1 Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kriterier för att avgöra vilken medlemsstat i EU som skall ha ansvaret att pröva en asylansökan, som en medborgare i tredje land har gett in i någon medlemsstat. 2 Inledning
När riksdagen år 1997 ratificerade Dublinkonventionen avfärdades Vänsterpartiets invändningar och farhågor.
Vänsterpartiet ansåg att den underliggande förutsättningen för Dublinkonventionen var antagandet att en asylansökning leder till samma beslut i alla medlemsstater, något som alla visste inte stämde. Det skulle få till konsekvens att konventionen i vissa fall inte skulle kunna tillämpas, eller att staterna skulle göra sig skyldiga till brott mot Genèvekonventionen.
En annan nackdel var att konventionen skulle leda till en mer ojämn fördelning av asylsökande mellan medlemsländerna. De stater som hade yttergränser i syd eller öst skulle få ansvaret för oproportionerligt många asylsökande. I sin tur skulle det logiskt sett leda till att de länderna sökte bygga sina murar mot omvärlden allt högre.
Ytterligare en allvarlig konsekvens av konventionen som partiet förutsåg var att den skulle kunna leda till att asylsökande familjer riskerade att splittras på två eller flera EU-länder.
3 Amsterdamfördraget
1 artikel 63 1 (a) åläggs kommissionen att lägga ett förslag till ett gemenskapsrättsligt instrument för att avgöra vilket medlemsland som skall vara ansvarigt för att handlägga en asylansökan.
Kommissionen har börjat förbereda ett sådant förslag genom att våren 2000 presentera ett arbetsdokument som utvärderar Dublinkonventionens sätt att fungera, och diskuterar alternativa lösningar för framtiden.
Kommissionen konstaterar i arbetsdokumentet att konventionen fungerat mycket dåligt. Vi kan med beklagande konstatera att de flesta farhågor som Vänsterpartiet framförde har bekräftats.
Kommissionen konstaterar att konventionen kraftigt fördröjer handläggningen av de ärenden där den tillämpas. Svårigheterna när det gäller att styrka i vilket EU-land den asylsökande först inreste är nästan oöverstigliga. Dessutom utgör de ett starkt incitament för den asylsökande att förstöra sina resehandlingar. Reglerna mot familjesplittring är svaga och begränsade. EU-länderna har inte lyckats komma överens om hur man skall förhindra att familjer splittras på flera länder. Konventionen har också motverkat en jämn fördelning av asylsökande mellan medlemsstaterna. Tvärtom visar det sig att länder med yttre gräns mot syd eller öst har varit nettomottagare av asylsökande när konventionen tillämpats.
4 Den kommande hanteringen av frågan
Kommissionen planerar att lägga ett direktivförslag i december eller januari. I arbetsdokumentets slutsats sägs att det egentligen bara finns två alternativ. Det första är att lappa och laga på den gällande konventionen och försöka mildra de värsta nackdelarna. Men i grunden går det inte att göra mycket åt dem, de är inbyggda i de grundprinciper konventionen vilar på. Det andra alternativet är enkelt och lättillämpat, den asylsökande får själv avgöra i vilket land han/hon vill lämna sin asylansökan.
Immigration Law Practioners' Association ( ILPA) har lämnat ett mycket grundligt, omfattande och välunderbyggt remissvar på kommissionens arbetsdokument. Sammanfattningen lyder (i preliminär och inofficiell översättning):
Efter att Amsterdamfördraget trätt i kraft skall Dublinkonventionen ersättas av ett gemenskapsrättsligt instrument. Detta ger ett perfekt tillfälle att utvärdera Dublinkonventionens principer och ändamål. Grundat på över två års erfarenheter av konventionens tillämpning tycks föga tvivel råda om att de nuvarande arrangemangen är otillfredsställande. De leder till förseningar, är svårbegripliga och ineffektiva. Principen att straffa stater för att de ger skydd är djupt stötande och fullständigt i strid med Genèvekonventionen.
Som Kommissionen påpekat finns det egentligen två alternativ. Det första är att "lappa" på de nuvarande arrangemangen och hoppas att den framtida utvecklingen löser vissa problem, trots att medlemsstaterna blivit allt mindre samarbetsvilliga de sista två åren och att domstolarna har blivit alltmer misstänksamma mot förvaltning och domstolar i andra medlemsstater. Detta sliter sönder solidariteten i gemenskapen, vilken utgör EU:s grund.
Det andra alternativet är att tillämpa en fördelningsmekanism beroende på var asylansökan lämnats in, vilket tillåter ett inslag av val för den asylsökande. Denna lösning tillgodoser rimliga och realistiska önskemål som tidigare angivits. Det skulle leda till större förutsägbarhet och minska sannolikheten av sekundärförflyttningar och det viktigaste, stämmer med staternas internationella förpliktelser, särskilt skyddsprincipen som grundas på Genèvekonventionen. Det är i denna riktning gemenskapen börjat röra sig, med tillskapande av en flyktingfond, och att flytta pengar inte människor.
5 Slutsats
Vänsterpartiet anser att regeringen i EU bör verka för att ett direktiv som ersätter Dublinkonventionen grundas på principen att det land där ansökan lämnats in skall vara ansvarigt att handlägga en asylansökan. Därmed undviks bl.a. de flesta av den nuvarande konventionens nackdelar som koncentration av asylsökande till vissa medlemsstater, konflikter mellan konventionen och staternas åtaganden enligt internationell rätt, förlängda handläggningstider, familjesplittring och motiv till dokumentförstöring.
Stockholm den 25 september 2000
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v)
Ingrid Burman (v)
Lars Bäckström (v)
Stig Eriksson (v)
Owe Hellberg (v)
Berit Jóhannesson (v)
Tanja Linderborg (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Ulla Hoffmann (v)
Kalle Larsson (v)