Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa en lagändring med syfte att göra det möjligt att införa regional flyktingmottagning i stället för kommunal.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda möjligheten att införa en "utvecklingspeng" som följer flyktingen och som fördelas efter flyktingens eget val av bostad, svenskundervisning hos valfri anordnare, arbetspraktik hos valfri arbetsgivare osv.
Motivering
Det är Sveriges riksdag som fattar beslut om flyktingpolitiken. Sverige är också bundet av internationella konventioner på området. Varje kommun avgör trots det om de skall göra en överenskommelse med Integrationsverket om att ta emot flyktingar eller ej. Det finns ett antal kommuner som konsekvent säger nej. Vi har alltså i realiteten inte en nationell flyktingpolitik, i varje fall inte när det gäller det initiala mottagandet.
Med nuvarande antal asylsökande till Sverige finns ingen anledning att ha en "planekonomisk" organisation av flyktingmottagningen. Terminologin som används medför dessutom risken för att flyktingarna betraktas som passiva objekt för olika myndigheters åtgärder - för flyktingen ordnas en "kommunplats", därefter är flyktingen "kommunplacerad".
Enligt artikel 13:1 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna har envar "rätt att inom varje stats gränser fritt förflytta sig och välja sin vistelseort". För den som fått permanent uppehållstillstånd i vårt land gäller självfallet denna rätt. Men så länge det ekonomiska stödet till flyktingen i initialskedet är knutet till "kommunplaceringar" har flyktingfamiljen i realiteten inte möjligheten att "fritt förflytta sig och välja sin vistelseort".
Flyttström till storstäderna
Flyttströmmarna av svenskar inom landet till storstadsområdena är för närvarande större än invandringen av asylsökande. Kommunerna i exempelvis Stockholmsområdet har ingen möjlighet att tacka nej till exempelvis svenskar från mindre orter som får jobb i storstadsområdet. Lyckas de hitta en bostad, får de förstås bosätta sig var de önskar. Samma grundregler borde också gälla för flyktingar.
Asylsökande som kommer till Sverige har rätt att bosätta sig var de önskar. Oftast är det personer som kommer utan familj. De kan t ex bo inneboende hos en landsman i någon av storstäderna. Den dag de får uppehållstillstånd inträder så en olycklig krock mellan "EBO-lagstiftningen" (eget boende) och socialtjänstlagen. Enligt den senare har kommunen det yttersta ansvaret för dem som vistas inom kommunen. När den asylsökande får uppehållstillstånd övergår därför automatiskt ansvaret från staten till den kommun där flyktingen råkat bosätta sig. När familjen då får komma till Sverige, räcker hyresrummet inte till, utan det krävs en större lägenhet. Kommunen har då ansvaret för att skaffa fram den större lägenheten.
Genom att lägga över ett större ansvar på individen genom att hon/han själv ordnar arbete, bostad, tar del av erbjuden utbildning etc, ökar delaktigheten i och ansvarstagandet för samhällets utbud och möjligheter.
Flyktingar som kommer till Sverige beter sig helt rationellt. De söker sig till storstadsområdena eftersom chansen är störst att få ett arbete där.
Invånare i storstadsområdena är vana att tänka regionalt. De kan bo i en kommun, arbeta i en annan, ofta på någon timmes resa från hemmet, ha barnen i skola i en tredje kommun osv. Flyktingen och dennes familj blir däremot "instängd" i en kommun.
Solidarisk flyktingpolitik
Om man i längden ska kunna upprätthålla en solidarisk flyktingpolitik, torde det inte kunna gälla andra regler för flyktingar än för svenskar som från andra orter flyttar till storstaden. Flyktingmottagningen bör därför i ett första steg bli regional istället för kommunal. Detta skulle ge flyktingen större rörelsefrihet inom en region. Framför allt är detta aktuellt i Stockholm och andra storstadsregioner. Det långsiktiga målet bör emellertid vara att göra flyktingmottagningen nationell, att såväl flyktingar som gamla svenskar ges samma möjlighet att bosätta sig och arbeta där de själva önskar. När en asylsökande får uppehållstillstånd borde han eller hon få ett eget huvudansvar för att hitta ett jobb och en bostad som är tillräckligt stor för familjen. Givetvis krävs hjälp av exempelvis Migrationsverket eller någon annan myndighet med information om var i regionen det finns jobb och var det finns bostäder.
Vinsterna med en sådan förändring av flyktingmottagningen är flera. För det första överförs huvudansvaret till flyktingfamiljen. Man undviker risken för passivitet. För det andra kan ingen kommun neka en flykting att bosätta sig där det går att hitta en bostad. För det tredje blir flyktingens villkor likadana som för den som flyttar inom Sverige.
En regional flyktingpolitik av det skisserade slaget fordrar ändrad lagstiftning. En "utvecklingspeng" behöver införas som följer flyktingen och som kan delas upp i olika delar för stöd till bosättning, svenskundervisning, arbetsplatspraktik osv.
Stockholm den 28 september 2000
Margareta Viklund (kd)
Amanda Agestav (kd)
Stefan Attefall (kd)
Magda Ayoub (kd)
Inger Davidson (kd)
Helena Höij (kd)
Mats Odell (kd)
Inger Strömbom (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Rolf Åbjörnsson (kd)