Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen tillsätter en brett sammansatt utredning med uppgift att analysera de problem som följer av en åldrande befolkning och föreslår ändringar i transfererings- och socialförsäkringssystemen i syfte att öka arbetskraftsutbudet, främst genom att motverka tendensen till sjunkande faktisk pensionsålder. Motiv för mina förslag
Svenskarna allt äldre
Sveriges folk blir allt äldre. Det föds färre barn, och vi lever längre. Andelen personer i yrkesverksam ålder minskar, och antalet personer över 65 år växer snabbt. Den förändrade ålderssammansättningen medför dessutom att arbetskraftens genomsnittsålder stiger.
Födelsefrekvensen sjönk från ett genomsnitt kring fyra barn per kvinna för hundra år sedan till färre än två barn under 1930-talet. Därefter har de årliga födelsetalen pendlat rätt kraftigt kring denna nivå. F.n. är fruktsamheten rekordlåg (ca 1,5 barn per kvinna), vilket sammanhänger med att mödrar dröjer allt längre med att föda sitt första barn.
Samtidigt har medellivslängden stigit kraftigt. Under 1900-talet ökade den med över 20 år för män och närmare 25 år för kvinnor till 77 resp. 82 år. Befolkningens medelålder har under samma tid stigit från under 30 år till ca 40 år. Andelen personer över 65 års ålder har mer än fördubblats till över 17 procent av befolkningen.
Dessa trender väntas fortsätta under första hälften av 2000-talet. Den avtagande befolkningstillväxten övergår i en faktisk minskning framemot mitten av seklet. Då har medelåldern stigit till ca 44 år, och andelen över 65 är ca 25 procent. Ökad invandring kan motverka befolkningens åldrande men är egentligen endast ett sätt att skjuta på problemet, eftersom även invandrare blir äldre.
De demografiska trender som kan observeras i Sverige utmärker hela industrivärlden. Överallt skall en minskande befolkningsandel i yrkesverksam ålder försörja allt fler pensionärer. Även om det sjunkande barnantalet övergångsvis lindrar försörjningsbördan, blir problemet snart ännu mer akut, eftersom det årliga tillskottet till arbetskraften blir allt mindre i förhållande till avgången. Konkurrensen länder emellan om ung, välutbildad arbetskraft blir allt hårdare, och det är inte säkert att Sverige förmår attrahera fler än vi får släppa ifrån oss.
Det bör också noteras att offentliga prognoser - både här hemma och utomlands - har tenderat att underskatta åldrandet. Varje prognosrevision under senare år har skärpt problembilden. Befolkningspyramiden framstår som allt mer "topptung".
Sjunkande förvärvsfrekvens
Befolkningens ändrade ålderssammansättning påverkar naturligtvis utbudet av arbetskraft i negativ riktning. Om knappt tio år väntas antalet personer i yrkesverksam ålder t.o.m. börja att minska i absoluta tal. Denna utveckling förvärras av två aktuella tendenser i var sin ända av åldersgruppen 16-64 år: allt längre utbildningstid med åtföljande senare utträde på arbetsmarknaden och sjunkande faktisk pensionsålder. Dessa tendenser kan inte nämnvärt motverkas av den stigande förvärvsfrekvensen bland kvinnor, eftersom denna redan hunnit bli så hög (ca 85 procent i åldern 20-54 år).
Bland ungdomar är inte ökad studieverksamhet den enda förklaringen. Det har blivit allt vanligare med utlandsresor, "sabbatsår" och andra aktiviteter före utbildningens slutförande. Följden blir färre återstående år i yrkesverksam ålder, då studieskulder kan betalas av och avsättningar för pensionärstiden kan göras.
Den genomsnittliga pensionsåldern uppskattas idag till ca 62 år, vilket är en klar sänkning jämfört med tidigare. Fastän hälsoläget i den övre medelåldern rimligen har förbättrats, har antalet förtidspensionärer stigit till 400 000 eller ca 10 procent av arbetskraften. Därutöver väljer många att frivilligt dra sig tillbaka från arbetslivet, trots att de är fullt arbetsföra. I åldern 60-64 år ingår endast ungefär varannan person i arbetskraften.
