Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av insatser inom ramen för storstadssatsningen för att bryta segregation och utanförskap. Insatser för att bryta segregationen i de större städerna
Sveriges förmåga att ta vara på kompetensen hos de många människor som under de senaste årtiondena invandrat till vårt land kommer att få avgörande betydelse för vårt lands långsiktiga utveckling och sammanhållning.
Storstadsprojektet spelar en viktig roll i det arbetet. Genom riktade åtgärder till ett antal bostadsområden utvecklas nya metoder för språkinlärning, introduktion på arbetsmarknaden och delaktighet i samhällslivet. En viktig förutsättning för projekten är de boendes eget engagemang.
När integrationssatsningarna inleddes med ett begränsat antal försök med stöd av EU-medel och "Blommanpengarna" begränsades de till storstadskommunerna. Avsikten var enligt ansvarigt statsråd att få erfarenheter från ett antal bostadsområden i storstadsområdena för att senare gå vidare också i andra områden.
Därefter har regeringen initierat den särskilda storstadssatsning som år 2001 kommer att omfatta 565 miljoner kronor. Det är en värdefull satsning som kommer att få stor betydelse för många enskilda människors möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden och hitta en trygg förankring i det svenska samhället liksom för utvecklingen i de berörda miljonprogramsområdena.
Det finns dock skäl att vara bekymrad över att integrationssatsningen hittills begränsats till storstadsområdena. I ett antal större kommuner, inte minst i Mellansverige, är förhållandena och livsvillkoren för många i princip desamma som i många av storstädernas miljonprogramsområden. Skalan är större i storstäderna men den praktiska verkligheten i form av utanförskap, minskat valdeltagande, behov av språkutveckling och långtidsarbetslöshet i vissa etniska grupper finns i Örebro likaväl som i Stockholm eller Huddinge.
I de skrivningar som görs i årets budgetproposition finns en öppning för att åtgärder skall kunna genomföras också utanför storstadsområdena. Så skriver regeringen i propositionen att "det från anslaget finansieras särskilda insatser som skall främja utvecklingen i storstadsregionernas utsatta bostadsområden och bostadsområden med en likartad situation".
Örebro tillhör de kommuner som har tagit ett stort ansvar för flyktinginvandringen under nittiotalet och började redan i samband med mottagningen av assyrier/syrianer från Södertälje på sjuttiotalet etableras som en mångkulturell kommun.
Kommunen har genom Örebrobostäder väl underhållna bostadsområden, som i allt väsentligt präglas av god arkitektur och förhållandevis god service. Ändå finns här som i storstadsområdena en tydlig segregation som bland annat tar sig uttryck i svårigheter för många barn av utländsk härkomst att få en fullödig svenska och god integration i utbildning och arbetsliv. Trots många nya jobb i kommunen finns en kvardröjande långtidsarbetslöshet, särskilt bland vissa invandrargrupper, som bidragit till att kommunen har en bra bit kvar till delmålet 4 % öppen arbetslöshet.
Under nittiotalet har Örebro kommun tagit emot betydligt fler flyktingar än riket i övrigt. Endast en storstad - Malmö - har en högre andel mottagna flyktingar i förhållande till befolkningen i övrigt än Örebro, 4,77 % mot Örebros 3,37 %. Det har inneburit en märkbar ökning i en kommun, där många bostadsområden redan tidigare haft en hög andel boende med utländsk härkomst.
Trots att kommunen arbetat för ökad integration är andelen utländska medborgare störst i ett antal miljonprogramsområden. Det gäller t ex Varberga och Brickebacken, som tidigt tog emot stora grupper flyktingar, särskilt från Asien. Det gäller också bostadsområdena Vivalla, Markbacken och Baronbackarna.
