Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförts om reglerna för sjukpenninggrundande inkomst och utlandspraktik. Motivering
Vi lever i dag i en alltmer internationaliserad värld. Kontakter och resor mellan länder ökar, vilket leder till att kunskapen och förståelsen för varandras likheter och olikheter ökar. Detta är oerhört positivt och det är extra roligt att se att så många unga i dag väljer att studera eller arbeta utomlands. Det ger ökade språkkunskaper men även möten med människor man annars inte skulle kommit i kontakt med.
För oss är det viktigt att på olika sätt stimulera denna utveckling. En möjlighet som finns är Interpraktik som administreras av EU:s programkontor. Med denna praktik får man möjlighet att i ett annat land under en tid praktisera på ett arbete. För att kvalificera sig till denna praktik skall man ha varit arbetslös under en tid. När man får åka på denna praktik ges ett stöd, som i sig är ett stipendium.
Genom att stödet är ett stipendium innebär det att om man blir sjuk efter hemkomsten räknas inte detta som sjukpenninggrundande inkomst. Detta leder till att en person kan vara inne i systemet och vara berättigad till a- kassa, bli uttagen till interpraktik och när hon kommer hem och blir sjuk stå utanför all form av ersättning. Det finns i dag olika former av ersättning som inte är sjukpenninggrundande, men genom att SGI är vilande beräknas ersättningen på den tidigare inkomsten. Ett exempel på detta är värnplikten.
Det är oerhört olyckligt att unga människor på detta sätt kan falla mellan två stolar, och det underlättar verkligen inte ett ökat internationellt utbyte. Det är av stor vikt att reglerna när det gäller olika former av stöd vid studier, volontärtjänster, utbytesprogram och praktik inte leder till svårigheter vid sjukdom här hemma i Sverige. Regeringen bör därför se över vilka regler som finns i dag och hur dessa fungerar vid internationella utbyten.
Stockholm den 3 oktober 2000
Annika Nilsson (s)
Kent Härstedt (s)