Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av nya lagbestämmelser till skydd för personer som hamnar vid sidan av de sociala skyddsnäten. Motivering
Följande konkreta situation drabbar väl endast en mindre grupp, men för den som drabbas känns det som om samhället inte längre bryr sig: Ett stort företag kraschar. De friställda lever första tiden på A-kassa. När inget ledigt jobb erbjuds, försöker somliga ta saken i egna händer och startar en liten egen rörelse. De första åren är förtjänsten ofta endast en bråkdel av den tidigare lönen, men förhoppning finns att allt ska bli bättre, när man efter några år blir varm i kläderna. Sjukpenningen har sjunkit avsevärt beroende på de lägre inkomsterna, men vad gör väl det, man jobbar även när man har lätt feber. Så händer det, som ingen trott skulle hända. Man drabbas av utbrändhet, kroniskt trötthetssyndrom eller något, som gör att man ej kan fortsätta att arbeta som förut. Det visar sig att försäkringskassan inte beräknar sjukpenningen efter den tidigare fasta månadslönen, utan efter överskottet i den nya rörelsen. Det känns bittert för den som en gång hade fast lön och ordnade förhållanden.
Man kan tycka att den som hamnat i denna olyckliga situation efter viss övergångstid ska få tillbaka sin gamla sjukpenning, den man hade innan man blev arbetslös. Sjukpenningen bör räknas upp med hänsyn till inflationen. Även pensionen bör beräknas med utgångspunkt från den ursprungliga lönen uppräknad med hänsyn till inflationen. Den som startar en egen rörelse och blir sjuk bör inte hamna i en sämre situation än den som suttit med korslagda händer och ingenting gjort för att börja få normala arbetsinkomster på nytt.
Stockholm den 4 oktober 2000
Helena Bargholtz (fp)