I bostadsområden som Vivalla, Markbacken och Baronbackarna är åldersfördelningen en annan än i kommunen i gemen. Med en hög andel barn och ungdomar - i Vivalla 44,5 % - ställes skola och annan kommunal service i områdena inför stora utmaningar. Några invandrargrupper har en åldersfördelning som än mer markant skiljer sig från riksgenomsnittet. Det gäller bland annat gruppen somalier i Örebro, där bortåt en fjärdedel av de cirka 960 somalierna är mellan 0 och 4 år och sålunda på väg in i skola och förskola de närmaste åren.
Sysselsättningsgraden i bostadsområdena är relativt låg, bland utrikes födda 21,2 % i bostadsområdet Baronbackarna. Andra kriterier på behov av särskilda insatser är socialbidragsberoendet i området som uppgår till 57,7 % i åldrarna 20-64 år.
Behoven av insatser för ökad integration märks också i skolan. I Vivallskolan - som ändå tar emot en viss andel barn från närliggande villa- och bostadsrättsområden - är andelen behöriga till gymnasiets nationella program bara 57 %. Bland de ungdomar som har stora svårigheter i skolan finns många som har otillräckliga språkkunskaper.
Örebro kommun gör ambitiösa insatser för att tillsammans med de boende själva bryta utanförskap. Så har kommunen tillsammans med länsarbetsnämnden stött ett mycket framgångsrikt sysselsättningsprojekt för afrikaner som African Union tagit initiativ till. Det har lett till att ett tjugotal afrikaner fått jobb på den öppna arbetsmarknaden.
Ett lokalt startcentrum för invandrarföretagande invigs den 19 oktober.
I Baronbackarna bedriver Baronbackarnas ekonomiska förening arbete för att stärka områdets ekonomiska och utbildningsmässiga rehabilitering. Projekt "Edison", som ger de boende möjlighet att realisera goda idéer, drivs inom föreningens ram.
Projekt Ankaret inriktas på att introducera arbetslösa högutbildade invandrare genom att matcha arbetsplats och arbetssökande.
I bland annat Vivalla drivs en språkförskola med framgång, men både där och i andra bostadsområden finns behov av resurser för att i likhet med storstäderna kunna erbjuda språkförskolor till alla barn med behov av språkstöd.
På den somaliska föreningens initiativ bedrivs i Vivalla ett projekt inriktat på samverkan mellan skola, familjer och elever. Arbetet drivs i seminarie- och studiecirkelform och syftar till att skapa ökad kunskap om den svenska skolan hos föräldrarna och insikt om barnens behov hos medarbetare i skolan.
Kommunen stöder eftermiddagsverksamhet för muslimska ungdomar i syfte att främja skolarbetet och relationerna mellan skolan och föräldrarna.
Exemplen är många fler och innefattar också såväl demokratiinsatser, folkhälsoarbete som utvecklad samverkan mellan olika myndigheter och aktörer, som de boende möter hos t.ex. socialtjänst, försäkringskassa och arbetsförmedling.
Genom att Örebro har en lång tradition av insatser för att utveckla lokal demokrati och okonventionella arbetsmarknadspolitiska insatser har man en god grund för insatser i storstadssatsningarnas anda. Kommunen brottas dock med tuffa ekonomiska prioriteringar, som gör det svårt att få tillräcklig omfattning på de åtgärder som krävs för att bryta segregationen. Detsamma gäller Länsarbetsnämnden i Örebro län som har en mycket begränsad resurs för mer fri användning. Behoven av insatser i Örebros miljon- programsområden konkurrerar med mycket stora behov av arbetsmarknads- och näringspolitiska åtgärder i de mest utsatta delarna av Bergslagen.
Sammanfattningsvis menar jag att det är nödvändigt att storstadssatsningen ges en sådan utformning att stora behov i kommuner som Örebro också beaktas vid medelsfördelningen. Livsvillkoren och de faktiska behoven hos t.ex. grupper av ungdomar eller arbetssökande i bostadsområden som Vivalla, Markbacken och Baronbackarna är desamma som för de boende i många av storstädernas miljonprogramsområden.
Stockholm den 25 september 2000
Inger Lundberg (s)