Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om principen om grundtrygghet i trygghetssystemet.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att garantiersättningen skall inkludera ytterligare grupper.
3. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring om en höjd garantinivå i enlighet med vad i motionen anförs.
4. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om kortare kvalificeringstid.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en individuell plan utarbetas för vårdtagaren och att den enskilde ges stor delaktighet vid upprättandet av denna.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det skall vara möjligt att bedriva högre studier eller kompetensutveckling mer än ett år utan att falla ur försäkringen.
Inledning
Regeringens proposition sammanfaller i stort med Centerpartiets uppfattning om de statliga trygghetssystemens utformning. Vi ser särskilt positivt på förslaget om att ingen under 30 år skall förtidspensioneras. Det är viktigt att vi inte låser in människor i socialförsäkringssystemen, utan tar till vara de resurser som varje människa har. Ett hållbart samhälle bygger på den enskilda människans ansvarstagande och kraft. Alla människor måste känna trygghet och tillit till sin förmåga att utveckla sitt eget liv. Välfärdsystemen är väl utbyggda i Sverige - ändå finns det stora orättvisor i fördelningen av välfärden. Trygghetssystemens utformning i dagsläget bygger på att det är likadant för alla som kvalificerat in sig i systemet, istället för principen om en grundtrygghet för alla.
Alltför många människor omfattas inte av försäkringssystemet och är hänvisade till kommunalt försörjningsstöd. Centerpartiet vill införa en generell grundtrygghet lika för alla medborgare. Grundnivån skall ligga på en sådan nivå att alla människor klarar sin försörjning. Centerpartiet förespråkar en grundtrygghetsprincip, där alla människor omfattas av den svenska välfärden.
I vårt förslag om grundtrygghetsprincipen skall en lägsta ersättningsnivå, lika för alla människor, garanteras. Utöver detta skall det finnas en inkomst- relaterad del, vars storlek är baserad på den inkomst man har. Det är sedan upp till de enskilda individerna att avgöra om man vill teckna egna tilläggsförsäkringar utöver detta.
Vad som ovan anförts om införandet av ett grundtrygghetssystem bör ges regeringen till känna.
Garantiersättning
Välfärden skall omfatta alla samhällsmedborgare och garantera grundläggande ekonomisk trygghet för alla. Regeringens förslag om att en person skall vara försäkrad vid den tidpunkt då försäkringsfallet inträffar och senare för att ha rätt till sjukersättning eller aktivitetsersättning i form av garantiersättning är inte tillräckligt, då det utesluter grupper som kommer till Sverige och har en nedsatt arbetsförmåga. Exempel på sådana grupper kan vara flyktingar från krigsdrabbade områden eller invandrade svenska medborgare.
Det är av yttersta vikt att konsekvenserna av regeringens förslag utreds ytterligare. Regeringen bör med ovanstående i beaktande återkomma i denna fråga med en redogörelse för konsekvenserna för dessa grupper, samt förslag som inkluderar dem i ersättningen.
Detta bör ges regeringen till känna.
Garantinivåns storlek
Ersättningen skall anpassas så att den enskilde kan klara sin försörjning. Regeringens förslag om garantinivåns storlek är inte acceptabel. Regeringen bör återkomma med ett förslag med en höjd garantinivå som på ett bättre sätt ger förutsättningar för mottagaren att klara sig utan ytterligare försörjningsstöd.
Försäkringstid
En generell välfärd som omfattar alla innebär lika och enhetliga regler, som inte ensidigt bygger på inkomstbortfallsskydd för den som kvalificerat sig. Kvalifikationsreglerna bör vara sådana att inga människor hänvisas till att leva på ekonomiskt bistånd.
Samhället bör formas i takt med den globaliserade värld vi har i dag. Med en allt mer tilltagande rörlighet internationellt är det viktigt att trygghetssystemen anpassas efter verkligheten. Den av regeringen föreslagna kvalificeringstiden till garantiersättningen uppfyller inte de krav som kan ställas på ett trygghetssystem som behövs i en internationaliserad värld med ökad rörlighet.
Regeringen bör återkomma med ett förslag om kortare kvalificeringstid.
Tidsbegränsad aktivitetsersättning i åldrarna 19-20 år
Centerpartiet välkomnar att regeringen äntligen kommer med förslaget att ingen under 30 år skall förtidspensioneras. Vi ser med tillfredsställelse på förslaget om aktivitetsersättning. Vi förutsätter att den enskilde vid omprövning av aktivitetsersättning får ett värdigt bemötande och känner delaktighet i processen.
Försäkringskassans beslut om aktivitetsersättning skall ske i samråd med den enskilde. Centerpartiet vill ge människan möjlighet att ta makten över sitt liv och aktivt delta i rehabiliteringsprocessen. Det är av yttersta vikt att en individuell plan utarbetas och att den enskilde ges stor delaktighet vid upprättandet av denna.
Detta bör ges regeringen till känna.
Inkomstrelaterad sjukersättning och aktivitetsersättning
När trygghetssystemen utgår från den enskildes anställningsförhållanden leder det till att grupper som inte lyckats ta sig in på arbetsmarknaden hamnar utanför den generella tryggheten. Det måste till exempel vara möjligt att bedriva högre studier eller kompetensutveckling mer än ett år utan att falla ur försäkringssystemet. Den som är försäkrad när studierna påbörjas bör också vara fortsatt försäkrad.
Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 5 april 2001
Birgitta Carlsson (c)
Kenneth Johansson (c)
Agne Hansson (c)
Rolf Kenneryd (c)
Gunnel Wallin (c)