Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en decentraliserad antidiskrimineringspolitik som öppnar arenor för underifrån kommande initiativ och arbetssätt.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att inkludera brott inspirerade av kommunismen i arbetet med Levande historia och Forum mot intolerans.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om arbetet med etiska frågor och bekämpning av mobbning i skolan.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om uppdraget till AMS och om köp av kunskapstjänster från minoriteters och de diskriminerade gruppers experter och konsulter.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om Integrationsverkets uppdrag.
Inledning
1900-talets sista decennier har upplevt en illavarslande återkomst av rasism, främlingsfientlighet och homofobi. Hatet mot olika etniska grupper, människor med annan religion eller annan sexuell läggning var starkt mellan första och andra världskrigen, men avtog och verkade till och med dö ut när andra världskrigets och Förintelsens förödande resultat blottlades. Återkomsten av sådana attityder och handlingar i vår tid utgör ett allvarligt hot och behöver bekämpas intensivt även när denna dystra återfödelse äger rum i samhällen med stadiga demokratiska traditioner och med förhållandevis starka sociala strukturer.
Sverige har inte varit skonat från intolerans, hatpropaganda och rasistiska och homofobiska handlingar. Vid upprepande tillfällen har den vardagliga politiken agerat för att mobilisera allmänheten mot våldspropagandan och för ett aktivt motstånd mot alla ställningstaganden med bakgrund i rasism, främlingsfientlighet och homofobi. Stora och ibland spektakulära demonstrationer och kampanjer har anordnats. Nya antidiskrimineringslagar stiftades och började tillämpas av nya ombudsmän med tydliga funktioner i försvaret av de mänskliga rättigheterna. Återkommande debatter och aktiviteter har ägt rum. Ändå har den politik som vill stoppa hatets tal och dåd mest haft karaktären av tidsbegränsade och icke samordnade handlingar. Därför är den nya handlingsplanen mot rasism, främlingsfientlighet, homofobi och diskriminering som regeringen presenterar i sin skrivelse 2000/01:59 mer än välkommen.
Ett samlat grepp
Skrivelsen har stora förtjänster. För det första sammanfattar den väsentlig information både inom den nationella och den internationella politiken. Även om Folkpartiet inte i allt delar synen på redan genomförda program och projekt med antirasistisk och antidiskriminerande inriktning - när det t ex gäller redovisningen om "Europaåret mot rasism" eller beskrivningen av integrationspolitiken och minoritetspolitiken - betraktar vi denna första samling av information och analys som nödvändig och värdefull. Alla enskilda människor och grupper engagerade i kampen mot rasism och diskriminering får i denna text en god vägvisare i dagens politiska landskap och en samlad kunskap om de myndigheter, organisationer och nätverk som agerar för att motverka rasism, homofobi och diskriminering.
Den andra stora förtjänsten denna skrivelse har består i viljan att få grepp om helheten. Det gäller inte längre en rad sinsemellan isolerade kampanjer, projekt och åtgärder, utan en strävan att göra den allmänna politiken till den huvudarena på vilken de mänskliga rättigheterna oavbrutet försvaras.
Folkpartiet hade emellertid hellre sett att regeringen presenterat sin handlingsplan i form av en proposition med skarpare förslag än de nu föreslagna i skrivelsen. Regeringens alla skrivelser till riksdagen bör i första hand innehålla en redogörelse för den aktuella verksamheten som föreligger på området. Förslag, som en handlingsplan, passar bättre att föreläggas riksdagen i propositionens form.
Ett positivt inslag i detta arbete är ansträngningen att samla rättssystemets ansvar för brott med rötter i rasism, främlingsfientlighet, homofobi och diskriminering. Folkpartiet liberalerna instämmer i många av de förslagna åtgärderna - framför allt när det gäller en översyn av alla antidiskrimineringslagar och en utredning om en möjlig framtida sammanslagning av ombudsmännens funktioner, utom JO:s. Den aviserade propositionen som kommer att behandla förslaget om kriminalisering av hets mot homosexuella som grupp lovar också förbättringar i lagstiftningen. Det är något som Folkpartiet tidigare har krävt. I samma riktning verkar Mediegrundlagsutredningens analys av preskriptionstiderna för tryckfrihets- och yttrandebrott och de förstärkande anvisningar i regeringens skrivelse kring detta arbete.
