Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen beslutar om ny rehabiliteringsorganisation från den 1 juli 2001, i enlighet med vad som anförs i motionen.
2. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till det nödvändiga lagstiftningsarbetet, i enlighet med vad som anförs i motionen.
3. Riksdagen begär att regeringen tillsätter en organisationskommitté med ansvar för genomförandet, i enlighet med vad som anförs i motionen.
Problemet
Kristdemokraterna har under en längre tid frågat efter åtgärder för att snabbt ta itu med det ökade antalet sjukskrivningar i Sverige. Regeringens handfallenhet inför de enorma kostnadsökningarna i sjukförsäkringen de senaste åren är påfallande stor. Vi har i frågor, interpellationer och debatter efterlyst åtgärder som åtminstone kan stävja den negativa utvecklingen i sjukförsäkringen. Men regeringen tycks i denna fråga lomhörd trots att miljarder strömmar ut ur statskassan på grund av avsaknad av handlingskraft.
En nödvändig åtgärd är att snabbt se till att rehabiliteringsarbetet på försäkringskassorna och arbetsplatserna fungerar. I tider av neddragningar under 90-talet har arbetsgivarna inte ansett sig ha vare sig tid eller resurser att prioritera rehabiliteringsarbetet. Samtidigt har försäkringskassorna fått kraftiga neddragningar så att de ej heller kunnat arbeta aktivt med rehabiliteringsarbete. Detta ha nu snabbt visat sig ekonomiskt ödesdigert för den svenska sjukförsäkringen men också för arbetsgivarna. De sjukskrivna har drabbats i form av ökat lidande.
Försäkringskassorna har de senast fem åren minskat sin personalstyrka med cirka 25 procent. När antalet sjukskrivningar ökade tvingades kassorna prioritera utbetalningar av sjukpenning. Personella resurser har således flyttats över från rehabiliterings- till utbetalningssidan. Den onda cirkeln är därmed ett faktum, eftersom kassorna tvingas beskåda det ökade antalet långa sjukskrivningar med ett ökat antal sjukpensioner. Man har således bitit sig själv i svansen genom denna kortsiktiga prioritering. Samtidigt har RFV och regeringen underlåtit att agera. Man hade kunnat sätta in akuta resurser för att "avarbeta rehabiliteringsköer". Men man har valt att förhålla sig passiv.
I regeringens budgetmotion står att "ohälsan är otillfredsställande hög för försäkringskassans personal". Trots detta har ingen agerat för att åtgärda problemet. Kristdemokraterna har föreslagit att man skall sätta in mer akuta resurser till kassorna, vilket kunnat åstadkommas om riksdagens majoritet röstat för våra förslag i tidigare budgetmotioner, eller lagt egna liknande förslag.
Det senaste året har regeringen sagt att man väntat på de två utredningarna dels om rehabiliteringen, dels om sjukförsäkringen. Nu när det finns förslag säger man att man väntar på en arbetsgrupps förslag. Regeringen har tillsatt en arbetsgrupp under Socialdepartementet som man säger "har i uppdrag att utarbeta en handlingsplan för hela ohälsoområdet i syfte att bryta den negativa utvecklingen med alltfler långtidssjukskrivna". Detta är lovvärt men hur lång tid kan vi vänta på att åtgärder genomförs?
Arbetsgruppen kan enligt budgetpropositionen lägga förslag till riksdagen först hösten 2001 med ikraftträdande från och med år 2003. Detta synes som moment 22 där alla väntar på alla. Regeringen har väntat tillräckligt länge nu och åtgärder är nödvändiga omedelbart. Rehabiliteringsarbetet är snart grundligt skadat. Det förebyggande arbete som började byggas upp under tidigt 90-tal med rehabiliteringsförordningen och med Arbetslivsfondspengar har nu mer eller mindre raserats.
Allt mindre resurser går till rehabilitering. Under 1999 använde försäkringskassorna 514 miljoner kronor till administration av samordnad rehabilitering, vilket är en minskning med cirka 200 miljoner kronor eller 29 procent i jämförelse med 1998.
Sjukskrivningskostnaderna var 1999 27,8 miljarder kronor och år 2000 beräknas kostnaderna stanna på 36,5 miljarder kronor. År 2001 kommer enligt regeringens beräkningar kostnaderna att ligga på 38,4 miljarder kronor. Samtidigt vet vi att aktiv rehabilitering är lönsam.
