1 Innehållsförteckning 2
3 Sammanfattning
Sjukskrivningarna ökar och mest ökar de långa sjukskrivningarna. Sverige har på några år gått från ett samhälle med hög arbetslöshet till ett samhälle med lång sjukfrånvaro. Arbetsmiljön är i många fall bristfällig och tar inte tillvara de anställdas kompetens. Rehabiliteringsinsatserna fungerar dåligt vilket leder till att människor slås ut från arbetsmarknaden.
Centerpartiet vill sätta individen i centrum. Aktiva insatser ska ersätta passiva ersättningar. Det innebär att samhället tilltror människors vilja och förmåga.
Ohälsofrågorna måste lyftas upp på dagordningen. Regeringens passivitet leder till att många människor drabbas och att sjukförsäkringskostnaderna tränger undan andra angelägna områden i samhällsekonomin.
En av nutidsmänniskans största bristvara är tid. Möjligheterna att kommunicera spränger både geografiska och tidsmässiga gränser. De ökande möjligheterna accelererar samtidigt förändringstakten. De naturliga pauser av olika slag som tidigare funnits blir allt kortare i snabbhetens tidsålder. I takt med ökande stress ökar också riskerna att individen drabbas av utbrändhet, ohälsa och utslagning.
En av de viktiga utmaningarna för framtidens arbetsliv och samhälle handlar därför om att stödja individen att skapa balans mellan stress och återhämtning. Det handlar då om att stärka individens makt över vardagen, att kunna styra över sin tid, om att begränsa "fjärrkontrollen".
Centerpartiet föreslår bland annat följande åtgärder för att öka rehabiliteringsinsatserna och förbättra arbetsmiljön.
- Resurserna för rehabilitering ska knytas till individen, genom finansiell samordning.
- Myndigheternas insatser bör samordnas och den enskilde ska få en handläggare att hålla kontakt med, oavsett vilken sektor som är berörd.
- En halv miljard kronor anvisas för att öka samordningen mellan de olika sektorerna som har ansvar för rehabiliteringen. Resurserna ska användas för att påskynda försäkringskassornas bedömningar och för upphandling av rehabiliteringsinsatser.
- Arbetsgivare måste ta ett större ansvar för arbetsmiljön. Vi förordar ett förlängt arbetsgivarinträde för offentlig sektor. För att kompensera detta sänker vi arbetsgivaravgiften.
- Ökat inflytande för den enskilde över rehabiliteringsprocessen.
- Växla sjukpenning mot rehabiliteringsersättning.
- Rehabiliteringsinsatserna bör få pågå under längre period än ett år.
- Inför en vård- och hjälpmedelsgaranti.
- Inför kompetenskonto för individuell kompetensutveckling.
- Utveckla möjligheterna för aktiv ersättning istället för förtidspensioner.
- Ingen bör förtidspensioneras före 30 års ålder.
4 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att myndigheternas insatser bör samordnas och den enskilde få en handläggare att hålla kontakt med, oberoende av vilken sektor som är den huvudsakliga finansiären.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att arbetsgivarinträdet bör förlängas till två månader inom den offentliga sektorn.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att individen skall ges ett ökat inflytande i rehabiliteringsprocessen och bör få en individuell behandlingsplan genom lagfästa rättigheter.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att växla passivt stöd mot rehabiliteringsersättning.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förlänga möjlighet till rehabiliteringsersättning.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förtidspensionssystemet bör omformas till en ersättning för trygghet och aktivitet.
