Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till utredning om möjligheterna till en redovisning av arbetsgivaravgifterna på lönebeskeden till statligt anställda i enlighet med vad som anförs i motionen.
2. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till utredning om möjligheterna att få kommuner och landsting att redovisa arbetsgivaravgifterna på lönebeskeden i enlighet med vad som anförs i motionen.
3. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till utredning om möjligheterna att övergå till obligatorisk prismärkning exklusive moms i enlighet med vad som anförs i motionen.
4. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till utredning om möjligheterna att via skattemyndigheterna en gång om året redovisa det totala genomsnittliga skatteuttaget i procent av "hela lönen" i enlighet med vad som anförs i motionen.
Behov av information om skatternas storlek
En undersökning gjord av företaget Skop visar att 40 procent av svenska folket tror att skatterna totalt tar 35 procent eller mindre av vad man tjänar ihop. Rätt svar är omkring 65 procent vilket endast 24 procent visste. Detta visar att behovet är stort av generell skatteinformation till medborgarna och väljarna.
Löneskatter utöver lönen
En viktig del i denna information är att de anställda som får inkomstskatten redovisad som ett avdrag från lönen också får information om hur mycket arbetsgivaren betalat in i form av löneskatter utöver lönen (så kallade arbetsgivaravgifter). Denna osynliga lön borde redovisas tillsammans med den vanliga lönen så att den anställde får en uppfattning om hur stor "hela lönen" egentligen är. Härefter borde avdrag för olika skatter och egenavgifter redovisas.
Staten borde själv inom en nära framtid lägga om sin egen redovisning till de anställda på detta sätt. Dessutom borde riksdagen rekommendera kommuner och landsting att göra på samma sätt.
Momsen separatredovisas
En annan viktig del i skatteinformationen är att momsen separatredovisas vid prismärkning och betalning. För att medborgarna skall förstå att de betalar en icke obetydlig summa i skatt varje gång de köper momsbelagda varor och tjänster bör priserna obligatoriskt anges exklusive moms. Vid betalning bör sedan momsbeloppet och upplysning om vilka skattesatser i procent som tillämpats ges på kvitton och fakturor.
Generell skatteinformation
För att bilden av det totala skatteuttaget från åtminstone arbetsinkomster skall kunna bli någorlunda korrekt behövs också generell skatteinformation. Det belopp som kontant utbetalas efter löneskatter, inkomstskatter och egenavgifter belastas i normala fall med både moms, punktskatter och vissa andra skatter när pengarna används. I genomsnitt går drygt 21 procent av den kontanta lönen bort i moms och indirekta skatter. Härtill kommer andra skatter som t.ex. fastighetsskatt, en stor del av bolagsskatten samt stämpelskatter, vilka sammanlagt tar omkring åtta procent av kontantlönen i genomsnitt.
En sammanställning av totalskatteinformationen för en person med en månadslön på 20.000 kronor skulle kunna se ut på följande sätt:
Tabell 1: (Hela lönen, kr: 26.600 )
Källa: Skattebetalarnas förening, arg. PM 00:1, 2000-03-06
Detta exempel visar ganska detaljerat, men med avrundade värden, varför totalskatten blir mer än tre gånger så hög som de synliga inkomstskatterna räknat i kronor. Här nedan ges några fler exempel på jämförelser i procent av det synliga skatteuttaget och det verkliga skatteuttaget.
Inkomstskatt och verklig skatt för löntagare 2000
Tabell 2: (Månadslön Synlig skatt, % *) Verklig skatt, % **) )
Information av detta slag, med kanske ytterligare exempel för andra inkomstnivåer samt med pedagogisk text, borde genom skattemyndigheternas eller annan lämplig institutions försorg tillställas alla som skall deklarera skatt för arbetsinkomster en gång om året.
Stockholm den 27 september 2000
Catharina Hagen (m)