Lösningen
Kristdemokraterna anser därför att åtgärder inte kan vänta och stödjer därför de förslag som förs fram i Gerhard Larssons utredning "Rehabilitering till arbete" (SOU 2000:78), som nyligen lämnade sitt slutbetänkande till regeringen. Dessa förslag är så intressanta och viktiga att de bör leda till handling.
Målet med utredningens förslag är färre och kortare sjukfall. De samhällsekonomiska vinsterna lyfts fram liksom att de individer som kan få adekvat hjälp får ett stöd tillbaka till arbetslivet.
Förslaget går ut på att införa en rehabiliteringsförsäkring som ersätter bland annat dagens sjuk- och rehabiliteringsförsäkring, bidrag till arbetshjälpmedel, medel till köp av rehabiliteringstjänster, sjukbidrag och förtidspensioner samt kostnader för administrationen.
Särskilda resultatenheter inom Försäkringskassan skall tydliggöra att det inte går att nagga på detta område i dåliga tider.
Den nya försäkringen skall bli mer försäkringsmässig. Försäkringen skall finansieras via arbetsgivaravgifter. Staten skall övergångsvis stå som medfinansiär under en treårsperiod via skattemedel. Andelen bör sedan minska till cirka 5 procent. Enligt utredaren behöver mellan 2,6 miljarder och 2,9 miljarder kronor per år satsas under en treårsperiod för att sätta igång det nya arbetssättet.
Av de nästan 80 miljarder kronor i utgifter för sjukersättning, rehabilitering och förtidspensioner som årligen utbetalas, utgör passiva ersättningar 90 procent. De aktiva rehabiliteringsinsatserna utgör mindre än 10 procent. Utredaren pekar på att en satsad krona ger nio tillbaka sett över de fyra sektorerna inom offentlig sektor, arbetsgivaren och den enskilde individens ekonomi.
En ny myndighet kallad Rehabiliteringsstyrelsen skall införas. Där delar vi dock inte utredarens förslag att den skall byggas upp som en fristående myndighet. Vi anser att dess funktion bör finnas som en egen resultatenhet inom RFV. Däremot anser vi likt utredaren att istället för renodling av roller som riskerar att skapa murar behövs en huvudaktör som har ett tydligt huvudansvar. Det är dessutom viktigt att satsa på incitament till samarbete mellan olika aktörer.
I övrigt föreslås :
- en regional resultatenhet inom den regionala försäkringskasseorganisationen
- en metod och utvärderingsenhet
- kompetensförstärkning av handläggarpersonal
- en nationell utbildningssatsning för 3000 nyckelpersoner på arbetsplatser och myndigheter
- en förstärkt yrkesinspektion
- högskoleutbildning inom rehabilitering
Sammantaget stämmer dessa förslag väl överens med det vi kristdemokrater länge slagits för nämligen resurssatsningar på rehabiliteringsområdet för tidiga åtgärder och höjd kompetens inom försäkringskasseorganisationen. Utredaren belyser också på ett bra sätt att vissa personer behöver hjälp med arbetsmarknadsinriktade åtgärder för att komma tillbaka i arbete. Denna helhetssyn ger möjlighet för fler att välja arbete istället för att som idag ofta tvingas in i förtidspension.
Genomförande
Utredaren gör en bra analys av behoven av rehabilitering och arbetssätt och kristdemokraterna ställer sig positiva till utredarens förslag. Utredaren anser att hans förslag kan genomföras från 1 juli 2001. Vi anser att det är viktigt att så sker. Riksdagen bör därför fatta ett principbeslut enligt utredningens förslag samt ge regeringen i uppdrag att påbörja erforderligt lagstiftningsarbete. Dessutom måste en organisationskommitté tillsättas.
Anledningen till att kristdemokraterna föreslår att ett utredningsförslag genomförs utan att invänta sedvanligt remissförfarande är att utredningen gett ut en diskussionspromemoria som remissbehandlats och vägt in de synpunkter som då kom fram.
Stockholm den 4 oktober 2000
Rose-Marie Frebran (kd)
Inger Davidson (kd)
Yvonne Andersson (kd)
Magda Ayoub (kd)
Sven Brus (kd)
Lars Gustafsson (kd)
Ulla-Britt Hagström (kd)
Helena Höij (kd)
Dan Kihlström (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Maria Larsson (kd)
Ester Lindstedt-Staaf (kd)
Chatrine Pålsson (kd)
Fanny Rizell (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Gunilla Tjernberg (kd)
Erling Wälivaara (kd)