Den pågående verksamhet med kunskapsstrategier inom rättsväsendets myndigheter och den översyn som Brottsförebyggande rådet kommer att stå för kommer också att förstärka försvaret av de mänskliga rättigheterna.
Spridning av kunskap om alkohollagen och om föreskriften att brott för olaga diskriminering innebär att serveringstillståndet kan ifrågasättas utgör antagligen ett effektivt redskap i kampen mot intolerans.
Handlingsplanen ägnar särskild uppmärksamhet åt de minoriteter som oftast utsätts för övergrepp.
Eftersom romerna många gånger saknar tillit till myndigheter ger den nya handlingsplanen DO ett tvåårigt uppdrag för att motverka och förebygga diskriminering av denna folkgrupp. Också okunskapen om samernas kultur och om deras vardagliga livsvillkor analyseras i regeringens skrivelse. Den nationella informationssatsningen om samerna som inleddes år 2000 är långsiktig och strategisk och kommer att sträcka sig fram till 2005. Folkpartiet betraktar dessa satsningar som viktiga i kampen mot diskriminering.
Ett centraliserat arbetssätt eller rum för gräsrötternas initiativ?
På flera punkter föreligger det skillnader mellan regeringens och Folkpartiets uppfattning om arbetet med aktuella frågor om intolerans. Den viktigaste skiljelinjen återfinns i relationen mellan det offentliga Sverige och de grupper och individer som kan och vill agera mot alla former av intolerans. Folkpartiet tror på ställningstaganden och aktioner utformade och genomförda underifrån och upp, med utgångspunkt i initiativ och handlingar som den enskilde invånaren och som små lokala grupper står för. De utgör kärnan i den mest effektiva strategin mot intolerans. Därför tycker vi att tvåvägskommunikationen i samhället behöver avsevärt förstärkas. Bara så skapas spelrum för demokratiska krafter engagerade i kampen mot rasism, främlingsfientlighet, homofobi och diskriminering.
De delar i regeringens skrivelse som avser den vardagliga dialogen och samverkan mellan å ena sidan beslutande och verkställande instanser och å andra sidan invånare är oftast för svagt formulerade.
Vissa avsnitt tyder på förståelse för frågan om en förbättrad kommunikation mellan beslutsfattare, verkställande grupper och invånare. Det talas i texten om t ex åtgärder för att skapa förutsättningar för medborgarnas aktiva deltagande i samhällslivet och det talas också om de lokala utvecklingsavtal som staten har träffat med kommunerna angående storstadssatsningen. Men de flesta aktioner som kommer i gång enligt etablerade modeller följer starkt centraliserade och hierarkiska mönster. Först beslutas centralt att medel ska delas ut, sedan skapas en hel apparat av centrala och lokala byråkrater som sluter avtal och planerar och i sista led inbjuds invånarna att ta del av det som redan är beslutat och ofta också detaljplanerat.
Det som då händer är att den offentliga sektorns starka aktörer och deras redan väletablerade samarbetspartner - ekonomiskt starka studieanordnare, traditionella stora svenska organisationer, arbetsförmedlingar och kommunala förvaltningar och bolag - tar för sig alla uppdrag. De grupper som redan har direkta erfarenheter av diskriminering tilldelas automatiskt rollen av passiva åtgärdsobjekt, vilket hos dem har fördjupat känslan av utanförskap och maktlöshet. Just dessa grupper borde tilldelas en viktigare roll i arbetet mot intolerans. Det är Folkpartiets uppfattning att de kan bidra till demokratins förnyelse om och när de har en chans att ta sig an sina egna problem och blir aktiva i samspelet med samhällets alla traditionella aktörer.
En decentralisering av antidiskrimineringspolitiken är nödvändig. Arenor för egen makt och generös finansiering av underifrån kommande initiativ och aktioner bör ge bättre resultat än kostsamma centraliserade och hierarkiskt anordnade satsningar.
Bekämpa hatbrotten
Folkpartiet har under ett antal år arbetat för att bestämmelsen om hets mot folkgrupp utvidgas till att omfatta också hets mot homo- och bisexuella. En lagreform har hittills blockerats av en majoritet av socialdemokrater, moderater och kristdemokrater. Det gör att nazistiska och andra extremistiska grupper kan fortsätta att sprida fullt laglig hatpropaganda som går ut på att homo- och bisexuella inte har rätt att leva och att den som mördar homo- och bisexuella är en hjälte. Homo- och bisexuella har alltid tillhört nazismens främsta måltavlor.
