Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om miljörelaterad moms. Motivering
Det måste löna sig att göra rätt! Grön skatteväxling är en metod att göra det som är ekologiskt hållbart billigare och det som är ekologiskt ohållbart dyrare. Med denna motion vill vi gå vidare genom att även miljörelatera mervärdesskatten. En utredning bör tillsättas med syfte att lägga förslag på sänkt moms på miljömärkta produkter och KRAV-odlade livsmedel.
Grön skatteväxling är grunden
Skatterna ska utformas så att en god hushållning med begränsade resurser främjas och så att framväxten av ett ekologiskt hållbart samhälle kan stimuleras. Det är ett av skälen till att vi nu i Sverige, och en del andra länder, tagit de första stegen i en grön skatteväxling. Det innebär successivt höjda skatter på energi, utsläpp och annan negativ miljöpåverkan medan skatten på främst arbete sänks i motsvarande grad genom sänkta arbetsgivaravgifter resp sänkta inkomstskatter.
Fördelarna med detta system är många. På samma sätt som man genom att en gång införa höga arbetsgivaravgifter gjort det lönsamt för företag att modernisera, effektivisera och utveckla ny teknik så kommer högre energi- och miljöskatter att göra det lönsamt för företagen att rationalisera bort en del av miljöförstöringen och missutnyttjandet av naturresurser. Ny teknik utvecklas, nya system växer fram när en kostnadsbild växer fram som inkluderar de externa effekterna av en verksamhet, i detta fall miljöpåverkan.
Metoden att miljörelatera via miljöskatter på detta sätt har fördelen att de direkt träffar det berörda miljöproblemet vid källan och att de ökade kostnader detta medför sedan följer de berörda produkterna genom förädlingsleden.
Miljörelaterad moms är ett komplement
Metoden har emellertid också vissa begränsningar och bör således kompletteras om vi skall uppnå en ekologiskt hållbar konsumtion.
Den främsta begränsningen är att den gröna skatteväxlingen av naturliga skäl inte kan tillämpas på vare sig utsläpp, energiomsättning eller förbrukning av naturresurser som blir följden av produktion av varor som importeras, i vissa fall från andra EU-länder och i många fall från länder utanför EU. Ett sätt att komma förbi detta är att komplettera den gröna skatteväxlingen med en miljörelaterad skatt i slutförbrukarledet genom en miljörelatering av mervärdesskatten. Detta har nyligen också föreslagits av Konsumentverket i ett remissyttrande.
En differentierad moms är i sig ingen systemförändring av regelverken inom EU. På varuområdet medger EU:s mervärdesskattedirektiv redan idag differentierade momssatser på t.ex. livsmedel och böcker. En miljörelaterad moms måste självfallet bygga på klara regelverk av vad som skall betraktas som varande miljöacceptabel konsumtion. System finns idag: Bra miljöval, KRAV etc. Dessa, eller liknande och successivt skärpta, kriterier skulle kunna införlivas i lag eller förordning. Därmed skapas grunden för en miljörelaterad moms. En utredning av denna fråga bör skyndsamt sjösättas, målet bör vara att miljörelaterad moms skall kunna införas senast 1 januari 2002.
Stockholm den 2 oktober 2000
Birger Schlaug (mp)
Kia Andreasson (mp)
Barbro Feltzing (mp)
Gudrun Lindvall (mp)
Yvonne Ruwaida (mp)
Thomas Julin (mp)
Helena Hillar Rosenqvist (mp)
Lars Ångström (mp)
Marianne Samuelsson (mp)