Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om slopad arv- och gåvoskatt för familjeföretag. Slopa arv- och gåvoskatten för familjeföretag
Små och medelstora företag är ryggraden i svenskt näringsliv. Två tredjedelar av alla som arbetar i det privata näringslivet är anställd i ett litet eller medelstort företag. Ett särskilt problem är att nästan 40 procent av alla företagare i Sverige är äldre än 50 år. Inom kort kommer således ett stort antal företag att stå inför ett generationsskifte.
Arv- och gåvoskatten är hög i Sverige - upp till 30 procent. Det kan drabba ett företag hårt vid ägarskifte då äganderätten till ett familjeföretag skall övergå från företagaren till hans barn. Även om ett företag i och för sig är värt flera miljoner är det inte säkert att barnen har tillräckligt med reda pengar att betala skatten med. Då kan följden bli att en del av företaget måste säljas eller tömmas på mycket pengar. Detta kan skada företagets möjlighet att överleva. I värsta fall kan företaget försättas i konkurs.
I Sverige finns ca 70 000 företag som ägs av invandrare. Vart femte företag startas av en person med invandrarbakgrund. För invandrare är vart femte arbetstillfälle skapat av ett invandrarföretag. Dessa företag är i stor utsträckning familjeföretag där möjligheten att föra över ägandet till nästa generation är en mycket viktig fråga.
I många jämförbara länder ser arvskattelagstiftningen helt annorlunda ut än i Sverige. I Storbritannien tas exempelvis ingen arvskatt ut. I Tyskland är skatten 3-7 procent efter ett grundavdrag på 500 000 D-Mark.
För att underlätta för familjeföretag vid generationsskiften bör arv- och gåvoskatten slopas för dessa.
Stockholm den 27 september 2000
Elizabeth Nyström (m)
Maud Ekendahl (m)