Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att följa upp och utvärdera det reformerade bostadstillägget till pensionärer.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avskaffa inkomstprövningen av änkepension.
3. Riksdagen beslutar att fritidsfastighet inte skall medräknas i underlaget för inkomstprövat bostadstillägg till pensionärer, i enlighet med vad som anförs i motionen.
Inledning
Alla har rätt till en trygg ålderdom. Ingen skall på sin ålders höst behöva oroa sig för sin försörjning. För de äldre är ekonomisk trygghet tillsammans med en god vård och omsorg en avgörande fråga om livskvalitet. Även om det har talats om att pensionärernas ekonomiska standard skall prioriteras så har den förda politiken i praktiken inte inneburit stora förbättringar. Jämfört med de yrkesarbetande har äldres köpkraft kraftigt försämrats under 1990-talets senare hälft. Kristdemokraterna anser att detta är ett svek mot den generation som aktivt varit med om att bygga upp vår välfärd.
Kristdemokraterna ställer sig bakom propositionen i stora delar men har avvikande uppfattning inom några områden.
Generella synpunkter
Det är oroväckande när regeringen uttrycker att det reformerade bostadstillägget till pensionärer, för vissa av pensionärshushållen, kommer att innebära en minskning på minst 10 000 kronor per år. I gruppen återfinns fler kvinnor än män, enligt propositionen. Det är naturligtvis otillfredsställande när förändringsförslag kan komma att slå hårt mot enskilda individer. Eftersom det redan finns ett antagande i propositionen är det således viktigt att man följer upp och utvärderar det reformerade bostadstillägget till pensionärer. Generellt kan även kritik riktas mot att hela systemet för bostadstillägg till pensionärer är mycket komplicerat och svårförståeligt.
Inkomstprövning av änkepension och BTP
För nio år sedan beslutade riksdagens partier att de som blivit änkor före 1990 skulle få behålla änkepensionen enligt de gamla reglerna. När regeringen 1997 avskaffade denna möjlighet berörde detta beslut sammanlagt 48 000 änkor. Riksrevisionsverket konstaterade i en utredning att drygt hälften av änkorna förlorade hela folkpensionsdelen, d.v.s. upp till 4 491 kronor per månad. Många av änkorna som drabbats av denna indragning upplever idag att regeringen svikit ett sedan mycket lång tid överenskommet avtal. Kristdemokraterna anser att beslutet om inkomstprövning av änkepensionen omedelbart måste rivas upp.
Enligt proposition "Efterlevandepensioner och efterlevandestöd till barn 1999/2000:91" hade BTP-utredningen, på grund av det nära sambandet med BTP, även i uppdrag att se över bestämmelserna om inkomstprövning av änkepension. Det nära sambandet hänför sig till att folkpension i form av änkepension inkomstprövas, och utgångspunkten för prövningen är änkans årsinkomst beräknad enligt de regler som gäller för BTP. Prövningen görs integrerat på så sätt att inkomsten först reducerar BTP och därefter änkepensionen. Det är enbart årsinkomsten över den inkomst vid vilken BTP inte längre utges som minskar änkepensionen. En änka som uppbär BTP får således ingen minskning av sin änkepension. I proposition 1999/2000:91 bedömde regeringen dock frågan som tekniskt komplicerad och den skulle därför beredas vidare i samband med BTP-utredningens betänkande. Ett förslag skulle sedan lämnas till riksdagen under hösten 2000 eller våren 2001.
Av socialförsäkringsutskottets betänkande med anledning av proposition 1999/2000:91 framgår följande:
När förslaget om inkomstprövning av änkepension behandlades av riksdagen i december 1996 (prop. 1996/97:1, bet. 1996/97:SfU1, rskr. 1996/97:126) ansåg utskottet med hänsyn till nödvändigheten av att få statens utgifter i balans att den föreslagna inkomstprövningen av änkepension fick godtas.[- - -] Utskottet tillstyrkte således regeringens förslag.
Vidare står det:
Utskottet kan konstatera att statens finanser enligt vad som anges i 2000 års ekonomiska vårproposition (prop. 1999/2000:100) har förbättrats sedan dess. I vårpropositionen beräknas också 30 miljoner kronor för åtgärder i höstens budgetproposition med förslag till regeländringar. Även det i vårpropositionen aviserade förslaget om höjning av hyresgränser i BTP år 2001 kommer att mildra inkomstprövningen av änkepension.
Kristdemokraternas motionsyrkande om inkomstprövning av änkepension avstyrktes således av utskottet med följande motivering:
Utskottet kan vidare konstatera att en beredning av frågan i övrigt om inkomstprövning av änkepension för närvarande pågår inom Regeringskansliet. Eftersom resultatet av denna beredning lämpligen bör avvaktas, finner utskottet inte skäl att i nuvarande läge föreslå riksdagen något tillkännagivande i frågan.
I den ifrågavarande propositionen saknas det dock något förslag som behandlar bestämmelserna om inkomstprövning av änkepension. Vi upprepar således våra tidigare krav och anser att regeringen, enligt tidigare utfästelse, omedelbart bör återkomma till riksdagen med ett förslag som behandlar nämnda fråga.
Fritidsfastighet och BTP
Kristdemokraterna anser att fritidsfastighet inte skall ingå i inkomstprövningen av bostadstillägg till pensionärer. Underlaget för beräkningen av bidraget skall baseras på permanentboende och inget annat. Flera fritidsfastigheter har idag ett så högt taxeringsvärde att förmögenheten omöjliggör bostadstillägg. Det är inte ovanligt att pensionärer skaffat sig ett fritidshus i unga år. Idag är det taxerade värdet högt med anledning av tomtvärdet vilket i sin tur medfört att man ofta har en fastighetsförmögenhet. Det är inte rätt att människor skall tvingas till försäljning och därmed försämring av livskvaliteten för att erhålla bostadstillägg.
Stockholm den 14 juni 2001
Kenneth Lantz (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Inger Davidson (kd)
Yvonne Andersson (kd)
Magda Ayoub (kd)
Sven Brus (kd)
Lars Gustafsson (kd)
Ulla-Britt Hagström (kd)
Dan Kihlström (kd)
Maria Larsson (kd)
Ester Lindstedt-Staaf (kd)
Chatrine Pålsson (kd)
Fanny Rizell (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Gunilla Tjernberg (kd)
Erling Wälivaara (kd)