Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att prioritera EU:s gemensamma flyktingpolitik högt under det svenska ordförandeskapet.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i nuläget lägga fram ett nationellt massflyktförslag som värnar den individuella asylrätten.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en gemensam europeisk flyktingpolitik.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder mot människosmuggling.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att aktivt verka för att korta listan över viseringspliktiga länder.
Inledning
I regeringens skrivelse om den svenska migrations- och asylpolitiken redovisas statistiska fakta över bl a antalet asylsökande och migrationsströmmarna i världen. Skrivelsen innehåller även en rent formell redogörelse över Sveriges internationella samarbete inom området. Dock saknas ett sakligt resonemang om hur regeringen som ordförandeland i EU avser att driva migrations- och flyktingfrågorna. Folkpartiet beklagar detta. Sverige kommer som ordförandeland att ha ett betydande inflytande på utvecklingen av den gemensamma asyl- och flyktingpolitiken som håller på att ta form inom EU. Därför borde regeringens ambitioner ha tydliggjorts i den skrivelse som nu presenterats för riksdagen.
Folkpartiet ser med oro på den negativa trend som präglat europeisk flyktingpolitik under senare år. Asylrätten har blivit alltmer utsatt för kritik och angrepp. På åtskilliga håll har asylrätten inskränkts som en följd av en allmänt invandrar- och flyktingfientlig opinion. Även i Sverige har sådana tendenser gjort sig gällande i den allmänna debatten. Trenden måste vändas. Regeringen har goda möjligheter att påverka det arbetet.
Folkpartiet vill här lyfta fram några angelägna frågor som vi anser att regeringen bör prioritera före och under det svenska ordförandeskapet i EU våren 2001.
Vi vill i detta sammanhang även hänvisa till vår motion 2000/01:fp004 Liberal flyktingpolitik där Folkpartiet liberalerna för innevarande riksmöte föreslagit en rad genomgripande förändringar av den svenska asyl- och flyktingpolitiken så vitt avser bl a tolkning av flyktingbegreppet, hantering av s k massflyktsituationer, mottagande av asylsökande, asylprocessen, anhörig- samt arbetskraftsinvandring.
Prioritera flyktingpolitiken under ordförandeskapet
Europas regeringar har ett gemensamt ansvar för att alla flyktingar ges ett människovärdigt mottagande. Inget av EU:s medlemsländer kan svära sig fritt från ansvar när flyktingar söker skydd hos dem.
Vår uppfattning är att regeringen under ordförandeskapet kommer att ha en unik möjlighet att verka för en humanare europeisk asyl- och flyktingpolitik och vända den negativa trend som präglat EU-ländernas flyktingpolitik de senaste decennierna. Därför måste den gemensamma flyktingpolitiken prioriteras högt under det svenska ordförandeskapet. Vi bör utnyttja vår tid som ordförandeland till att bana väg för en humanare och mer solidarisk europeisk asyl- och flyktingpolitik och motverka alla tendenser mot ett Fästning Europa.
Sverige kan vara ett föredöme
Efter massiv kritik från riksdagens samtliga partier, utom regeringspartiet, UNHCR samt en rad flyktingorganisationer tvingades regeringen i våras att dra tillbaka sitt förslag om hantering av massflyktsituationer. Trots löften från regeringen om en snabb handläggning har ett nytt förslag ännu inte kommit på riksdagens bord. Folkpartiet beklagar detta. Regeringen går nu miste om en betydelsefull möjlighet att redan före ordförandeskapet lägga grunden för en humanare europeisk flyktingpolitik. Istället för att vara ett föredöme för EU:s övriga länder lägger sig regeringen platt och inväntar resultatet av förhandlingarna om EU-kommissionens förslag om massflykt. Det senare brister i respekten för den individuella asylrätten. Därmed blir det lätt att misstänka att även regeringen hugar för de alltmer högljudda och osolidariska krafterna som växer sig allt starkare såväl i Sverige som i övriga Europa.
Folkpartiet liberalerna anser att regeringen i nuläget bör lägga fram ett nationellt massflyktförslag som värnar den individuella asylrätten. Detta är ett krav med sin grund i respekt för i första hand individen och i andra hand internationell rätt. I ett läge där EU är i stånd att utveckla sin flyktingpolitik med bland annat gemensamma miniminivåer för asylregler och handläggningstider är det viktigt att Sverige visar upp ledarskap. I detta läge måste vi slå vakt om varje individs rätt att mötas med respekt. Genèvekonventionen måste värnas från varje form av inskränkning. Sverige och EU måste ta ett gemensamt ansvar för att alla flyktingar ges ett människovärdigt mottagande. Den svenska regeringen får inte använda EU som argument för att kunna strama åt den svenska asyl- och flyktingpolitiken.
En humanare europeisk flyktingpolitik
Arbetet med att utforma en gemensam asyl- och flyktingpolitik i EU befinner sig i en formativ fas. Att värna asylrätten på Genèvekonventionens grund måste i alla lägen vara utgångspunkten för en gemensam europeisk flyktingpolitik. Det kan aldrig ersättas med aldrig så kraftfulla åtgärder i andra avseenden.
