Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att utforma en modell där de enskildas inflytande över val av aktiviteter och de ekonomiska medlen för deltagande i dessa ökas.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att noga följa hur ekonomin påverkas för de familjer som i dag har barn eller ungdomar med förtidspension och assistansersättning samt vid behov återkomma till riksdagen med förslag till åtgärder.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att garantiersättning och bostadsstöd sammantaget ges sådana nivåer att ingen funktionshindrad efter erlagd hyra skall tvingas söka socialbidrag för uppehället.
Propositionens förslag
Som en konsekvens av att ett nytt ålderspensionssystem har införts upphör pensionsförmånerna folkpension och allmän tilläggspension (ATP). Det som i dag är förtidspension och sjukbidrag skall enligt förslaget inte längre vara en del av den allmänna pensioneringen utan kommer i stället att tillhöra sjukförsäkringssystemet.
Begreppen kommer i fortsättningen att vara sjukersättning vid långvarig eller varaktig medicinskt grundad arbetsoförmåga, tidsbegränsad sjukersättning vid arbetsoförmåga som är nedsatt minst ett år men inte varaktigt samt aktivitetsersättning för personer i åldrarna 19-29 år som av medicinska skäl har nedsatt arbetsförmåga.
Goda ansatser
Enligt de principer för en reformering av förtidspensionssystemet som riksdagen antog våren 1998 i den s.k. riktlinjepropositionen skall den reformerade förtidspensionen innehålla en väl avvägd balans mellan målet att ge ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionshinder samt målet att stimulera till eget arbete. Det är viktigt att systemet innebär möjligheter för förtidspensionärer att leva ett aktivt liv.
I nu föreliggande proposition fullföljs reformen på ett i mitt tycke hyggligt sätt. Mina synpunkter begränsar sig i denna motion till situationen för yngre funktionshindrade och de funktionshindrade som endast kommer att omfattas av garantiersättningen, dvs de som inte alls kunnat arbeta för sin försörjning.
Rätt att välja aktiviteter
I propositionen föreslås att en aktivitetsersättning införs för personer i åldrarna 19-29 år som av medicinska skäl har nedsatt arbetsförmåga med minst en fjärdedel. Ersättningen skall kunna betalas ut under högst tre år i taget. Förslaget innebär att försäkringskassan för de berörda personerna har skyldighet att erbjuda möjlighet att delta i aktiviteter. Aktiviteterna skall vara anpassade till den enskildes förutsättningar och önskemål. Försäkringskassan skall så långt det är möjligt tillgodose den enskildes önskemål om aktiviteter. Oftast torde det röra sig om kurser, dagverksamhet, föreningsverksamhet, idrottsaktiviteter och pryo. Det gemensamma draget skall vara att aktiviteterna kan antas ha en positiv inverkan på personens sjukdomstillstånd eller annan nedsättning av den fysiska eller psykiska prestationsförmågan.
I samband med remissomgången har flera remissinstanser, bland andra DHR, Förbundet unga funktionshindrade, FUB och Föreningen JAG, särskilt understrukit vikten av att det tydligt markeras att det är de personliga förutsättningarna och önskemålen som skall tillgodoses. Det måste bli fråga om individuella lösningar som inte standardiseras i form av godkända listor eller dylikt.
För att fullt ut tillgodose de ungas intressen och förutsättningar anser jag att det behövs en modell där den enskilde själv så långt det är möjligt ges tillfälle att faktiskt bestämma sina aktiviteter. En sådan modell skulle kunna bygga på att försäkringskassan beviljar aktivitetsersättning, varefter den enskilde själv får förfoga över de särskilda medel som erfordras för deltagande i de aktiviteter han eller hon önskar. De valda aktiviteterna och kostnaderna för dessa anmäls till försäkringskassan.
Jag föreslår att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att utforma en modell där de enskildas inflytande över val av aktiviteter och de ekonomiska medlen för deltagande i dessa ökas.
