Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening nödvändigheten av en strategisk alkoholskattepolitik.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen i sin EU-politik verkar för en implementering av European Alcohol Action Plan.
EU-anpassade alkoholskatter ger EU- anpassade alkoholskador
Priset viktigt
Priset på alkohol är ett av de viktigaste instrumenten för att begränsa konsumtionen och därmed alkoholskadorna. Ett antal studier i olika länder visar att så är fallet. För närvarande förs en debatt i Sverige om behovet av en anpassning av svenska alkoholskatter till en mera genomsnittlig EU-nivå.
Om vi anpassar våra alkoholpriser till genomsnittlig EU-nivå skulle det, enligt all tillgänglig forskning, för Sveriges del också innebära en anpassning till en betydligt högre nivå för alkoholkonsumtion och därmed för alkoholskador. För alla som är engagerade inom socialpolitiken borde det vara en självklarhet att förhindra en sådan utveckling. Vad vi minst av allt behöver är ökade alkoholskador!
Hembränning
Att tro att man genom skattesänkningar på alkohol skulle kunna ta upp konkurrensen med den illegala alkoholen är befängt. En skattesänkning skulle behöva vara så drastisk och få sådana negativa konsekvenser att det måste bedömas som helt uteslutet med ett sådant socialt experiment. En hembrännare förklarade nyligen i en intervju att han inte såg de allt högre kraven på sänkta alkoholskatter som något hot. Han tar 500 kronor för en femlitersdunk och 900 kronor för en tioliters. Produktionskostnaden för råvaror, dunkar, el och vatten beräknas till under 20 kronor litern. "Så det finns utrymme att gå ned i pris om Systembolaget skulle sänka", säger han och skrattar.
Inför Sveriges inträde i EU gjordes, under ledning av den amerikanske alkoholforskaren professor Harold D Holder, en vetenskaplig bedömning av hur alkoholkonsumtion och alkoholskador i Sverige skulle kunna komma att påverkas om det statliga alkoholmonopolet ändrades så att privat försäljning av starköl, vin och/eller sprit blev tillåten. Vidare bedömdes resultatet om alkoholpriserna sänktes till den nivå som gäller i Danmark eller Tyskland. Om priserna sänks ned till dansk nivå, skulle enligt bedömningen den nuvarande årliga alkoholkonsumtionen öka med ca 1,5 liter (alkohol 100 % per person 15 år och äldre), sänks priserna ned till tysk nivå skulle ökningen bli ca 3,8 liter. De redovisade värdena har då anpassats med hänsyn till förväntad effekt på den oregistrerade alkoholen. Konsumtionsökningen skulle leda till mellan 1 000 och 3 000 fler alkoholrelaterade dödsfall och en ökning av polisrapporterad misshandel med mellan 5 000-15 000 fall per år. Till detta kan läggas andra alkoholskador.
Pris och efterfrågan
Det är få områden som är så väl utforskade som hur pris och efterfrågan hänger ihop. Alkoholdrycker är handelsvaror som påverkas av pris och inkomst precis som andra varor. I Sverige har det gjorts flera studier av alkoholkonsumtionens pris- och inkomstkänslighet. En rad studier har gjorts i andra länder. Slutsatsen är entydig: Beskattning av alkohol är i jämförelse med andra möjliga alternativ det mest effektiva instrumentet för att minska konsumtionen och därmed skadorna.
Alkoholläkaren och forskaren Sven Andréasson har i skriften "Social- medicinsk alkoholvård", (utgiven av Svenska Kommunförbundet) gjort en uppskattning av kostnadseffektiviteten hos olika insatser för att förebygga alkoholproblem. Uppskattningen bygger på en sammanvägning av tyngden i det vetenskapliga underlaget för respektive åtgärd, omfattningen av effekterna och deras kostnader och uttrycks som värden på en skala 1-10, där högsta värdet är 10.
Andréasson gör uppskattningen att kostnadseffektiviteten är 10 för prispolitik och 8 för såväl monopol på försäljning som åldersgränser för inköp och servering. Att polisen förhindrar trafikonykterhet, langning och hembränning har 5 på samma skala, liksom serveringstillstånd för restauranger. Lokalt folkhälsoarbete har 4, sjukvårdens information och uppsökande verksamhet 3. Socialtjänstens information och uppsökande verksamhet uppskattas, i likhet med skolinformation och massmediekampanjer, bara ha 2 på skalan för kostnadseffektivitet.
Detta visar att det vetenskapliga stödet för åtgärder som begränsar tillgängligheten, som pris, monopol och åldersgränser, är betydligt starkare än det vetenskapliga stödet för åtgärder som begränsar efterfrågan, exempelvis information och attitydpåverkan. Av detta skall man inte dra slutsatsen att information och attitydpåverkan saknar betydelse. Även om de direkta effekterna på alkoholkonsumtionen är små, är information och attitydpåverkan snarare en förutsättning för att få medborgerlig acceptans för olika restriktiva åtgärder.
Enligt vår uppfattning är det av största vikt att Sverige slår vakt om sina möjligheter att använda prisinstrumentet.
Infallsvinkeln bör i vårt Europaarbete på sikt vara att stimulera andra länder att också utnyttja skatten som en konsumtionsdämpande faktor. Vi väljer här att citera vad WHO:s European Alcohol Action Plan säger om alkoholskatterna för samtliga länder i Europaregionen: "Utveckla en skattepolitik som garanterar ett högt realpris på alkohol."
Stockholm den 2 oktober 2000
Göran Magnusson (s)
Nalin Pekgul (s)
Ingemar Josefsson (s)
Nils-Erik Söderqvist (s)
Jan Björkman (s)