Folkpartiet liberalerna anser att det brådskar med att få en lagändring till stånd som gör det straffbart att utöva hets mot homo- och bisexuella. Frågan är i dag under utredning och en majoritet verkar nu vara möjlig att uppnå. Homo- och bisexuella bör även omfattas av regeringsformens förbud mot diskriminerande lagstiftning.
Även om regeringens föreslagna handlingsplan tar upp homofobi behöver arbetet mot att bekämpa hoten mot homosexuella ytterligare understrykas. Det gäller i synnerhet hatbrotten. I dag är det polisen som lokalt utreder riktade brott och våld mot homo- och bisexuella. Mycket tyder på att vissa utredningar skulle bli effektivare med speciella utredare som har kännedom om homo- och bisexuellas situation. Den ideologiskt motiverade brottsligheten mot homo- och bisexuella kartläggs sedan några år även av säkerhetspolisens författningsskydd, eftersom rasistiska och homofoba brott angriper grunden för det demokratiska samhället. Det är angeläget att SÄPO fortsätter att kartlägga och motverka sådana brott.
Folkpartiet tycker att det är en självklarhet att befintliga brottsförebyggande institutioner som arbetar mot våld och brott tar sig an de dåd som riktas mot homo- och bisexuella. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) bör få ett särskilt uppdrag att arbeta mot våldsbrott riktade mot homo- och bisexuella. Polisen och övrig personal inom rättsväsendet bör få ökade kunskaper om homo- och bisexualitet genom förbättrade utbildningsinsatser.
Sedan 1994 är det en försvårande omständighet om syftet med ett brott är att kränka en person grundat på tillhörighet till folkgrupp m.m. (brottsbalken 29 kap. 2 § första stycket 7). Det är oklart om bestämmelsen fått någon betydelse vid bedömningen av straffvärdet för brott mot homo- och bisexuella. I flera rättsfall där det har klarlagts att brottet haft ideologiska motiv har straffskärpning ändå inte gjorts. En översyn av lagrummet behövs för att klarlägga om homo- och bisexualitet bör nämnas särskilt eller om någon annan åtgärd bör vidtas. Därför är det bra att regeringen nu föreslår detta.
Stärk antidiskrimineringsskydd et
Den lagstiftning mot diskriminering i arbetslivet som infördes 1999 tillkom med stöd från Folkpartiet. De nya lagarna är ett stort steg framåt mot en effektiv och rättssäker lagstiftning mot diskriminering. Samtidigt återstår påtagliga brister. Lagstiftningen har splittrats upp på en lång rad olika lagar, en för varje typ av diskriminering. Dessutom finns många olika ombudsmannamyndigheter som arbetar mot diskriminering. I samband med riksdagsbehandlingen av lagen om åtgärder mot etnisk diskriminering i arbetslivet, lagen om förbud mot diskriminering i arbetslivet av personer med funktionshinder och lagen om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning har Folkpartiet förelagt riksdagen förslag om en samordning av diskrimineringslagarna och ombudsmännens funktioner.
Att slå ihop vissa ombudsmannainstitut till en gemensam myndighet vore en viktig åtgärd för att samordna insatserna mot diskriminering. Sammanslagningen bör därför avse Jämställdhetsombudsmannen (JämO), Handikappombudsmannen, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) och Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HomO). Dagens olika diskrimineringslagar bör samordnas till en gemensam lagstiftning.
Grundprincipen ska vara att den framtida ombudsmannen ska ha samma mandat att arbeta mot diskriminering oavsett vilken i lag nämnd egenskap diskrimineringen avser. Även den framtida lagstiftningen bör ha samma utgångspunkt. De metoder som används ska dock även i framtiden kunna vara olika beroende på vilka uttryck diskrimineringen tar sig. Därför är det bra att regeringen nu föreslår att detta ska utredas.
Folkpartiet liberalerna vill också stärka lagstiftningen mot trakasserier. Till skillnad från vad som gäller för andra former av trakasserier är arbetsgivaren inte skyldig att arbeta förebyggande mot trakasserier på grund av sexuell läggning. Det förebyggande arbetet bör avse även trakasserier på grund av sexuell läggning. Arbetsgivarens förebyggande insatser skulle däremot kunna vägas in vid bedömningen av påföljden vid konstaterade fall av trakasserier.
