Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anför om att det bör inrättas en försäkringsombudsman som kan hjälpa personer som anser sig orättvist behandlade. Motivering
Arbetsskadeutredningar visar sig ofta (enl Riksförsäkringsverket) vara av dålig kvalitet och dessutom ofullständiga. Försäkringskassorna ska under handläggningens gång ta ställning till vilken ersättning den skadade ska få. I samråd med försäkringsläkare ska de då tolka arbetsskadeutredningar som kan vara ofullständiga. Det kan leda till att arbetsskadade inte får den ersättning de är berättigade till. Försäkringsläkaren grundar sina bedömningar utifrån vad som kan läsas i handlingarna. Den läkare som har behandlat den arbetsskadade grundar sina bedömningar även på sådant som de kan se, höra och känna. Den behandlande läkaren avger utlåtanden för vilka de ansvarar såsom läkare inför Socialstyrelsen och riskerar att mista sin legitimation vid upprepade felbedömningar, medan försäkringsläkaren ansvarar som tjänsteman - anställd vid försäkringskassan.
Många arbetsskadade som anser sig ha fått fel ersättning begär en prövning i kammarrätten. Prövningsrätten infördes 1993 för att den arbetsskadade skall få hjälp av en opartisk instans.
Andelen avslag på prövningstillstånd i kammarrätten har ökat kraftigt. Det är vanligt att avslagen inte motiveras, vilket leder till att åtskilliga av de skadade inte upplever att deras talan överhuvudtaget blivit föremål för prövning. Den skadade känner inte alltid till att han/hon skulle kunna få juristhjälp av sitt fackförbund och de har inte råd att anlita en jurist själva.
Alla medborgare berörs av socialförsäkringar men det saknas någon som för den enskildes talan i de fall man upplever sig åsidosatt eller motarbetad. Den försäkrade har svårt att förstå det fackliga byråkratspråk som försäkringskassornas beslut är avfattade på. Av den anledningen föreslår vi att det bör inrättas en försäkringsombudsman som kan hjälpa personer som anser sig orättvist behandlade.
Stockholm den 2 oktober 2000
Birgitta Sellén (c)
Viviann Gerdin (c)