Ökat beroende
Regeringen föreslår att åldersgränsen för vårdbidrag höjs upp till halvårsskiftet det år den unge fyller 19 år. Vidare föreslås - som en konsekvens av detta - att åldersgränsen för rätt till handikappersättning skall inträda först från och med andra kalenderhalvåret det år en person fyller 19 år. Motivet för detta är samhällsutvecklingen på utbildnings- och arbetsmarknadsområdena. Det har blivit allt viktigare att utbilda sig och genomföra gymnasiala studier. Härigenom har tidpunkten för inträdet på arbetsmarknaden senarelagts.
Flera remissinstanser har markerat att detta förslag leder till en senarelagd frigörelse från föräldrarna och att det ekonomiska beroendet av föräldrarna förlängs. Vidare har det påpekats att rätten till vårdbidrag påverkas av rätten till personlig assistans. När ett barn eller en ungdom beviljas assistansersättning brukar vårdbidraget minskas eller dras in. Denna koppling finns inte mellan förtidspension och personlig assistans. Förslaget riskerar därmed att medföra en kraftig försämring av familjens ekonomi.
Regeringen säger sig vara medveten om att familjeekonomin kan påverkas till det sämre, men säger samtidigt att förslaget om aktivitetsersättning i sin helhet är övervägande positivt.
Jag anser att det är viktigt att övergången till ett system med aktivitetsersättning inte innebär att familjer riskerar att få sin ekonomi kraftigt försämrad. Det är därför viktigt att följa detta noggrant och vid behov föreslå åtgärder.
Jag föreslår att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att noga följa hur ekonomin påverkas för de familjer som i dag har barn eller ungdomar med förtidspension och assistans- ersättning samt vid behov återkomma till riksdagen med förslag till åtgärder.
De sämst ställda
Det finns en stor grupp funktionshindrade som har haft sina funktionshinder sedan födseln eller barndomen. Dessa personer har inte under någon tid av sitt vuxna liv stått till arbetsmarknadens förfogande och har således inte heller tjänat in några poäng för inkomstrelaterad sjukersättning eller aktivitetsersättning. De kommer därmed att omfattas av garantiersättningen och bostadsstödet.
Det är - mot bakgrund av situationen för dessa sämst ställda försäkrade - synnerligen olyckligt att inte den totala ekonomiska situationen och tryggheten för dem kan redovisas, bedömas och beslutas i ett sammanhang. Regeringen aviserar nu en proposition om bostadsstödet före sommaren 2001. Jag hoppas att denna nu inte skjuts upp ytterligare. Förseningen är redan tillräckligt stor.
Jag anser att det är ovärdigt ett välfärdssamhälle om den grupp funktionshindrade som egentligen har de största behoven, dvs de som inte överhuvudtaget kan stå till arbetsmarknadens förfogande, skall tvingas söka socialbidrag för sitt uppehälle. Många i denna grupp lever på eller under marginalen, främst beroende på att de ofta har höga boendekostnader. Detta beror i sin tur på att de måste ha ett boende med ytor som är anpassade och eventuellt ombyggda för användande av rullstol och/eller andra hjälpmedel.
Handikappförbundens samarbetsorgan har framfört:
En reformering av systemet borde innebära att man passade på att anpassa förhållandena så att de som i dag uppbär förtidspension får möjlighet till bättre ekonomi och faktiskt klara sina grundläggande behov med garantiersättning.
Jag delar denna uppfattning och anser att det är viktigt att den funktionshindrades ekonomiska helhet måste bedömas när ersättningsnivåer, golv och tak fastställs. Målet måste vara att den enskilde som berörs efter erlagd hyra klart och entydigt hamnar ovanför den nivå som genererar rätt till socialbidrag.
Jag föreslår därför att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att garantiersättning och bostadsstöd sammantaget ges sådana nivåer att ingen funktionshindrad efter erlagd hyra skall tvingas söka socialbidrag för uppehället.
Stockholm den 4 april 2001
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)