Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om FINSAM-verksamhet.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att få med arbetsförmedlingen i SOCSAM-försöken.
3. Riksdagen beslutar införa en andra karensdag i sjukförsäkringen med bibehållet högkostnadsskydd.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av regeländringar i karenssystemet.
5. Riksdagen beslutar om en ny beräkningsgrund för SGI i enlighet med vad i motionen anförs.
6. Riksdagen beslutar införa en ny modell för trafikförsäkringslagen i enlighet med vad i motionen anförs.
7. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp enligt uppställning: 8. Tabell 1: (Anslag Regeringens förslag, kr Anslagsförändring, kr )
Utgiftsområdets omfattning
Utgiftsområdet omfattar politikområdet Ersättning vid arbetsoförmåga. Politikområdet omfattar sjukpenning, rehabilitering, närståendepenning, förtidspension, ersättning vid handikapp samt arbets- och kroppsskador, området kostnader för sysselsättning av vissa förtidspensionärer samt anslagen för Riksförsäkringsverket och de allmänna försäkringskassorna.
Mål
Regeringen föreslår följande mål för politikområdet:
- En större andel av befolkningen i arbetsför ålder skall ha förmågan att arbeta.
- Personer som inte har förmåga att arbeta skall ges en levnadsstandard som är anpassad till den ekonomiska utvecklingen.
Det första målet är närmast självklart, men är en stor utmaning i nuvarande läge med ett stort och ökande antal sjukskrivna, inte minst långtidssjukskrivna. Målet är formulerat så att det är mätbart och det är lätt att konstatera om resultat har uppnåtts eller ej. Om detta mål gällt i dagsläget skulle bristen på måluppfyllelse ha varit katastrofal.
Den formulering som hittills gällt, att aktivt arbeta för att återföra människor i arbete, är inte lika tydlig. Inte desto mindre är det bristande resultatet uppenbart.
Att socialförsäkringens administration skall präglas av effektivitet, rättssäkerhet och kvalitet har tidigare varit ett mål, men betraktas nu i stället som en förutsättning för att det två målen skall kunna uppfyllas. Det finns ingen anledning att invända mot detta synsätt, även om det inte förändrar något i praktiken. Eftersom det finns stora brister i socialförsäkringens administration finns i själva verket inte förutsättningen att nå målen.
Socialförsäkringens problem
Såväl antalet sjukskrivna som sjukskrivningarnas längd har sedan slutet av 1990-talet ökat kraftigt. Risken är uppenbar att detta följs av en stor ökning av förtidspensioner.
Mänskligt lidande och en svår ekonomisk belastning för hela samhället blir följden.
Regeringens ambitioner, som de uttrycks i budgeten, för åren 2001 och 2002 inger inga förhoppningar om att den negativa trenden ska kunna brytas. För att få ner den kraftigt ökande sjukskrivningsfrekvensen måste kraftfulla åtgärder vidtas för att snabbt följa upp sjukskrivningar och satsa på rehabilitering. Trots detta aviserar regeringen inga åtgärder förrän 2003. Detta är oacceptabelt.
Regeringen har inte satsat helhjärtat på rehabilitering sedan man 1997 minskade medlen för köp av arbetslivsinriktade rehabiliteringstjänster. Under fyra år har nu inget annat än översyn och utredande kommit till stånd. Samtidigt har den lyckosamma FINSAM-modellen för samverkan förhindrats efter avslutad försöksperiod. I stället borde det vara möjligt att över hela landet använda pengar till insatser för vård och rehabilitering, pengar som annars går till passiv sjukskrivning.
Försöksverksamheten med SOCSAM startade 1994, men den kommer inte att utvärderas förrän efter år 2002. Den samordning som skulle kunna komma till stånd i hela landet får vänta. Eftersom SOCSAM-försöken ska fortgå två år till borde aktuella arbetsförmedlingar föras in i ett par av de pågående försöken.
Förutom samordning behövs kompetens- och resursförstärkning till arbetslivsinriktad rehabilitering och ökad kompetens inom hela försäkringsadministrationen. Samordning och kompetensförstärkning bör underlätta bedömningen av individers situation utifrån en helhetssyn. På grund av det ökade antalet sjukanmälningar har försäkringskassorna fört över personalresurser från rehabilitering till utbetalningar av ersättningar. Och när försäkringskassorna inte hinner med rehabiliteringen går fler kvar i långa sjukskrivningar, vilket är negativt för alla parter. Denna onda cirkel måste brytas med en målinriktad kraftsamling.