Sjunkande faktisk pensionsålder och stigande livslängd samverkar till en snabb ökning av antalet levnadsår efter yrkeslivet. Problemet, som uppträder i alla industriländer, accentueras av att åldersgruppen 55-64 nu är ovanligt stor ("40-talisterna"). Biologiskt finns det ingen grund för denna utveckling. Tvärtom kan det göras gällande att den äldre arbetskraften numera är mest produktiv på grund av sin ackumulering av humankapital och de allt mindre kraven på fysisk styrka och smidighet.
Påfrestningar på de sociala skyddssystemen
Det perspektiv som här har tecknats visar att vi går mot en tid av växande påfrestningar på de sociala skyddssystemen. Det gäller naturligtvis i första hand pensionsordningen men även organisationen av sjukvård och äldreomsorg.
Den pensionsreform som nu håller på att slutföras gör dock Sverige bättre skickat än många andra länder att möta den nya tidens krav. Den närmare kopplingen mellan avgifter och förmåner borde motverka den förtida pensionsavgång som idag kan motiveras med att full pension redan är intjänad och att fortsatt avgiftsbetalning är helt bortkastad. Men det finns många andra inslag i socialförsäkringarna som stimulerar till tidig avgång ur förvärvslivet.
Efterfrågan på sjukvård ökar med stigande ålder. Men det är normalt ändå endast under de sista levnadsåren som en person utnyttjar sjukvårdens tjänster i stor omfattning. Stigande levnadsålder medför inte i sig att denna intensivperiod behöver bli märkbart längre. Däremot torde det finnas anledning att räkna med kraftigt ökade kostnader för äldreomsorgen. Detta blir en följd av den snabba tillväxten av åldersgruppen över 85 år, vilken utnyttjar de mest kostnadskrävande tjänsterna på detta område.
Nödvändiga åtgärder
Grundläggande för att möta de fördelningsproblem mellan generationerna som tornar upp sig är att öka den tid under vilken individen är yrkesverksam. Alla planer på allmän arbetstidsförkortning är uppenbart malplacerade. För ungdomar är det angeläget att genom förändringar i studiestödssystem m.m. påskynda övergången från utbildning till yrkesarbete.
Men viktigast av allt blir att motverka incitament till tidig pensionering och underlätta kvarstannande i förvärvslivet efter 65 års ålder. Det är beklagligt att den i principbeslutet om pensionsreformen överenskomna höjningen av rätten att behålla sin anställning till 67 års ålder ännu ej genomförts. Målet bör vara att med iakttagande av principen om rörlig pensionsålder höja den legala avgångstiden till 67 år och närma det genomsnittliga faktiska pensioneringstillfället så nära 65 år som det går.
En höjning av den faktiska pensionsåldern får en dubbelt positiv effekt. Dels förlängs den yrkesverksamma tid då individen bidrar till produktionen och sin egen försörjning, dels förkortas den tid då individen är beroende av andras produktion för sin konsumtion. Det är inte heller alla som uppskattar en lång period av fritid och relativ sysslolöshet efter den yrkesaktiva tiden utan skulle föredra att göra fortsatta insatser på arbetsmarknaden långt upp i 70-årsåldern, förutsatt att möjligheter till detta föreligger.
De problem som är förknippade med en både andels- och antalsmässigt sjunkande befolkning i yrkesverksam ålder är ännu ofullständigt analyserade. Riksdagen bör ge detta i uppdrag till en brett sammansatt utredning, som också bör få till uppgift att föreslå ändringar i transfererings- och socialförsäkringssystemen ägnade att öka arbetskraftsutbudet, främst genom att motverka tendensen till sjunkande faktisk pensionsålder.
Stockholm den 3 oktober 2000
Lars Tobisson (m)