsning och böcker hindras av vår höga svenska moms på 25 procent. Länder med låg moms eller ingen moms alls på böcker har självklart en större försäljning per capita och också en aktivare och mer intresserad bokläsande allmänhet.
En lägre moms på böcker ger inte endast en prissänkning motsvarande sänkningen av bokmomsen. Lägre moms ger en större omsättning både för förlag och bokhandel. Förlagsbranschen kännetecknas av höga fasta kostnader och begränsade särkostnader. Vid lägre priser t ex på grund av reducerad moms ökar försäljningen. Upplagorna kan göras större och priset per bok kan sänkas ytterligare. Högre omsättning påverkar också bokhandelns omsättning och möjliggör ytterligare prissänkningar vid oförändrad lönsamhet. Slutligen gynnas författarna av högre omsättning, eftersom deras ersättning baseras på försäljningens storlek. Det allmänna blir inte heller lottlöst. Den större aktiviteten ökar skatteinkomsterna från förlag, bokhandel och författare och den lägre momssatsen kompenseras - om inte helt - så delvis av den högre omsättningen.
I det moderna IT-samhället är fortfarande boken och läsning utomordentligt väsentligt. Egentligen bör man vända på resonemanget. I ett informationssamhälle krävs god läsförmåga och goda kunskaper för att tillgodogöra sig utvecklingen. En sänkt moms på böcker leder inte enbart till fler sålda böcker. Det leder också till en höjd kunskapsnivå. En sänkt bokmoms genererar ytterligare en form av dynamik - den bidrar till att skapa en befolkning med allt bättre kunskaper.
Momsen på cirkusföreställningar är sex procent, medan momsen på böcker är 25. Är detta en rationell och klok avvägning? Knappast, cirkusföreställningar liksom andra kulturarrangemang är personalintensiva. Det motiverar den låga momssatsen. Samma gäller författarskap, bokutgivning och bokförsäljning. Varför diskriminerar regeringen litteratur och författarskap i förhållande till cirkusföreställningar?
Vad händer om momsen bibehålls på 25 procent? En växande del av försäljningen kommer att ske över Internet från t.ex. Storbritannien, som inte alls tar ut moms på böcker. Detta leder också i förlängningen till att en allt större del av den bokläsande allmänheten inriktar sig på engelska böcker i stället för på svenska, vilket kan leda till en successiv utarmning av svensk kultur och det svenska språket samtidigt som det kan bidra till ökade kunskapsklyftor i vårt land. En klok kulturpolitik kräver en sänkt bokmoms
Stockholm den 1 oktober 2000
Margit Gennser (m)