5 Inledning
5.1 Ge människor möjlighet att växa
Människan är skapande och söker social samhörighet. Arbetet är centralt i människans liv. Det ger oss möjlighet att utvecklas, vara oberoende och självständiga. Yrket eller arbetet är inte bara ett sätt till egen försörjning. Det är något som sätter in oss i ett socialt sammanhang. Vi bygger upp relationer och får möjlighet att växa som människor. Alla arbeten har inte de positiva egenskaperna. Dåliga arbetsmiljöer kan bryta ner människor och vara skadliga och leda till sjukdom. Det är den uppdelningen vi ser på arbetsmarknaden. De flesta människor har ett arbete de trivs med, där man har inflytande och möjlighet att styra sitt eget arbete, andra har det inte. I det läget finns två vägar; en passiv hållning där vi tillåter att många människor långvarigt ställs utanför arbetslivet, eller en aktiv hållning där dåliga arbetsplatser ska åtgärdas. Människor ska ges möjlighet att återkomma till arbete och den förhärskande attityden blir att det finns plats för alla på arbetsmarknaden. För oss är inte valet svårt.
Centerpartiet vill sätta individen i centrum. Samhället måste bort från passiva åtgärder och istället börja tro på människors vilja och förmåga.
Centerpartiet tror på ett ökat personligt ansvarstagande och vi vill fokusera på människors inneboende kraft och vilja att förändra sitt eget liv. Detta kräver ett radikalt förändrat synsätt. Bidragen till hushållen ska ge ekonomiskt stöd och vara personligt stärkande. Skatterna måste sänkas för dem som har små ekonomiska marginaler, och trygghetssystemen måste förändras så att de får ett större inslag av personligt sparande, ansvarstagande och rättvisa. Detta är en del i arbetet att öka livskvaliteten och självbestämmandet.
Möjligheten att överblicka och kunna påverka sin tillvaro är en förutsättning för välbefinnande och kreativitet. Politikens främsta uppgift måste därför vara att på alla områden motverka och förebygga utanförskap, långa sjukskrivningar och utbrändhet. Sveriges ledande stressforskare, Lennart Levi, sammanfattar i fem punkter hur det goda arbetet bör vara utformat så att vi undviker stressrelaterade sjukdomar: meningsfullt och utvecklande - rimlig arbetsbelastning - trygghet, tillit, rättvisa, respekt - lagom medbestämmande, "vardagsmakt" - belöning som motsvarar den ansträngning man gör.
5.2 Stress och återhämtning
Människor söker det som ger livet kvalitet. Livskvalitet handlar både om hälsa, upplevelser av lycka och om tillfredsställelse med livet i övrigt. Den tar sin utgångspunkt i individens egna upplevelser. Mycket av livskvaliteten är hälsorelaterad, men långtifrån allt. Men även miljön för livskvaliteten. Den fysiska miljöns utformning, dess skönhetsvärden och dess funktion skapar sina särskilda förutsättningar för välbefinnande. På motsvarande sätt bidrar den sociala miljö som människor lever och verkar i till att fördjupa livet kvalitativt. I detta avseende har också arbetets utformning och villkor stor betydelse.
Nutidsmänniskans kanske största bristvara är tiden. Möjligheterna att kommunicera spränger både geografiska och tidsmässiga gränser. De ökande möjligheterna accelererar samtidigt förändringstakten. De naturliga pauser av olika slag som tidigare funnits blir allt kortare i snabbhetens tidsålder. I takt med ökande stress ökar också riskerna att individen drabbas av utbrändhet, ohälsa och utslagning.
I det tidigare samhället utgjorde vilan många gånger en tillräcklig källa till återhämtning för den individ som ansträngt sig i tungt fysiskt arbete. I dagens höga tempo, med snabba digitala kommunikationer och intensiva psykiska ansträngningar i arbetslivet, räcker det många gånger inte att enbart vila. Den ansträngda hjärnan behöver dessutom återhämtning av ett annat slag än det som nattsömnen ger. En av de viktiga utmaningarna för framtidens arbetsliv och samhälle handlar därför om att stödja individen att skapa balans mellan stress och återhämtning. Det handlar då om att stärka individens makt över vardagen, om att kunna styra över sin tid, om att begränsa "fjärrkontrollen". Men det handlar också om att förändra attityder och synsätt så att hjärnans återhämtning ses som en lika viktig del i vardagen som arbete och ansträngning. I sin tur ställer detta krav på avskildhet, tystnad, gröna oaser och mer av personliga rum för individens egna behov. Utifrån detta resonemang blir möjligheter till återhämtning en av de viktiga förutsättningarna för en i ordets bästa mening god tillväxt.