Stödet från EUs sociala fonder
Enbart en procent av de projekt som genomfördes med stöd från Europeiska socialfonden, mål 3, under perioden 1995- 1999 var initierade och ägda av invandrargrupper fast dessa projekt enligt de ursprungliga EU-dokumenten var avsedda just att skapa nya möjligheter för s k utsatta grupper, och bland dem just arbetslösa invandrare.
Regeringens skrivelse påminner om det kommande gemenskapsinitiativet EQUAL, en aktivitet avsedd att motverka intoleransen genom en positiv utveckling i arbetslivet. Vad som saknas i regeringens skrivelse är att en av gemenskapsinitiativets viktigaste principer är det som på EU-språk kalls för "Empowerment", alltså principen om egenmakt hos de som i dag upplever sig själva som maktlösa. Minoriteter, utlänningar bosatta i landet och sexuellt avvikande grupper ska inte enbart beskrivas som offer för intoleransens angrepp. Istället ska de betraktas som viktiga delar i kampen mot intolerans. Att dessa grupper tar makt över sina liv och själva med kraft försvarar sina intressen är avgörande för kampen mot rasism och främlingsfientlighet.
De nya svenska bestämmelserna som reglerar arbetet med EU-stödet inom det nybildade ESF-rådet får orimliga konsekvenser. Det insatsområde som utgör huvudarenan för små grupper och diskriminerade enskilda kallas i regelsamlingen för insatsområde fyra. Hela Stockholmsregionen får bara tre miljoner kronor om året. I jämförelse med de stora belopp som går till Storstadssatsningen eller finansiering av aktivitetsgaranti är denna tilldelning upprörande. Antagligen är denna summa resultat av en omedveten diskriminering, ett sätt att bara satsa symboliskt på handlingar som inte strängt dirigeras av den offentliga sektorns representanter.
Antidiskriminering och integration
Regeringen påpekar i sin skrivelse: "Det är självklart inte lätt att dra någon skarp gräns mellan mer allmänt integrationsfrämjande insatser och åtgärder för att motverka rasism, främlingsfientlighet och etnisk diskriminering." Ändå hävdas det att mycket i integrationspolitiken "faller utanför ramarna för arbetet mot intolerans".
Folkpartiet har i motioner under en längre tid skrivit om behovet av en förstärkt makt åt dem som i dag saknar möjlighet att bestämma över sin vardag, genom t ex aktivitetscentra drivna på entreprenad av de arbetslösa själva och entreprenader som försöker skapa nya arbetstillfällen. Egenmakt kräver både en sund och genomskinlig finansiering av sådana entreprenader och ett regelsystem som ger stöd till människor som upplever sig diskriminerade.
En sådan politik skulle i praktiken motverka propagandan om bidragsjagande utlänningar som kommer till Sverige för att hänsynslöst utnyttja trygghetssystemen. Samtidigt kan en sådan politik minska det missnöje som idag är mycket spritt i invandrarbefolkningen, ett missnöje dokumenterat bland annat i färska rapporter från Riksdagens revisorer och Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, och tidigare beskrivet i utredningen om brandkatastrofen i Göteborg.
Antidiskrimineringsklaus uler vid offentlig upphandling
En kommitté lämnar snart fram sitt betänkande angående utformning av upphandlingsavtal. Regeringen kommer att, efter sedvanlig remissbehandling av betänkandet, arbeta med inriktning mot att antidiskrimineringsklausuler som kan finnas verkligen utnyttjas vid offentlig upphandling.
Antidiskrimineringsklausuler kan ha en positiv effekt. Det är onekligen fallet idag att diskriminering på sina håll förekommer vid upphandling av olika tjänster. Det finns också goda exempel på att en form av sådana klausuler fungerar. I USA används de som ett effektivt redskap i kampen mot diskriminering. Men i Sverige kan det finnas hinder för en liknande reform. EG-rätten kan visa sig vara svårförenlig med antidiskrimineringsklausuler. De kan också få effekten att det i praktiken blir mycket svårt för en del mindre företag att få ett kontrakt med upphandlaren.
Folkpartiet anser att man bör avvakta Upphandlingskommitténs betänkande och vänta på en del klargöranden innan riksdagen slutligt tar ställning för eller emot antidiskrimineringsklausuler.