Den arbetslivsinriktade rehabiliteringen som sätts in tidigt i sjukfallen har positiva effekter på antalet sjukskrivningsdagar och förtidspensioner. De som får mest omfattande rehabiliteringsåtgärder är också de som till störst andel går tillbaks i arbete. Det har därför visat sig vara missriktat att dra ner på dessa resurser. Detta kan vi nu se i det ökande antalet sjukskrivningar som kostat åtskilliga miljarder kronor mer under 1999 än vad regeringen räknat med.
Bristande rehabiliteringsinsatser på grund av resursneddragningar och ökad mängd sjukfall är inte det enda problemet inom socialförsäkringen. JO har påpekat allvarliga brister inom socialförsäkringens område. Under 90- talet har anmälningsärendena ökat kraftigt. När beslut fattas på felaktiga grunder eller handläggningstiderna blir för långa är den enskildes rättssäkerhet i fara. Så är även fallet när de regionala skillnaderna blir för stora.
Kristdemokraterna anser det vara ytterst angeläget att snarast sätta in kraftfulla åtgärder för att höja kvaliteten inom försäkringsadministrationen. Detta för att säkra rättstryggheten och för att satsa på rehabiliteringsarbetet och på så sätt minska kostnaderna inom sjukförsäkringen.
Vi är övertygade om att kompetensutveckling och kvalitetshöjning går hand i hand. Detta gäller inte minst inom rehabiliteringsområdet. Effektiva och adekvata rehabiliteringsåtgärder måste sättas in så tidigt som möjligt. Det krävs därför stor kunskap hos personalen. I många fall rör det sig om osynliga handikapp där människor drabbats av sjukdom eller skada som lett till funktionshinder. Här finns bl.a. allergiker, astmatiker, diabetiker, mag- och tarmsjuka, blödarsjuka, migräniker och whiplash-skadade.
Bemötandeutredningen har påvisat att bristande respekt i bemötandet från myndigheter också är ett stort problem. Detta förhållande understryker behovet av kompetensutveckling. I samband med neddragningar på försäkringskassor har många nyrekryterade med hög kompetens tvingats lämna sin anställning, vilket sänkt kompetensen totalt sett på försäkringskassan. Detta är en utveckling som måste vändas om socialförsäkringen skall återfå sitt förtroende. Enligt undersökningar har tilltron till försäkringskassan och dess beslut minskat. Sammantaget finns det all att anledning utpeka kompetenshöjande åtgärder som prioriterat område de närmaste åren.
En stor brist som måste åtgärdas är att aktiva åtgärder sätts in för sent. Undersökningar finns som visar på att sjukbidrag är "inkörsporten" till förtidspension. Liksom förtidspension föregås i allmänhet sjukbidrag av långa sjukfall. För att bryta den negativa utvecklingen är det nödvändigt att aktiva rehabiliteringsåtgärder sätts in tidigt.
Omedelbara åtgärder
Mot bakgrund av den kristdemokratiska analysen av problemen inom socialförsäkringsområdet kan vi inte nöja oss med regeringens tidsplan för åtgärder. Regeringen tänker lägga förslag hösten 2001, som kan träda i kraft först år 2003.
Regeringens utredare, Gerhard Larsson, som lämnat slutbetänkandet "Rehabilitering till arbete" (SOU 2000:78), anser att hans förslag kan genomföras från den 1 juli 2001. Utredningens analys och förslag till åtgärder stöds av Kristdemokraterna, som i en särskild rehabiliteringsmotion föreslår att utredningens förslag skall genomföras.
Detta får konsekvenser på såväl kostnads- som intäktssidan inom utgiftsområdet. Kostnaden beräknas uppgå till 1 300 miljoner kronor. Intäkter och kostnadsminskningar förutses bli 1 250 miljoner kronor. Följande år ökar kostnaderna. Intäkterna och inkomstminskningarna ökar dock betydligt mer.
Karensdagar
Vi föreslår att sjukförsäkringen skall innehålla två karensdagar med ett högriskskydd på 10 dagar per år. Detta förstärker statsbudgeten med 2 040 miljoner kronor varav 270 miljoner kronor på utgiftsområde 10. En del av besparingen uppstår genom att besparingen för företagen regleras genom att arbetsgivaravgiften höjs med 0.19 procentenheter. Genom denna åtgärd får de som har få sjukdagar per år bära en större årlig självrisk än för närvarande. Högriskskyddet på 10 dagar gör att de som ofta är sjuka får en oförändrad årlig självrisk.
