Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen avslår höjningen av dieselskatten i enlighet med vad som anförs i motionen.1
2. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till en sänkning av dieselskatten med 40 öre i enlighet med vad som anförs i motionen. 1
3. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till att utveckla och bevara svensk åkerinäring med konkurrensneutralitet gentemot EU. 2 4. 1 Yrkandena 1 och 2 hänvisade till FiU.
2 Yrkande 3 hänvisat till TU.
Motiv till vårt förslag
Under protesterna mot höga bensinskatter yttrade ansvarig minister att "åkerinäringen behöver saneras". Det kan bara tolkas som att regeringen anser att det finns för många åkare. Höga skatter och avgifter på svenska åkeriföretag resulterar i att dessa slås ut till förmån för konkurrerande åkerier från övriga Europa som kör i Sverige med sämre bilar, sämre bensin och sämre arbetsvillkor men - med högre vinstmarginaler.
De senaste dagarna har blockader och aktioner skett runt om i Sverige. Det är ett uttryck för den frustration många åkeriföretag och lastbilsförare känner idag. Konkurrensen är mördande hård och lönsamheten låg för många. Kostnadsläget för svensk åkerinäring ligger idag cirka 20 procent över kostnadsläget för motsvarande näringar i Danmark, Tyskland och Nederländerna, de främsta konkurrentländerna i denna bransch.
Att i ett läge med rekordhöga dieselpriser höja koldioxidskatten med tio öre ytterligare, som regeringen föreslagit, är en snyting som svensk åkerinäring inte förtjänar. Vi avvisar detta förslag. Vi föreslår däremot en sänkning av bensinskatten med 40 öre.
Bättre vore att ge stabila och långsiktiga spelregler för svensk åkerinäring, som ger förutsättningar för ökad lönsamhet för åkeriföretagen. Detta skulle förbättra möjligheterna för företagen att investera i ny materiel och att arbeta långsiktigt med miljöfrågor, kvalitet och leveranstrygghet.
Sedan sommaren 1998 har utländska åkerier (EU-åkerier) tillåtelse att fritt trafikera svenska vägar för att hämta gods på ett ställe i Sverige och leverera på ett annat, alltså inrikestrafik. I gengäld har svenska åkerier samma möjligheter i övriga EU-länder. Följden blir en accelererande utlandskonkurrens.
Svenska åkare ser många positiva effekter av konkurrens på lika villkor. Konkurrens gynnar teknisk utveckling, sänker priser och uppmuntrar och stimulerar nytänkande inom t ex miljösektorn. Dock utgör svenska avgifter, fordonsskatter och höga bensin- och dieselkostnader i längden helt oacceptabla begränsningar.
Paradoxalt nog riskerar denna snedvridning av konkurrensen, tillsammans med företagens sociala kostnader och de anställdas höga löneskatter, att svenska åkare tvingas flagga ut sina lastbilar. Om Sverige dessutom ensamt tar på sig ett större miljöansvar än övriga länder, står näringen inför hart när oöverstigliga konkurrensproblem.
En nyligen genomförd SIFO-undersökning av 300 åkerier visar att nio av tio åkerier anser att konkurrensen från utlandet har ökat det senaste året. Två av fem har förlorat uppdrag till utländska åkerier. Av dessa har mer än hälften förlorat mer än 10 uppdrag! Tre av fyra menar att konkurrensen har ökat beroende på att de utländska transportörerna kan erbjuda lägre priser. Nio av tio menar att skatterna måste sänkas för att stärka svensk åkerinärings konkurrenskraft. Nästan alla uppger att politiker och myndigheter saknar förståelse för åkerinäringen.
Den danska regeringen har insett transportnäringens betydelse för landets utveckling. Denna insikt har lett till att Danmarks regering, i samråd med transportbranschen, utvecklat en strategi för transportsektorn. Strategin innehåller fem kärnområden:
- Regleringar som omger transportsektorn skall ges likartade villkor som andra länder.
- Forskning kring logistik och transport skall stärkas. Tätare samarbete mellan universitet, teknologiska institut och transportföretag skall etableras.
- Vid beskattning av godstransporter skall hänsyn tas till företagens konkurrenssituation.
- Myndigheterna skall arbeta internationellt för att förhindra att danska transportörer utsätts för konkurrenshämmande handelshinder.
- Åtgärder skall vidtagas för att underlätta företagens tillgång till riskvilligt kapital.
Stockholm den 2 oktober 2000
Berit Adolfsson (m)
Inger René (m)