Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om värdesäkring av arbetsskadelivräntan. Motivering
Vi kan aldrig nå målet om full sysselsättning, om vi fortsätter att organisera arbetslivet så att människor ständigt slås ut. Risker för olyckor och arbetsskador har tyvärr ökat under 1990-talet till följd av slimmade arbetsorganisationer och ett högre tempo.
För oss socialdemokrater är målet att alla ska ha rätt till rimliga arbetsvillkor och möjligheter att påverka sin arbetssituation. Ingen skall heller behöva riskera att råka ut för olyckor och arbetsskador på sin arbetsplats. Men innan vi nått dithän, skall det vara en självklarhet att de som drabbas har rätt till full inkomsttäckning.
I första hand skall arbetsskador förebyggas genom en väl fungerande arbetsorganisation och ett kontinuerligt arbetsmiljöarbete. Men så länge vi har kvar problemen är det en självklarhet att det finns ett batteri av rehabiliteringsinsatser och ett fullgott ekonomiskt skydd.
Sedan 1993 har antalet godkända arbetsskador minskat drastiskt, vilket beror på att strängare beviskrav infördes av den borgerliga regeringen samt att färre ärenden därmed överhuvudtaget prövats.
För att få arbetsskadelivränta beviljad skall den sökande ha drabbats av en arbetsskada som är godkänd av försäkringskassan. Den skadade måste dessutom visa att hon eller han kommer att få ett bestående inkomstbortfall p.g.a. arbetsskadan. Idag prövas arbetsskadades möjlighet till ersättning (livränta) först när den akuta sjukdomstiden är över och man bedömer att det finns bestående nedsättning av arbetsförmåga. Den tidpunkten kan hamna många år, i vissa fall 5-10 år, efter det att skadan uppstod. De drabbade får leva i ovisshet under lång tid.
När en arbetsskadad beviljas arbetsskadelivränta är avsikten att livräntan skall täcka 100 procent av inkomstbortfallet. Dagens konstruktion innebär emellertid att värdet av livräntan urholkas årligen, då inkomstunderlaget fastställs när livräntan börjar utbetalas. Därefter räknas den upp med prisbasbeloppets utveckling. Den som uppbär arbetsskadelivränta gör således en ekonomisk förlust över tiden, i förhållande till om de skulle varit kvar i arbete eller varit fullt arbetsföra.
Detta förhållande överensstämmer inte med syftet i lagen om arbetsskadeförsäkring som innebär full inkomsttäckning för den som drabbats av arbetsskada.
Av dessa skäl borde övervägas om beviljade arbetsskadelivräntor skall värdesäkras så att de följer löneutvecklingen och inte endast inflationen.
Stockholm den 3 oktober 2000
Hans Hoff (s)
Alf Eriksson (s)
Majléne Westerlund Panke (s)
Pär Axel Sahlberg (s)