Levande historia, Forum mot intolerans
Som framkommer av skrivelsen pågår i dag ett viktigt arbete med analys och uppvärdering av etiska ställningstaganden på samhällets offentliga arenor, i de institutioner, myndigheter och organisationer som ger struktur till vardagens samtal och handlingar. I detta sammanhang vill Folkpartiet påpeka att stora brister förekommer i diskussionen om den mycket grymma intolerans som har sina rötter i kommunismen. Det räcker inte med de hänvisningar till stalinismen som skrivelsen innehåller. Det gäller en analys av den långvariga och blodiga politiska praktik som verkade för att överföra kommunismens principer i handling. Denna art av intolerans har under hela 1900-talet och även tidigare gett upphov till oändligt många våldsamma konflikter, terror och massmord av astronomisk omfattning.
Fröet ur vilket stora kedjereaktioner av våld och massmord har vuxit är en politisk filosofi som sätter kriget mellan sociala grupper, den s k klasskampen, i centrum.
Den jugoslaviska tragedin har med all tydlighet bevisat att klasshatets läror utgör en mycket bred inkörsport för det etniska hatet. Det var kommunisterna kring Milosevic och Tudjman som ville behålla makten och återupplivade alla gamla konflikter mellan landets etniska och religiösa grupper. Denna tragedi utan like i Europas nutida historia bör studeras med stor uppmärksamhet just därför att den så klart avslöjar det etniska krigets inre mekanismer.
Den praktiska politik som hämtar inspiration från klasskampens lära har fullständigt misslyckats överallt där den har tillämpats. Men dess tankegångar har en fantastisk förmåga att gömma sig bakom milda formuleringar och på nytt propagera för en aktiv hatpolitik.
Trots Berlinmurens fall har politiska ställningstaganden som försöker ursäkta kommunismens brott mot mänskliga rättigheter fortfarande stor spridning i hela världen. Oftast hämtar dessa strömningar sin styrka ur det som bör kallas för vänsterns revisionism - alltså en systematisk historieförvrängning som syftar till att antingen förminska eller helt bortförklara kommunismens praktiska effekter över politik och samhällsliv. I kampanjen Levande historia och i de svenskt initierade konferenserna om intoleransen bör vänsterrevisionismen bli objekt för ständiga analyser och allt djupare avslöjanden.
Också andra typer av intolerans behöver ägnas större uppmärksamhet i arbetet med etisk förnyelse. Den religiösa fanatismen som inte respekterar andra livsuppfattningar än den egna bör bemötas aktivt och systematiskt. Historieundervisningen bör få en betydligt starkare ställning än i dag i grundskolor och gymnasier, på högskolor och universitet.
Etik i skolorna - mobbning
Mobbning, aggressivitet och muntliga förolämpningar kan direkt kopplas till intoleransens sociala klimat. Rasförtryck, förföljelser av minoriteter, trakasserier och misshandel av homosexuella har mycket svårt att komma i gång om barn och ungdomar vistas i miljöer fria från våld och aggressiva sätt att tala. Intoleransens sociala och psykologiska mekanism består faktiskt i våldsamma beteenden och mobbning. Jakten på lovligt byte utnyttjas alltid av främlingsfientligheten, rasismen och homofobin.
Vi tycker att skrivelsens uttalanden om skolans roll i bekämpning av intolerans och om värdegrundsfrågor - vilket är ett onödigt komplicerat sätt att tala om uppförande, etik och moral - är långt ifrån tillfredsställande. Om skolan ska kunna stoppa hatpropagandans spridning bland ungdomar behöver skolan handla, göra mycket mer än att tala om "värdegrunder". Våldets alla yttringar ska stoppas i tid.
Mobbning, våld och sexuella trakasserier ska inte tillåtas i skolans arbetsmiljö. Brott som begås i skolan ska alltid polisanmälas. Varje skola ska ha en åtgärdsplan mot mobbning. En av de viktigaste åtgärderna är att informera föräldrar till barn som mobbar eller mobbas. Det är idag ingen självklarhet. Det finns metoder mot mobbning som förespråkar att föräldrarna "inte blandas in". Det tycker Folkpartiet är fel. Föräldrar har rätt att få veta hur deras barn har det i skolan, och de kan också bidra till en lösning av problemet.
Folkpartiet anser att elever som gjort sig skyldiga till grova förseelser som mobbning och våld måste kunna skiljas från skolan under en längre tid. Idag finns bara möjligheten att visa ut en elev från klassrummet under ett undervisningspass. Följden blir att det är den mobbade i stället för mobbaren som flyttar på sig. Om en elev gör skolmiljön otrygg för sina kamrater, måste kraftfulla åtgärder vidtas. Det är angeläget att under elevens avstängning arbeta på att lösa problemet på längre sikt och förbereda hans eller hennes återinträde i skolan. Detta arbete ska skolan göra i samarbete med eleven, elevens föräldrar och, om de samtycker, med professionell hjälp utifrån.