6 Bakgrund
6.1 Människor ställs utanför på grund av sjukdom
Siffror och statistik döljer gärna att det finns människor bakom varje krona och procentsats, men vi måste börja redovisa siffrorna för att klargöra hur allvarlig situationen är. Det finns de som hävdar att situationen som den nu är bara är en återgång till 1980-talet. Och det är visserligen sant att sjuktalen var högre då, men det får aldrig bli ett försvar för att människor ska slås ut i tidig ålder. Dessutom är det i dag fler som är långvarigt utanför arbetsmarknaden. Regeringens målsättning om att de sociala ersättningarna och bidragen ska försörja 800.000 helårsekvivalenter år 2004, motsvarande 15 procent av befolkningen i åldrarna 20-64 år. Det är en högre siffra än 1990. I Centerpartiet delar vi inte den passiva hållningen. Fler ska ha möjlighet att delta i arbete efter sin förmåga.
Kostnaderna för sjukpenning har ökat kraftigt under de senaste åren. Prog- noserna tyder på att sjukpenningskostnaderna ökar till 33 miljarder kronor i år. Utgifterna för sjukpenning har under första halvåret 2000 ökat med 29 procent jämfört med samma period förra året. Samhällets kostnader för sjukpenning i allmänna försäkringen har ökat med 74 procent sedan 1997. Den sammanlagda kostnaden - för enbart försörjningsstöd - i sjukförsäkringen, förtidspensioneringen, den närliggande arbetsskadeförsäkringen och de kompletterande arbetsskadeförsäkringarna, som ansluter till den allmänna försäkringen, uppgår för närvarande till 73 miljarder kronor. Prognoserna för kommande år tyder inte på någon minskning, möjligen finns en tendens till avmattad ökning.
Mest oroande är att det är långtidssjukskrivningarna som ökar. I maj 1997 var 122.600 personer långtidssjukskrivna, tre år senare var 216.500 personer i samma situation. Närmare 80.000 människor var sjukskrivna mer än ett år och 427.600 personer hade förtidspension eller sjukbidrag. Alltså var närmare 0,5 miljoner människor långvarigt utanför arbetsmarknaden på grund av sjukdom eller förtidspension.
Sjukfrånvaron ökar mest bland kvinnor och inom offentlig sektor. Sextio procent av sjukpenningdagarna togs ut av kvinnor (1999). Fler kvinnor än män är långtidssjukskrivna. Skillnaden mellan män och kvinnor verkar också öka. Det är de kvinnodominerade yrkena som är värst utsatta. Den s.k. 4:e septemberundersökningen som Riksförsäkringsverket gör visar att andelen sjukskrivna sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden har ökat. Antalet anmälda arbetsskador och arbetsorsakade besvär har också ökat. En kraftig ökning märks av besvär av stress och andra psykiska påfrestningar. Dessa drabbar i hög grad hälso- och sjukvårdsspecialister och lärare.
6.1.1 ... och värre kan det bli
Allt syns inte i sjukskrivningsstatistiken. Långt fler människor arbetar i en problematisk miljö. En undersökning som Statistiska centralbyrån låtit göra visar att knappt var fjärde yrkesverksam, motsvarande 900 000 personer, uppger att de har besvär på grund av arbetet. Var tredje av dem, 300 000 personer, har varit sjukskrivna på grund av besvären. 900 000 uppger att de under det senaste året hade sådana besvär, orsakade av arbetet, att de hade svårt att arbeta eller utföra det dagliga hemarbetet. 22 procent av kvinnorna och 16 procent av männen hade fysiska besvär, medan 11 procent av kvinnorna och 6 procent av männen hade andra typer av besvär exempelvis stress och psykisk påfrestning.
