Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1998:674) om inkomstgrundad ålderspension.
2. Riksdagen begär att regeringen återkommer med ett nytt förslag till automatisk balansering som innehåller gränser för vilket över- eller underskott som den automatiska balanseringen skall hantera.
3. Riksdagen begär att regeringen återkommer med ett nytt förslag till automatisk balansering som innehåller ett färdigt förslag om hur överskott i fördelningssystemet skall fördelas.
4. Riksdagen begär att regeringen återkommer med nytt förslag till automatisk balansering av finansiellt underskott i pensionssystemet som baseras på tillfällig avgiftshöjning.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen i det fortsatta beredningsarbetet klart skall belysa konsekvenserna av den automatiska balanseringen för statsbudgeten samt för individer med olika inkomster, kön och ålder.
Inledning
Propositionen innehåller förslag till automatisk balansering inom det nya pensionssystemet. De föreslagna reglerna anger hur systemets tillgångar och skulder årligen skall beräknas med utgångspunkt från historiska transaktioner. Förhållandet mellan tillgångar och skulder skall årligen redovisas i form av ett balanstal. Överstiger balanstalet 1,00 har systemet ett överskott i den mening att det beräknas klara sitt åtagande med marginal, pensionsskulden är mindre än systemets tillgångar. Understiger balanstalet 1,00 är systemet i finansiell obalans, pensionsskulden överstiger de tillgångar som skall finansiera skulden. Om balanstalet är mindre än 1,00 skall enligt förslaget balansen mellan tillgångar och skulder återställas genom att inkomstindex multipliceras med balanstalet, varvid en ny indexserie, ett balansindex, skapas. Förräntningen av pensionsbehållningarna kommer då inte att fullt ut spegla tillväxten i de genomsnittliga inkomsterna. Utgående pensioner kommer att sänkas.
På detta sätt byggs en automatisk reaktion på vissa samhällsekonomiska utvecklingsförlopp in i systemet. Dessa utvecklingsförlopp kan bero på hur många barn som föds, in- och utvandring, när och hur mycket invånarna arbetar och ersättningen för arbete, när individerna pensioneras samt hur länge de lever efter denna tidpunkt.
Det finns ekonomiska och demografiska förlopp som innebär att ålders- pensionssystemets ekonomiska styrka växer systematiskt. I första hand skall en växande ekonomisk styrka i fördelningssystemet behållas inom pensionssystemet för att där utgöra en buffert mot en negativ ekonomisk utveckling. Visar det sig att den ekonomiska ställningen i fördelningssystemet blir så stark att det med försiktiga beräkningsantaganden är omotiverat att behålla ytterligare överskott i systemet skall ett sådant överskott fördelas på de försäkrade. Ett tillägg till indexeringen skall i detta fall göras som motsvarar det utdelningsbara överskottet. Enligt regeringen skall möjligheterna att i lag reglera eventuella överskott i fördelningssystemet utredas och förslag i denna fråga skall presenteras senast under år 2004.
Vänsterpartiets synpunkter
Vänsterpartiet står inte bakom det nya pensionssystemet. Vi har tidigare framfört omfattande kritik mot systemet. Kritiken framgår bland annat av Vänsterpartiets reservation i SOU 1994:20 samt av motion 1997/1998:Sf36. Idag är dock det nya pensionssystemet en realitet som vi har att förhålla oss till. Vänsterpartiet föreslår i denna motion att riksdagen avslår regeringens nuvarande förslag till automatisk balansering. Vänsterpartiet föreslår istället att regeringen arbetar fram ett nytt förslag till balansering, och vi presenterar i denna motion vilka principer som skall vara vägledande för detta arbete.
Vänsterpartiet är starkt kritiskt till att propositionen inte innehåller ett färdigt förslag angående hur överskott i fördelningssystemet skall fördelas. Riksdagen bör begära att regeringen återkommer med ett nytt förslag till automatisk balansering som innehåller ett färdigt förslag angående hur överskott i fördelningssystemet skall fördelas.
