1 Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning med uppgift att göra en översyn av lagen om mottagande av asylsökande m.fl. för att den verksamhet som erbjuds asylsökande barn på Migrationsverkets förläggningar skall hålla åtminstone samma standard som för barn födda i Sverige, ta hänsyn till asylsökande flickors och pojkars särskilda behov samt bringas i full överensstämmelse med de krav som ställs i FN:s barnkonvention. 2 Bakgrund
Den 1 juli 1994 trädde lagen om mottagande av asylsökande m.fl. i kraft. Lagen innehåller bl.a. förskrifter om sysselsättning för och bistånd till asylsökande och utgör den rättsliga grunden för Migrationsverkets organiserade verksamhet på förläggningarna. Den består oftast av studier i svenska och engelska, samhällsorientering, caféverksamhet och skötsel av lokalerna. Det finns ingen annan författningsreglering som ålägger Migrationsverket ett ansvar för att organisera verksamhet för barn. Migrationsverket har inte heller något särskilt anslag för sådan verksamhet.
Asylsökande barn i grundskoleåldern har för närvarande en begränsad rätt till skolgång. Ungdomar i åldern 16-18 år har rätt till en gymnasieersättande utbildning som upphandlas av Migrationsverket.
Av Utbildningsdepartementets utredning Förskola, skola och skolbarnomsorg för asylsökande barn framgår bl.a. följande: "För barn t.o.m. fem års ålder har Migrationsverket ansvaret för att anordna barnverksamhet." Av de sexåringar som fanns på Migrationsverkets förläggningar i januari 2000 deltog cirka hälften i verksamhet i Migrationsverkets regi och hälften i kommunal verksamhet. I några fall där ingen verksamhet alls erbjudits har förläggningarna svarat att man inte har råd med sådan. Fritidsverksamhet erbjuds vissa barn i skolpliktig ålder som bor på förläggningar.
Vid ett studiebesök som riksdagsledamöter i Vänsterpartiet gjort vid en av Migrationsverkets förläggningar presenterades verksamheten för barn. För den yngsta gruppen barn, dvs. upp till fem år, ordnades öppen förskola tre dagar i veckan mellan klockan 10 och 12. En dag i veckan erbjöds skolförberedande verksamhet åt sexåringarna. På eftermiddagarna ordnades fritidsverksamhet åt skolbarnen. För de flesta barnen fanns det inte resurser vare sig lokal- eller personalmässigt för mer än ett par timmars aktivitet per vecka. Under sommaren hölls både den öppna förskolan och fritids stängt utan att någon annan verksamhet erbjöds.
Den aktuella förläggningen torde inte utgöra något undantag utan tvärtom vara ganska representativ för de oerhört begränsade aktiviteter som erbjuds barn på förläggningarna.
3 Reformbehov
När lagen om mottagande av asylsökande m.fl. antogs av riksdagen gjordes ingen analys av de krav på innehåll i verksamheten som kunde föranledas av barnkonventionen. Asylsökande barn torde höra till de mest utsatta barnen i vårt samhälle. Därför finns det starka skäl att göra en utredning med syfte att erbjuda asylsökande barn en omsorg som inte håller lägre kvalitet än för barn födda i Sverige. Den bör dessutom syfta till att tillfredsställa de särskilda behov som kan föreligga på grund av traumatiska händelser som föräldrar eller barn, eller både-och, kan ha varit utsatta för innan de kom till Sverige. Eftersom riksdagen inte inkorporerat barnkonventionen är det också nödvändigt att utreda om den fullständigt har implementerats i den aktuella lagstiftningen och om så inte är fallet föreslå nödvändiga lagändringar.
Stockholm den 21 september 2000
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v)
Ingrid Burman (v)
Lars Bäckström (v)
Stig Eriksson (v)
Owe Hellberg (v)
Berit Jóhannesson (v)
Tanja Linderborg (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Ulla Hoffmann (v)
Kalle Larsson (v)