Andelen som uppger att de har besvär av stress och psykiska påfrestningar har ökat med cirka 3 procentenheter mellan 1998 och 1999 bland kvinnor i ledningsarbete och med 10 procentenheter bland hälso- och sjukvårdsspecialister. Inom gruppen hälso- och sjukvårdsspecialister återfinns till exempel läkare, tandläkare och veterinärer. Även för andra yrkesgrupper som till exempel vård- och omsorgspersonal och personer med kundservicearbete redovisas högre andelar besvär till följd av stress 1999 jämfört med 1998. Bland till exempel grundskollärare är det cirka var femte som uppger besvär av stress. Det är ungefär lika stor andel som 1998.
Personer med kort utbildning är generellt sett mer utsatta för olika hälsorisker än andra grupper. I yrken med stark kvinnlig dominans är lågt inflytande vanligt. Det är också vanligt att kvinnor inom mansdominerade yrken, förutom lågt inflytande, har enformigt arbete. Städerskor har en relativt entydig negativ arbetssituation med låga krav, monotont arbete och liten möjlighet att utvecklas och lära nytt i arbetet.
En bomb riskerar att brisera om inte signalerna tas på allvar av arbetsgivare och av beslutsfattare.
6.2 Många är utanför av andra orsaker
Arbetsmarknaden ljusnar men fortfarande är en stor andel av den svenska befolkningen beroende av bidrag och sociala ersättningar. Statistiska centralbyrån har räknat om de sociala ersättningarna och bidragen till helårsekvivalenter, det vill säga antalet individer som skulle kunna ha försörjts under ett helt år med full ersättning. Enligt SCB:s beräkningar, från augusti i år, är närmare 20 procent, eller drygt en miljon helårsekvivalenter, av den arbetsföra befolkningen försörjd på annat sätt än genom eget arbete. Regeringens mål är att 80 procent ska vara sysselsatta på den reguljära arbetsmarknaden och antalet helårsekvivalenter som försörjs med sociala bidrag och ersättningar ska vara nere i 800.000 år 2004, motsvarande 15 procent. Det är en bit kvar till målet samtidigt som målet i sig betyder att man accepterar att många människor står utanför arbetsmarknaden.
6.3 Vad är orsakerna?
Den nya arbetsrelaterade ohälsan är svår att upptäcka och kvantifiera. Gränsvärden för buller, maximal belastning eller farliga gaser är lätt att mäta. Den nya ohälsan har helt andra inslag som är mer diffusa. Det är svårt att göra ett nedslag och konstatera att miljön är farlig. Istället är det en längre process som skapar ohälsa. Den fysiska riskfaktorn finns fortfarande kvar men den paras med nya hälsoeffekter som stressjukdomar och utbränning.
Den helt klart dominerande orsaken till längre sjukskrivningsperioder är problem med rörelseorganen. Det som ökar är sjukskrivningar på grund av psykiska, sociala och organisatoriska faktorer, eller negativ stress, d v s för lite att säga till om på arbetet och små möjligheter att påverka sin arbetssituation. Det är helt klart att arbetstakten har ökat och att 90-talets rationaliseringar inom arbetslivet gjort att färre arbetstagare fått mer att göra.
Inom de kvinnodominerade yrkena har inte ökade krav parats med ökade befogenheter. Att se att arbetet kan göras på ett annat sätt men inte ha möjligheterna att påverka situationen leder till negativ stress som påverkar hälsan. Arbetet ska göras, men hur det ska göras bestäms någon annanstans.
En annan faktor som gör att den negativa stressen ökar är de många omorganisationerna och "slimning" av organisationen. Personalens inflytande över förändringarna har i många fall varit allt för litet.
Inom den privata sektorn har mellanled plockats bort. Företagen har blivit varse att hierarkiska organisationer inte är lika effektiva som platta och att de många beslutsleden leder till försämrat resultat. Samma insikt finns inom den offentliga sektorn, men denna har inte alltid omsatts i förändringar i arbetsorganisationen. Ofta har arbetsuppgifter flyttats längre ner i organisationen men beslutbefogenheterna har inte flyttat med.