Vidare går det inte att utläsa vilken konsekvens den automatiska balanseringen får för statsbudgeten vid ett negativt samhällsekonomiskt utvecklingsförlopp. Vänsterpartiet har efterfrågat sådana beräkningar alltsedan Pensionsarbetsgruppens tid. Vid en situation där den inkomstrelaterade ålderspension-en sänks till följd av följsamhetsindexet och/eller den automatiska balanseringen ökar behovet av garantipension. Denna pension finansieras via statsbudgeten. Det är även anmärkningsvärt att det inte finns någon konsekvensbeskrivning angående hur förslaget slår för individer med olika inkomstnivåer, kön och ålder. Vänsterpartiet anser att regeringen i det fortsatta beredningsarbetet klart skall belysa konsekvenserna av den automatiska balanseringen för statsbudgeten samt för individer med olika inkomster, kön och ålder.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Enligt propositionen ger förslaget till automatisk balansering en balans mellan två viktiga principer inom pensionssystemet. Den ena principen är ambitionen om förräntning av varje generations pension. Den andra principen handlar om "rättvisa mellan generationer". Enligt Vänsterpartiets mening innebär förslaget en uppluckring av den solidaritet mellan generationer som funnits inbyggd i Sveriges socialförsäkringssystem. Eftersom Vänsterpartiet fortsatt försvarar vikten av solidaritet inom systemet ifrågasätter vi nödvändigheten av en definitiv avgiftsnivå. Snittindexet och det för varje årskull beräknade delningstalet innebär redan att nivån på utbetalade pensioner varierar i takt med väsentliga delar av de ekonomiska och demografiska variationerna. Istället borde systemet vara utformat så att avgiften höjs tillfälligt då systemet är underfinansierat. Denna tillfälliga avgiftshöjning skall avskiljas från den fastlagda avgiftsnivån och därmed inte ge pensionsrätt. Riksdagen bör begära att regeringen återkommer med ett förslag till automatisk balansering enligt denna princip.
I den fortsatta beredningen kommer regeringen att överväga möjligheten att i lämplig lag införa beräkningsregler för när utdelningsbara överskott kan anses föreligga. Vänsterpartiet anser att det, på motsvarande sätt, borde fastläggas en gräns för vilket underskott som kan hanteras med avgiftsökningar inom systemet för automatisk balansering. Passeras gränserna för accepterat över- eller underskott är det en fråga för de då ansvariga politikerna att ta ställning till hur utdelningen, alternativt finansieringen, skall gå till. Denna gränssättning är speciellt viktig utifrån konjunkturaspekten på tillfällig avgiftshöjning. Om en alltför hög tillfällig avgiftshöjning tillåts vid en konjunkturnedgång riskeras att samhällsekonomin försämras ytterligare. Riksdagen bör begära att regeringen återkommer med ett förslag till automatisk balansering som innehåller gränser för vilket över- eller underskott som den automatiska balanseringen skall hantera.
Slutligen anser Vänsterpartiet att det är viktigt att värna om att buffertfonden är stor nog för att undvika behovet av automatisk balansering till följd av underskott i pensionssytemet. Följande överföringar från AP- fonderna till statsbudgeten är gjorda/skall göras:
1999 45 miljarder kronor
2000 45 miljarder kronor
2001 155 miljarder kronor
Enligt pensionsöverenskommelsen skall det slutliga överföringsbeloppet fastställas vid en kontrollstation år 2004. De överföringar som hittills gjorts från AP-fonderna till statsbudgeten kan Vänsterpartiet förstå utifrån argumentet att kostnader för t.ex. förtidspension förts samma väg. Förslaget till automatisk balansering aktualiserar dock behovet av en stark buffertfond. Vänsterpartiet vill därför redan nu framföra att partiet är skeptiskt inför ytterligare överföring av medel från AP-fonderna, och menar att buffertfondernas storlek bör vara föremål för ytterligare övervägningar.
Stockholm den 20 mars 2001
Claes Stockhaus (v)
Lars Bäckström (v)
Marie Engström (v)
Ulla Hoffmann (v)
Siv Holma (v)
Kalle Larsson (v)
Johan Lönnroth (v)
Sven-Erik Sjöstrand (v)