Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av att utforma en ny försäkring för arbetsskador vilken i första hand hanteras av försäkringsbolagen. Motiv för vårt förslag
Arbetsskadeförsäkringen är vår äldsta socialförsäkring, men det har under lång tid varit svårt att få försäkringen att fungera. Reglerna har ändrats fram och tillbaka utan att någon är nöjd. Under 1980-talet kunde nästan allting räknas som en arbetsskada, både sådant som verkligen var skada i arbetet och sådant som inte var det. Det hela blev så dyrt att staten var tvungen att ändra reglerna 1993.
De nya bestämmelserna innebar en tydlig skärpning av förutsättningarna för att få en skada bedömd som arbetsskada. Under resten av 1990-talet har det därför varit svårt att få en skada klassad som arbetsskada. Effekten har blivit att skador som faktiskt är arbetsskador inte blir ersatta. Det här är naturligtvis ett problem för de anställda. Men det är också ett problem för arbetsgivarna som har ett självklart intresse av att människor som arbetar i deras företag har ett fullgott skydd för skador i arbetet. Det finns också ett intresse hos företag som är bra på att förebygga arbetsskador att inte behöva betala för företag som är mindre bra på detta. Det är dags att pröva nya lösningar.
Arbetsskadeförsäkringen bör lyftas bort från statsbudgeten för att i stället förvaltas av försäkringsbolagen. Precis på samma sätt som vi idag är skyldiga att teckna en trafikförsäkring för att få köra bil, bör den som vill driva ett företag vara skyldig att teckna en försäkring mot arbetsskador.
Det blir inte dyrare för företagen utan på sikt billigare. För närvarande överstiger de inbetalade avgifterna utbetalningarna med ca fem miljarder kronor per år.
Det finns flera fördelar med en ren försäkringslösning. För det första blir det förhoppningsvis en mer kompetent handläggning av ärendena. Idag finns här stora problem. En rapport från Riksförsäkringsverket 1997 visar att i inte mindre än hälften av de granskade arbetsskadeärendena var försäkringskassornas handläggning undermålig.
I en del fall beslutas arbetsskadeärenden av socialförsäkringsnämnder. Då är det alltså politiker, utan specialkunskaper, som avgör vem som ska få ersättning och vem som inte ska få det.
Försäkringsläkaren som har yttrat sig i ärendet har i regel inte ens träffat den skadade. I ett system där försäkringen tecknas i privata försäkringsbolag blir det professionella försäkringstjänstemän i samarbete med behandlande läkare som får bedöma om en skada är en arbetsskada eller inte.
Det viktiga är att de skador som verkligen är arbetsskador blir riktigt bedömda och också ersatta av försäkringen och att kostnaderna för arbetsskador hamnar där de hör hemma. En privat försäkring finansieras med premier. De sociala avgifter som idag betalas in för arbetsskador faller därmed bort.
Premiernas storlek beror på hur drabbat ett företag eller en bransch är av arbetsskador. Både arbetsgivarna och arbetstagarna får därmed ett ekonomiskt intresse av att förhindra arbetsskador eftersom dessa påverkar rörelseresultat och därmed också företagets vinst och löneutrymme.
Företag som har problem med arbetsskador får betala högre premier än företag utan sådana problem.
Vi behöver ett nytt system som i och för sig är reglerat i lag, men som hanteras av privata bolag. Vi behöver en mer kompetent försäkringsmässig hantering och vi behöver ett system där kostnaderna för arbetsskador belastar dem som inte anstränger sig tillräckligt för att förhindra arbetsskador.
Stockholm den 5 oktober 2000
Inga Berggren (m)
Ola Karlsson (m)