Sverige har en mycket könssegregerad arbetsmarknad i jämförelse med de flesta jämförbara länder. Offentliga sektorn är den alltigenom dominerande arbetsgivaren för kvinnor. Och om den inte sätter tillräckligt värde på arbetet och inte tar arbetsmiljön på tillräckligt allvar, går det inte att byta till en annan arbetsgivare. Den enda möjligheten är att lämna yrket.
Stress och utbrändhet är störst inom den offentliga sektorn, men fokus har i många fall riktats mot företag i den nya ekonomin. Problemen inom den offentliga sektorn är av en annan karaktär. Samtidigt finns det anledning att vara uppmärksam på arbetsmiljön i de nya företagen. I det nya arbetslivet är medarbetarnas kunskap och kompetens det viktiga. Därmed förändras också förutsättningarna för hur arbetet organiseras. I många företag suddas gränsen mellan arbete och fritid ut. Medarbetarna har stor frihet, men har i någon mening alltid jour. I större utsträckning än tidigare handlar arbetet om att lösa en viss uppgift, före ett visst datum. Hur mycket tid det tar, eller på vilket sätt medarbetaren gör det, är mindre viktigt.
I grund och botten är det positivt att människor i större utsträckning får möjlighet att ta ansvar och planera sitt arbete. Det är positivt att det är människan och inte maskinen som blir den främsta resursen i vårt samhälle. Men det kräver också att människor får verktygen för att axla detta ansvar och får det utrymme och den arbetsro som krävs. Uppenbarligen har det inte varit så, utan alltfler människor har farit illa. Stress och utbrändhet håller på att bli en ny folksjukdom. Det kostar samhället stora pengar, i form av produktionsbortfall och socialförsäkringskostnader. Men framför allt kostar det oerhört mycket för den enskilde som blir borta från arbetslivet länge, får sämre chanser att komma igen och inte känner sig betydelsefull.
6.4 Få får rehabilitering
I början av 1990-talet genomfördes en rehabiliteringsreform vars syfte var minska sjukfrånvaron och att få till stånd tidiga och aktiva rehabiliteringsinsatser. Reformen byggde på tre hörnstenar: bättre arbetsmiljö, effektivare rehabilitering och införande av arbetslinjen i socialförsäkringen samt införandet av en generell arbetsgivarperiod.
Rehabiliteringsreformen har inte åstadkommit det som var avsikten, d v s att minska sjukfrånvaron och utslagningen från arbetslivet samt få till stånd aktiva och tidiga rehabiliteringsinsatser. Reformen gav arbetsgivaren ett stort men otydligt ansvar för anställdas rehabilitering och i praktiken har ansvaret flyttats från arbetsgivaren till fyra olika sektorer som i sin tur har olika finansiärer: hälso- och sjukvården, socialtjänsten, arbetsförmedlingen och försäkringskassan. Eftersom rehabiliteringsansvaret har blivit otydligt och sektoriserat, har de gemensamma målen blivit oklara. Den enskilde individen har klämts mellan olika regler och finansieringskällor. Individen har inget inflytande över rehabiliteringsprocessen.
7 Åtgärder
Ohälsofrågorna måste lyftas upp på dagordningen. Regeringen har visat en påfallande passivitet. Många människor drabbas av bristande rehabiliteringsinsatser. Det kostar i snitt 50 000-70 000 kronor att rehabilitera en arbetstagare. Kostnaderna om samma person är sjukskriven är i snitt 150.000 kronor per år. För varje satsad krona får man minst två tillbaka men framför allt ges den enskilde möjlighet att komma tillbaka till jobbet och arbetsgemenskapen.
Regeringen aviserar i budgetpropositionen att en eller flera propositioner ska föreläggas riksdagen om ett år och att förslagen ska träda i kraft först år 2003. Vi anser att det finns anledning att ta situationen på allvar, och vi föreslår nedan ett paket av reformer som kan genomföras relativt omgående.