Självrisk i form av nuvarande karensdagsbestämmelse, oavsett antal dagar, medför problem för vissa grupper. Regering och riksdag har hittills varit ointresserade av att komma tillrätta med detta. Många anställda missgynnas genom dagens regelsystem. Det gäller deltidsarbetande, skiftarbetande, timanställda samt arbetstagare med mer än en arbetsgivare. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att återkomma med förslag till regeländringar.
Ersättningsgrundande inkomst (SGI)
Vi föreslår att den ersättningsgrundande inkomsten (SGI) i sjuk- och arbetsskadeförsäkringen beräknas på snittinkomsten under de två senaste åren.
Samtidigt anser vi att skattepliktiga förmåner samt semesterersättning ska vara SGI-grundande. Detta leder sammantaget till en nettobesparing på 1 670 miljoner kronor.
Ny modell för trafikförsäkringen
Försäkringsförbundet har i rapporterna Utvidgat ansvar för trafikförsäkringen (1996-01-31) och Utvidgat ansvar för trafikförsäkringen - några kompletterande synpunkter från försäkringsbranschen (1996-07-05) redovisat försäkringsbolagens möjligheter att ta ett större ansvar för trafikförsäkringen än idag.
Systemet innebär att trafikanterna mer direkt via sin försäkring får ett ansvar för de kostnader de själva förorsakar genom sitt beteende i trafiken.
Försäkringsförbundet har valt att särskilt studera det finska trafikförsäkringssystemet som en möjlig modell för reformering av det svenska systemet då de i allt väsentligt har lika ersättningssystem. Skillnaden består främst i den finska trafikförsäkringens primäransvar för inkomstförlust och den direkta skyldigheten för ett trafikförsäkringsbolag att ombesörja främst rehabilitering av arbets- och förvärvsförmåga, men också viss medicinsk och social rehabilitering av den skadelidande. Systemet har varit i kraft sedan 1974 då skadeståndslagen trädde i kraft. Enligt den finska Trafikförsäkringscentralen fungerar systemet bra med en något högre försäkringspremie, medan staten sparat minst motsvarande belopp - som kan återföras trafikanterna.
Det alternativ som Kristdemokraterna förespråkar innebär att samtliga personskadekostnader i samband med trafikolyckor förs över till trafikförsäkringen från och med den 1 januari 2001. Detta skulle vid en statistisk beräkning innebära att riskpremien för trafikförsäkringen skulle öka med ca 880 kronor per år i genomsnitt. Enligt de beräkningar som gjorts står staten för 63 procent eller 4 000 miljoner kronor av de personskadekostnader som trafiken orsakar. Hälften av den besparing som uppstår för statskassan återförs till trafikanterna genom sänkt fordonsskatt. Den vinst som uppstår genom de nya ekonomiska incitamenten för minimering av skador kan därmed delas mellan staten och trafikanterna.
En strukturellt viktig effekt blir just att trafikanter med många skadefria år får högre bonus och lägre försäkringskostnader medan grupper med mycket skador får bära en större del av sina skadekostnader. Härigenom uppstår en positiv effekt som kommer att leda till större försiktighet i strävan efter den lägre försäkringspremie som fler skadefria år innebär. Reformen blir stödjande för den av riksdagen beslutade nollvisionen om antalet dödade och svårt skadade i trafiken.
Övrigt
Anslaget till Riksförsäkringsverket (RFV) påverkas av Kristdemokraternas förslag om nedläggning av Integrationsverket från den 1 juni 2001. Verket föreslås få 25 miljoner kronor (40 mdkr år 2002) för nya uppgifter. Det gäller administration av medel till den utvecklingspeng som skall följa individen och utbetalas av försäkringskassan samt medel till kommunerna för bl a sfi-undervisningen.
RFV föreslås få ett sparkrav på 2,5 % vilket innebär en anslagsminskning på 15 miljoner kronor.
Stockholm den 5 oktober 2000
Rose-Marie Frebran (kd)
Inger Davidson (kd)
Yvonne Andersson (kd)
Magda Ayoub (kd)
Sven Brus (kd)
Lars Gustafsson (kd)
Ulla-Britt Hagström (kd)
Helena Höij (kd)
Dan Kihlström (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Maria Larsson (kd)
Ester Lindstedt-Staaf (kd)
Chatrine Pålsson (kd)
Fanny Rizell (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Gunilla Tjernberg (kd)
Erling Wälivaara (kd)