Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att fastighetsskatten skall sänkas från 1,5 % till 1,0 % på småhus och till 0,7 % på flerfamiljshus med bibehållna taxeringsvärden, och att fastighetsskatten på sikt avskaffas. Fastighetsskatten är orättvis och osolidarisk
Fastighetsskatten i både sin nuvarande form och den föreslagna (SOU 2000:34) är orättvis, osolidarisk och måste därför fasas ut ur ansamlingen av pålagor som tynger det svenska folket.
Fastighetsskatten är orättvis eftersom den inte tar hänsyn till betalningsförmåga. En låginkomsttagare som är bosatt i attraktiva områden skall enligt regeringen betala lika mycket som höginkomsttagare. För Bohuslän innebär det att pensionärer och låginkomsttagare kan tvingas flytta från det bohuslänska kustbandet för att deras sommargäster betalar dyrt för en kustnära fastighet. Det är fullkomligt horribelt att staten ser det som en subvention om staten inte utkräver samma skatt från låginkomsttagare som från höginkomsttagare. Det går inte att se någon rättvisa i ett sådan system. En regering med anspråk på att stå för rättvis beskattning kan inte rimligtvis tvinga låginkomsttagare från gård och grund enbart för att maximera skatteintäkterna till staten.
I stället för att försöka skapa lika möjligheter och underlätta för alla delar av Sverige accentuerar fastighetsskatten skillnaderna och olikheterna mellan olika delar av Sverige. Solidarisk finansiering av den generella välfärden innebär att alla deltar efter förmåga, inte att vissa skall slippa undan lättare än andra enbart i syfte att bevara ett fortsatt socialdemokratiskt regeringsinnehav. Detta innebär att en låginkomsttagare i en kustnära fastighet i Bohuslän kommer att betala mer i fastighetsskatt än en höginkomsttagare i Pajala. Det är inte en solidarisk skatt.
Den kommande fastighetsskatten som presenteras i SOU 2000:34 bygger på i sig motstridiga principer och har enbart som syfte att avtvinga medborgarna fler skattekronor så att socialdemokraterna skall slippa att omstrukturera och omorganisera en dåligt fungerande socialdemokratisk välfärdsapparat. RSV anför i sitt remissvar att "de föreslagna reglerna på området är av sådan karaktär att det är en övermäktig pedagogisk uppgift att förklara dem".
Lars Hedfors, som varit ordförande i Fastighetsbeskattningskommittén, försvarade utredningen med att säga: "Om man vill ha regler så blir det krångligt."
Med anledning av detta bör de förslag som presenteras i SOU 2000:34 förkastas i sin helhet.
Fastighetsskatten bör på sikt avskaffas. Innan vi är där bör frysningen av taxeringsvärdena behållas för att undvika skattechocker. Markvärdet vid beskattningen bör halveras och fastighetsskatten sänks från 1,5 procent för att uppgå till 1,0 procent till år 2001-01-01.
Stockholm den 2 oktober 2000
Kent Olsson (m)
Inger René (m)