7.1 Finansiell samordning
Arbetsgivarna har ett stort men otydligt ansvar för anställdas rehabilitering. Ansvaret rymmer tolkningssvårigheter och tolkas i praktiken olika. Det praktiska ansvaret har istället förskjutits till olika instanser: landstingets hälso- och sjukvård, försäkringskassorna, kommunernas socialtjänst och arbetsförmedlingen. Försäkringskassorna har ett samordningsansvar men det fungerar i praktiken inte eftersom de olika sektorerna inte vill bidra till att finansiera rehabiliteringen. Det leder till att den enskilde inte får det stöd och den hjälp som han eller hon har ett rättmätigt behov av.
Finansiell samordning eller motsvarande, till exempel SOCSAM, ger ekonomiska vinster, vilket Riksförsäkringsverkets och Socialstyrelsens rapporter från försöksverksamheten visar. Ett samlat kostnadsansvar förstärker motivationen hos beslutsfattare och verkställare att välja den åtgärd som är mest effektiv. Den finansiella samordningen bör påskyndas och utökas. Samtidigt är det viktigt att samordningen sker med utgångspunkt i de lokala förutsättningarna och att de olika organisationernas specifika erfarenheter tas till vara. Centerpartiet tar inte ställning till vilken lösning eller mellan vilka aktörer denna samordningen ska ske. Det viktiga är att individens bästa sätts i centrum och då måste insikten om behovet av samordning börja redan i den lokala organisationen.
Centerpartiet anvisar en halv miljard kronor för att öka samordningen mellan de olika sektorerna som har ansvar för rehabiliteringen. Resurserna ska användas för att påskynda försäkringskassornas bedömningar, och för att handla upp rehabiliteringsinsatser.
Ett samlat kostnadsansvar förstärker motivationen hos beslutsfattare och verkställare att välja den åtgärd som är mest effektiv. Bättre samordning mellan hälso- och sjukvården, socialförsäkring och socialtjänst bidrar till bättre hälsa och välfärdsvinster för den enskilde. Samordning av resurserna mellan hälso- och sjukvården och socialförsäkringen gör att systemen kan fungera mer effektivt. Patienten får tillgång till rehabilitering samtidigt som samhällets totala kostnader kan hållas nere.
Personer med längre sjukskrivningsperioder som idag inte får behandling på grund av att rehabiliteringen måste pågå under mer än ett år, kan med en ökad samordning av resurserna få bättre hjälp. I synnerhet gäller det personer med psykiska problem eller stressjukdomar där behandlingen sträcker sig över ett budgetår. Centerpartiet har lagt förslag om finansiell samordning i en motion med anledning av den nationella handlingsplanen om vård och omsorg (prop. 1999/2000:149).
Den nuvarande uppdelningen på olika myndigheter och skilda sektorer försvårar för effektiv rehabilitering. Finansiell samordning är ett sätt att knyta resurserna till individen men i förlängningen är det rimligt att myndigheterna samordnas och den enskilde får en handläggare att hålla kontakt med, oberoende av vilket sektor som är den huvudsakliga finansiären. Detta bör ges regeringen till känna.
7.2 Arbetsgivarinträde i offentlig sektor
Sjukfrånvaron ökar mest bland kvinnor och inom offentlig sektor. Den s.k. 4:e septemberundersökningen som Riksförsäkringsverket gör visar att andelen sjukskrivna sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden har ökat. Antalet anmälda arbetsskador och arbetsorsakade besvär har också ökat. Besvär av stress och andra psykiska påfrestningar ökar kraftigt inom offentlig sektor. Undersökningen visar att nästan hälften av sjukfallen var anställa inom den offentliga sektorn; en sektor som har ca 33 procent av hela arbetskraften. Uppenbart är att de offentliga arbetsgivarna, generellt sett, har svårigheter att skapa en arbetsmiljö som förebygger stress och minskar ohälsa.