Några EU-länder, bl a Finland och Österrike, har tidigare lagt fram förslag med den föga liberala utgångspunkten att försöka begränsa migrationsströmmarna till den europeiska kontinenten. Förslagen har utgått från missuppfattningen att särskilt de västeuropeiska staterna samt USA, Kanada och Australien haft en relativt omfattande invandring och har tagit emot många asylsökande, trots att vi vet att alla de stora flyktingmottagarländerna ligger i tredje världen. För liberaler, vars målsättning är en ökad rörlighet för människor utan hindrande gränser och andra barriärer, är det här förslag som gått tvärtemot.
Toppmötet i Tammerfors hejdade emellertid de värsta farhågorna om en kantrad gemensam flyktingpolitik i inhuman riktning. Men ännu är det oklart vilket innehåll asylpolitiken inom ramen för Schengensamarbetet kommer att få i fråga om synen på människor med skyddsbehov. I det franska ordförandeskapets diskussionsunderlag om den gemensamma asyl- och flyktingpolitiken nämns t ex knappast alls Genèvekonventionen. Asylrätten verkar uppfattas som ett problem snarare än som en mänsklig rättighet. Detta defensiva läge måste Sverige som ordförande bryta med kraft nästa år.
Folkpartiet välkomnar EU:s arbete med att inrätta en gemensam europeisk flyktingpolitik. Vi tror att en samordning av flykting- och asylpolitiken med en gemensam praxis är en förutsättning för en liberalisering av politiken inom hela EU.
Praxis för beviljandet av asyl är olika i olika EU-länder. I verkligheten har flyktingpolitiken successivt stramats åt i hela Europa. De senaste årens skärpning av asylpolitiken är oroväckande. Idag skyfflas människor runt som boskap mellan olika länder för att få söka asyl. Därför behövs en gemensam flyktingpolitik så att alla medlemsländer tvingas ta ansvar. För att det skall bli verklighet måste de mest generösa länderna sätta normen. Det synsättet måste prägla tillämpningen av såväl Schengenavtalet som Dublinkonventionen, vilka båda berör flyktingpolitiken.
EU och dess medlemsstater måste på plats bekämpa orsakerna till att människor tvingas fly och bege sig till andra länder. Genom vårt medlemskap i EU kan vi verka för att mobilisera omfattande stöd till de människor som tvingas på flykt genom ett mer direkt stöd till grannstater som ger dem skydd. Detta är inget alternativ, utan utgör ett komplement, till att ge människor som faktiskt flyr skydd.
Människosmuggling
Under året har vi kunnat bevittna tragedierna av en alltmer omfattande människosmuggling till Europa. Händelsen i Dover i somras då 58 människor påträffades döda i en lastcontainer är det mest fruktansvärda exemplet. Den restriktiva flyktingpolitiken i Europa är den främsta förklaringen till den omfattande människosmugglingen. Starkt bidragande till utvecklingen är förutom viseringsreglerna även det s k transportansvaret. Det senare innebär att transportörerna tvingas ansvara för prövningen av personers flyktingskäl. Tyvärr har debatten efter Dovertragedin i alltför hög grad kommit att fokusera på hur människosmugglarna skall bekämpas istället för att fokusera på bristerna i medlemsländernas nuvarande asyl- och flyktingpolitik. Självfallet är det viktigt att med kraft bekämpa de kriminella ligor som ligger bakom människosmugglingen. Åtgärder mot människosmugglarna får dock inte användas som ett instrument för att ytterligare försvåra för människor på flykt att ta sig till Europa. Sverige måste ta initiativ till att fokusering för tullarbetet inom EU och gränskontrollen inom EU förskjuts mot säkerhet för människor. Vid minsta misstanke om att det finns människor i ett transportmedel måste den aktuella myndigheten ingripa.
Viseringsregler inom EU
EU:s strikta visumpolitik utgör ett stort hinder för människor att ta sig till Europa och gör att människosmugglingen ökar. Dagens praxis att visumbelägga 130 länder som inte är välmående demokratier är inte värdigt det demokratiska Europa. Grundregeln måste vara att människor har rätt att resa in fritt i EU, inte tvärtom. Inom några år kommer arbetskraftsbristen i EU att bli akut. Därför är det också viktigt att vi bejakar och välkomnar människor som kommer till medlemsstaterna för att söka jobb.
Idag krävs visering för resa till Sverige från flertalet länder i världen. Den gemensamma listan över viseringspliktiga länder har växt ytterligare med Sveriges anslutning till Schengenavtalet. Bland de viseringspliktiga länderna finns alla de, varifrån de flesta asylsökande i Sverige och EU kommer. Det är uppenbart att viseringspolitiken används för att göra det svårare för människor med skyddsbehov att söka asyl i Västeuropa. Listan över viseringspliktiga länder får inte tillåtas växa ytterligare. Sverige måste aktivt verka för att listan görs kortare.
Stockholm den 11 oktober 2000
Bo Könberg (fp)
Johan Pehrson (fp)