Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av medicinskt sakkunniga i fibromyalgi i de allmänna förvaltningsdomstolarna och inom försäkringskassan. Stort behov av fler medicinskt sakkunniga i fibromyalgi
Fibromyalgi drabbar alltfler och allt längre ner i åldrarna. Debut i 30- till 40- årsåldern blir allt vanligare. Även ännu yngre kan insjukna. Det är fortfarande mest kvinnor som drabbas av fibromyalgi. Man beräknar att närmare 3,5 procent av alla kvinnor har sjukdomen. Dessa unga eller medelålders kvinnor är mycket angelägna att kunna fortsätta att arbeta.
Det är därför viktigt att de får en snabb diagnos, lämplig behandling och goda möjligheter till rehabilitering. Detta gäller naturligtvis även de män som drabbas, men mycket talar för att de tas hand om på ett annat sätt inom vården och får behandling under andra diagnoser.
Beklagligt är att kunskapen om fibromyalgi är ringa på många håll där den borde finnas. Fortfarande upplever de sjuka att de inte alltid tas på allvar. Nödvändig behandling försenas eller uteblir.
Självklart skall de som drabbats av fibromyalgi bedömas av medicinskt sakkunnig i fibromyalgi. Så är det inte i dag. I de allmänna förvaltningsdomstolarna, vars sakkunniga förordnas av Justitiedepartementet, finns för närvarande inte en enda expert på fibromyalgi. I brist på sakkunskap har dessa domstolar många gånger anlitat en reumatolog som aldrig i praktiken sysslat med fibromyalgi. Fibromyalgi är inte en reumatisk sjukdom. Detta är förödande för de fibromyalgisjuka och strider mot rättssäkerhetsreglerna.
Eftersom det finns flera skickliga fibromyalgiexperter i vårt land är det viktigt att man vid framtida tillsättningar av sakkunniga förordnar en person med aktuella kunskaper i fibromyalgi.
Viktigt är också att kompetensen förbättras inom försäkringskassan. På många håll har försäkringsläkarna skrämmande dåliga kunskaper om fibromyalgi.
Stockholm den 5 oktober 2000
Maud Ekendahl (m)