Den höga sjukfrånvaron innebär att arbetsgivaren skjuter över kostnaderna från den egna verksamheten till staten. Samtidigt är det på den lokala arbetsplatsen som det finns möjlighet att förebygga ohälsa. En bra arbetsgivare förhindrar stress och ohälsa och därför ska bra och lyhörda arbetsgivare premieras.
Arbetsgivarna måste ta ett större ansvar för arbetsmiljön och för att stoppa de höga sjuktalen. En bra arbetsplats förhindrar att stressrelaterade sjukdomar uppkommer och det krävs incitament för att utvecklingen ska vändas. Centerpartiet förordar därför ett förlängt arbetsgivarinträde för offentliga arbetsgivare. Det ska inte löna sig att skjuta över kostnaden på annan part. Åtgärder måste vidtas på plats. Arbetsgivarinträdet bör förlängas till två månader inom den offentliga sektorn. Den privata sektorn ska inte beröras.
För att kompensera detta sänks arbetsgivaravgiften i motsvarande mån. Därmed sätter vi press på de offentliga arbetsgivarna att förbättra arbetsplatsens utformning, ge de anställda större inflytande i arbetet och satsa på förebyggande insatser. Arbetsplatser som satsar på sin personal och minskar sjuktalen kommer därmed att gynnas. Vad som anförts om förlängt arbetsgivarinträde i offentlig sektor bör ges regeringen till känna.
7.3 Växla passivt stöd mot aktiv rehabiliteringsersättning
Rehabiliteringsinsatserna är till stor del beroende av ålder, kön, funktionshinder och boendeort. Vissa sjukdomsgrupper, i synnerhet sådana som behöver längre rehabiliteringstid, har mycket svårt att få tillgång till rehabiliteringsinsatser. Den enskilde har lite inflytande över processen och är helt beroende av de olika sektorernas bedömning och kötid. Individen bör ges ett ökat inflytande i rehabiliteringsprocessen och få en individuell behandlingsplan genom lagfästa rättigheter. Detta bör ges regeringen till känna.
Den enskilde har idag rätt till sjukpenning men har ingen rätt eller formell möjlighet att påverka val av aktiva insatser som finansieras med allmänna medel. En fungerande vårdgaranti är ett medel för att den enskildes rätt ska stärkas. Ett annat medel är rehabiliteringsersättning och ett fungerande rehabiliteringsstöd. Vi föreslår en växling av sjukpenningen till en rehabiliteringsersättning, senast efter fyra månaders sjukskrivning. Detta innebär att ett passivt stöd ersätts av ett aktivt som den enskilde i hög grad kan påverka. Den som inte vill ta emot de rehabiliteringsmöjligheter som anvisas bör få lägre sjukersättning. Denna omfördelning bör omfatta 3,3 miljarder kronor. Den nuvarande ettårsgränsen för rehabiliteringsersättning bör samtidigt tas bort. Vad som ovan anförts om att växla passivt stöd mot rehabiliteringsersättning och att förlänga gränsen för rehabiliteringsersättning bör ges regeringen till känna.
Försäkringskassorna bör ges tydliga direktiv att arbeta med rehabilitering. Många sjukskrivna får vänta mycket länge innan de får sina behov bedömda. Trots kunskapen om detta ger inte regeringen, via sina myndigheter, tydliga direktiv till försäkringskassorna att ändra förhållandena. Det finns anledning att göra omprioriteringar från passivt stöd till aktiva insatser, istället för att göra tvärtom som man gjort under de senare åren.
7.4 Inför en vårdgaranti och en hjälpmedelsgaranti
Långa kötider inom sjukvården hindrar aktiva rehabiliteringsinsatser. Kötiderna leder till försämrad livskvalitet för den enskilde och sjukskrivningen förlängs. Centerpartiet vill införa en vårdgaranti som ger rätt till behandling inom tre månader. Vi anvisar en halv miljard kronor för att få bort köerna. Valfrihet för patienten ska omfatta samtliga godkända vårdgivare inom öppenvården och privata vårdgivare. Patienten ska också kunna välja sjukhus i hela landet om inte vården kan ges vid närmaste sjukhus inom angiven tid.
