Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen utreder möjligheterna att införa miljörelaterade skatter på flygtransporter.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen aktivt skall driva frågan i EU och i de internationella organen, t.ex. ICAO, för att få till stånd miljörelaterade skatter på bränsle och/eller flygresor.
Miljöstyrande skatter
Utifrån Sveriges åtaganden i internationella sammanhang, bl.a. i Kyoto 1997, angående åtgärder mot växthuseffekten, måste varje utsläpp av växthusgaser vägas in i möjligheten att minimera påverkan på det framtida klimatet. För att minska utsläppen och driva över inriktningen av utvecklingen till förnyelsebara alternativ har samhället framför allt skatteinstrumentet till sitt förfogande, vid sidan av lagstiftning, stöd och bidrag.
Med hjälp av styrande miljöskatter, uppbyggda för att ge ett någorlunda rättvist kostnadsansvar för miljöförstöringen, kan man ge marknadskrafterna signaler om att det som är långsiktigt hållbart samtidigt ska göras kortsiktigt lönsamt, och att det som är ohållbart ska göras dyrare. Den koldioxidskattehöjning som inleds 2001 träffar alla fossilbränslebaserade transporter - utom flyget.
Den värsta miljöboven går fri
Flyget är det enda transportslag med koldioxidutsläpp som går fri från beskattning, trots att det är den värsta boven vad gäller koldioxid per personkilometer! Varför? En tidigare miljöskatt på inrikesflyget från 1989 fick tas bort den 1 januari 1997 sedan EU funnit att den inte var förenlig med mineraloljdirektivet (92/81/EEG), om harmonisering av strukturerna för punktskatter på mineraloljor.
Utifrån detta direktiv är det alltså inte möjligt att miljöbeskatta luftfarten!? Dessutom är flygbränsle som genom avtal knutits till den internationella luftfartsorganisationen ICAO helt skattebefriat.
Luftfartsverket part i målet
Men hur stämmer detta med en strävan att minska utsläppen och styra om person- och godstransporter till miljövänligare alternativ? Luftfartsverket vill givetvis inte ha åtgärder som åstadkommer minskad efterfrågan på flygtransporter. I stället vill man i samarbete med det internationella organet Eurocontrol utveckla s.k. undervägsavgifter (kostnader för hjälpmedel som en överflugen stat tillhandahåller) med miljöparametrar, som är en del i EU-strategin för hållbar utveckling av flyget. Man menar också att det är nödvändigt med ett gemensamt agerande inom EU.
Flygets utsläpp måste beskattas
Det är ofattbart att flyget på det här sättet kommit undan sitt miljöansvar. Med tanke på att utsläppen sker på hög höjd har påverkan också en mer direkt effekt. Flyget är det transportslag som förväntas öka sina utsläpp av koldioxid snabbast. Med sin skattebefrielse på bränslet och inga särskilda miljöskatter på flygresor betalar i dag flyget inte sina externa samhällskostnader, särskilt inte vad gäller klimatpåverkan.
Därför är det nu nödvändigt att regeringen i EU och andra internationella organ, t.ex. ICAO, driver frågan om ett införande av en miljörelaterad skatt på flygbränsle och/eller flygresor. Ett bestämt agerande i linje med överenskomna miljömål i Rio och Kyoto måste till, liksom kravet på att ett enskilt land skall kunna gå före.
Stockholm den 27 september 2000
Per Lager (mp)
Ingegerd Saarinen (mp)
Kia Andreasson (mp)
Gudrun Lindvall (mp)
Gunnar Goude (mp)
Ewa Larsson (mp)
Helena Hillar Rosenqvist (mp)