Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av momssatserna för prydnadsväxter. Fackhandeln missgynnad
Problemet med "svarthandel" inom prydnadsväxtbranschen är stort. Ett antal aktörer fullgör inte sina åtaganden mot samhället. Många nya företagare från EU-länder med låg moms har sökt sig till Sverige för att sälja prydnadsväxter. Störningarna på marknaden är omfattande och de seriösa svenska företagen i branschen får allt svårare att hävda sig. Då dessutom fackhandeln i momshänseende är missgynnat gentemot dagligvaruhandeln är det läge att se över momssatsen för prydnadsväxter och genomföra en sänkning till 12 procent mot nuvarande 25 procent.
Moms på prydnadsväxter har behandlats vid ett flertal tillfällen inom EU. Det senaste beslutet i frågan är från 1996, då det beslutades att medlemsländerna får tillämpa en reducerad skattesats för tillhandahållande av levande växter och andra produkter från blomsterodling (inklusive lökar, rötter och liknade produkter, snittblommor och prydnadsväxter) liksom för tillhandahållande av vedbränsle. (Rådets direktiv 96/42/EG av den 25 juni 1996 om ändring av direktiv 77/3888EEG om ett gemensamt system för mervärdesskatt).
Detta innebär således att prydnadsväxtbranschen har ett specialbeslut inom EU som medger för ett medlemsland att reducera momsen på branschens produkter utan att det skall få effekter för medlemslandets övriga sektorer.
Målet med en momssänkning på prydnadsväxter är att
- minska den s.k svarthandeln,
- förbättra den svenska fackhandelns konkurrenskraft gentemot utländska konkurrenter som kommer till Sverige och vars seriositet är svår att granska och följa upp,
- jämställa konkurrensförhållandena mellan fackhandel och dagligvaruhandel, då den senare endast har en momssats på 12 procent.
Enligt beräkningar som Blomstergrossisternas Riksförbund har låtit göra skulle en momssänkning på prydnadsväxter resultera i en inkomstförstärkning för statskassan. Det går inte att utesluta att detta är fallet.
Stockholm den 19 september 2000
Elizabeth Nyström (m)
Ingvar Eriksson (m)