Hjälpmedel för rehabilitering måste säkras. Köerna till hjälpmedel är mycket varierande och i många fall orimligt långa. Bristen på hjälpmedel innebär att man under väntetiden inte kan arbeta och delta i samhällslivet på lika villkor som andra. En helhetssyn och samlad bedömning måste göras i ansvarsfördelningen mellan kommuner och landsting. Vi vill därför komplettera vårdgarantin med en hjälpmedelsgaranti, med normer för väntetider för utprovning och reparationsarbete av hjälpmedlen. Centerpartiet anvisar en halv miljard kronor för en vårdgaranti och hjälpmedelsgaranti i den ekonomisk-politiska motionen.
7.5 Makt över kompetensutvecklingen
Möjligheten till vidareutbildning är en avgörande fråga för att kunna utvecklas i arbetslivet. Människor måste ges grundläggande förutsättningar att själva kunna ta ansvar för sin kompetensutveckling och konkurrenskraft i arbetslivet. Det ska ske genom införande av en utbildningsgaranti som syftar till att ge alla, både arbetslösa och förvärvsarbetande, möjlighet att komplettera en tidigare kort utbildning upp till motsvarande gymnasienivå. Denna grund skall sedan kunna kompletteras med kvalificerade yrkesutbildningar eller genom uttag från ett kompetenskonto kopplat till den enskilde arbetstagaren.
7.6 Aktiva insatser i stället för nya förtidspensioneringar
Regeringen har väntat med att föreslå en ny förtidspension. 1998 lade regeringen en proposition till riksdagen med riktlinjer och avsikten var att regeringen skulle återkomma med ytterligare förslag. Riksdagen har beslutat om en vilande förtidspension men utöver det har riksdagen ännu inte fått något förslag. Utredningen Ohälsoförsäkringen - Trygghet och aktivitet (SOU 1997:166) har inte lagts som förslag för riksdagen. I stället har några departementsskrivelser gjorts. Förtidspensionen ska förändras när det nya pensionssystemet införs. Det är oklart på vilket sätt.
Under hela 1990-talet har det skett en svag ökning av antalet förtidspensioner och sjukbidrag och de är nu på en historiskt hög nivå. Det finns en risk att förtidspensioneringar ökar ytterligare på grund av att antalet längre sjukskrivningar ökat. Det finns förslag som innebär att förtidspensionen omvandlas till en aktiv ersättning. Centerpartiet anser att förtidspensionssystemet bör omformas till en ersättning för trygghet och aktivitet. Alla möjligheter att bevilja aktiva ersättningar i stället för passivt stöd bör prövas och utvecklas. Detta bör ges regeringen till känna.
Förtidspensionsutredningen avlämnade i augusti 1998 betänkandet Unga i ohälsoförsäkringen, tid för aktivitet och utveckling (SOU 1998:106). De lämnade bland annat förslag om att ingen ska förtidspensioneras före 30 års ålder. I stället ska man kunna få habiliteringspenning eller långtidssjukpenning. Den föreslog också en höjd åldersgräns för ersättning vid långvarigt nedsatt arbetsförmåga. Förslaget har remissbehandlats men regeringen avvaktar med förslag.
Vår uppfattning är att alla människor ska ha möjlighet att delta i samhällsarbetet - var och en efter sin förmåga. Samhället bör formas efter dessa förutsättningar. Därför ska socialförsäkringarna, så långt som möjligt, innehålla incitament till arbete framför att uppbära passivt stöd. Förtidspensionering av unga funktionshindrade ska undvikas. Centerpartiet har lagt förslag om detta i en motion om handikappolitiken.
Stockholm den 3 oktober 2000
Lennart Daléus (c)
Agne Hansson (c)
Birgitta Carlsson (c)
Margareta Andersson (c)
Rolf Kenneryd (c)
Kenneth Johansson (c)
Lena Ek (c)