Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att socknen även i framtiden skall utgöra den administrativa enheten för folkbokföring. Socknen och folkbokföringen
Ett stort antal historiska och topografiska arkiv är organiserade efter landskap, län och socken/församling. Enligt uppgift är sockenbegreppet på väg att utmönstras ur folkbokföringen. Även om kyrkan skiljs från staten så återstår många andra bindningar till just socknen/församlingen. De svenska socknarna har en lång historia och har spelat en stor roll för samhällsutvecklingen alltsedan Gustav Vasas dagar.
Att som nu diskuteras låta kommunerna bli administrativ enhet för folkbokföringen betyder, om detta genomförs, ett kontinuitetsbrott som försvårar långtidsmotiverad forskning, där Sverige även internationellt sett har ett försteg. Behovet att använda befolkningsstatistik i långa obrutna serier gäller inte enbart historia utan i lika hög grad forskning inom medicin, ekonomi och samhällsvetenskap.
Enligt min mening bör riksdagen slå fast att socknen i även framtiden ska utgöra den administrativa enheten för folkbokföring. Det behövs en geografisk administrativ nivå mellan kommun- och fastighetsnivån. Dessutom påverkas inte socknen av kommunala omorganisationer, ändrade kommungränser eller förändringar inom den kyrkliga församlingsdelningen när kommuner eller församlingar slås samman. Att ta bort sockenbegreppet är även ett hot mot kulturarvet eftersom mycket av byggnadstraditioner, dräktbruk, dialekter, musik och seder har en direkt koppling till socknen.
Stockholm den 22 september 2000
Eskil Erlandsson (c)