Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ändring av lagen om allmän försäkring (AFL). Motiv till mitt förslag
Sjukpenninggrundande inkomst (SGI) är den årliga inkomst i pengar som en försäkrad kan antas komma att tills vidare få för eget arbete, antingen såsom arbetstagare i allmän eller enskild tjänst (inkomst av anställning) eller på annan grund (inkomst av annat förvärvsarbete) vilket framgår av 3 kap. 2 § lagen om allmän försäkring (AFL).
Av 3 kap. 6 § framgår att en försäkrad, när han gör anspråk på sjukpenning, till den allmänna försäkringskassan skall anmäla sådan ändring i sina inkomstförhållanden eller andra omständigheter, som påverkar rätten till sjukpenning eller sjukpennings storlek. Vidare framgår att allmän försäkringskassa i den utsträckning det skäligen påkallas genom förfrågningar hos de försäkrade eller på annat lämpligt sätt skall inhämta uppgifter om den försäkrades inkomstförhållanden, arbetstid och andra omständigheter som har betydelse för sjukpenningförsäkringen.
Vid vilka tidpunkter den försäkrades SGI skall ändras framgår av 3 kap. 5 § AFL.
Ersättningar som försäkringskassan betalar ut efter fastställd SGI
- Sjukpenning
- Rehabiliteringspenning
- Arbetsskadesjukpenning
- Smittbärarpenning
- Närståendepenning
- Föräldrapenning
- Tillfällig föräldrapenning
- Havandeskapspenning
- Dagpenning till totalförsvarspliktiga
Rätt beslut och rätt ersättning
För att uppnå god kvalité och korrekt utbetalning i ersättningsärenden där ersättningen baseras på SGI krävs att den försäkrade lämnar korrekta och aktuella uppgifter om årsinkomst och arbetstid när ersättning begärs från försäkringskassan. Vid behov skall försäkringskassan kontrollera lämnade uppgifter med bland annat den försäkrades arbetsgivare.
Det är ett mycket tidskrävande arbete för försäkringskassan att utreda och fastställa en aktuell SGI för försäkrade som begär ersättning som baseras på SGI. Många försäkrade underlåter att ändra inkomsten/årsarbetstiden när ersättning begärs och försäkringskassan måste därför initiera en inkomstutredning före utbetalning av ersättningen. Det förekommer också i relativt stor omfattning att den försäkrade underlåter att besvara frågan om inkomsten har förändrats eller inte på "Försäkran för ersättning". Besvarar den försäkrade inte frågan om inkomsten är ändrad eller ej begär försäkringskassan komplettering av denna uppgift. Förutom att arbetet är tidskrävande försenas utbetalningen av ersättning till den försäkrade.
Ett stort antal ersättningar baseras på SGI. Till exempel omfattar förmånsslaget "tillfällig föräldrapenning" cirka 80 000 ärenden om året enbart i Uppsala län där försäkringskassan skall ta ställning till om den försäkrades SGI skall ändras eller inte. Har den försäkrades SGI inte ändrats den senaste tolvmånadersperioden utreder alltid försäkringskassan den försäkrades inkomstförhållanden.
Förslag till lagändring
Jag föreslår att försäkrade som har en anställning eller är uppdragstagare alltid skall lämna bestyrkta uppgifter om aktuell inkomst och arbetstid när ersättning begärs som baseras på SGI. Det torde vara relativt enkelt för den försäkrade att få bestyrkta uppgifter om sina inkomstförhållanden när det föreligger ett anställningsförhållande eller när uppdragsinkomst är aktuell. För detta krävs en lagändring som reglerar den försäkrades skyldighet att inkomma med begärda uppgifter.
Försäkran för de olika förmånsslagen behöver omarbetas. På "försäkran" måste det klart framgå att ersättning utges först när bestyrkta uppgifter om aktuella inkomstförhållanden inkommit till försäkringskassan. Om detta kunde genomföras skulle försäkringskassorna besparas administrativa kostnader och tidsvinsterna skulle kunna användas till betydligt mer angelägna arbetsuppgifter.
Försäkringskassan skulle därmed också få större möjlighet att fastställa en korrekt SGI för de grupper som saknar anställning och där det inte lika enkelt går att få bestyrkta uppgifter om aktuell inkomst till exempel för arbetslösa och egna företagare.
Stockholm den 28 september 2000
Gustaf von Essen (m)