I Skolverkets nationella kvalitetsgranskning från 1999 av skolors arbete mot mobbning och annan kränkande behandling ifrågasätts om bestämmelserna i skolformsförordningarna ger skolor rätt stöd för sina myndighetsbeslut. Folkpartiet föreslår att denna fråga ses över så att skolor får det lagstöd de behöver för att arbeta mot mobbning på ett effektivt sätt.
Vi vill i detta sammanhang också påminna om att de utländska lärarnas frånvaro eller i bästa fall sällsynta närvaro i den svenska skolan inte främjar förståelsen för andra kulturer. Att AMS hittills inte har lyckats rekrytera akademiker med utbildning från hemländerna till läraryrket är en stor förlust i ansträngningen att bekämpa diskriminering. Skolan kan inte på ett trovärdigt sätt tala mot intolerans så länge lärarkåren innehåller mycket få av minoriteternas akademiker.
Relationen mellan invandrare, AMS och andra myndigheter och etablerade organisationer
Regeringen vill ge AMS ett särskilt uppdrag om bl.a. utbildningssatsningar riktade till arbetsförmedlare och annan personal inom AMV rörande såväl mekanismerna bakom diskriminering som de gällande reglerna på området. Syftet är att motverka diskriminering i arbetslivet i stort och risken att arbetssökande i kontakterna med arbetsförmedlingen diskrimineras.
Vi anser att uppdragets omfång och innehåll är klart otillfredsställande. Som vi tidigare påpekat har flera rapporter och undersökningar (Riksdagens revisorer, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering IFAU, utredningen om brandkatastrofen i Göteborg) beskrivit den känsla av frustration, missnöje och ibland intensiv misstänksamhet som har spritt sig i invandrarbefolkningen när det gäller kontakterna med myndigheterna och då oftast relationerna med arbetsförmedlingar.
I ljuset av dessa dystra beskrivningar menar vi som socialliberaler att radikala grepp behövs för en ändring av attityderna. Det gäller t ex uppmaningar riktade till AMS, länsarbetsnämnder och arbetsförmedlingar att etablera kontinuerliga kontakter med invandrarorganisationer i trakten. Studiedagar, konferenser och seminarier i vilka invandrarna får rollen av lärare och samtalsledare medan arbetsförmedlare och andra tjänstemän intar positionen av elever skulle väsentligt förbättra kommunikationen mellan de berörda. För att en gång för alla göra slut på fördomarna som automatiskt gör invandraren till passivt objekt för åtgärder och program behöver myndigheterna själva börja ta del av de erfarenheter som fyller den diskriminerades vardag.
När det gäller stöd för lokalt arbete, stöd till brottsoffer, rådgivning och stöd till kommuner och lokalt brottsförebyggande arbete är dialogen med minoriteterna oerhört värdefull. Att köpa kunskapstjänster om antidiskriminering direkt från de berörda gruppernas experter och konsulter är ett sätt att i praktiken försvåra diskrimineringen.
Integrationsverkets strategiska roll
Regeringen har under år 2000 gett Integrationsverket flera uppdrag med syfte att intensifiera verkets förebyggande arbete mot intolerans. Den nationella kunskapsbank mot rasism, främlingsfientlighet och diskriminering som verket bygger upp kan bli ett effektivt instrument i förbättringar av dialogen mellan invånare och myndigheter. En sådan kunskapsbank utgör en stor vinst för samhället.
Folkpartiet har tidigare tagit ställning mot inrättandet av Integrationsverket och yrkat på en nedläggning av myndigheten. De senaste månaderna har verket förtydligat verksamhetens mål och strukturerat sitt arbete. Det finns fortfarande stora frågetecken kring verkets ovanliga funktion och dess praktiska förutsättningar.
Som Folkpartiet tidigare påpekat är de bästa aktörerna i kampen mot alla former av diskriminering de berörda människorna själva. Om utlänningar bosatta i landet och homosexuella själva har praktiska möjligheter att organisera sig och försvara egna intressen, om de har tillgång till ekonomiska resurser och regelverk som bildar en realistisk plattform för konsekvent och kontinuerlig aktivitet, då erövrar grupper tidigare utsatta för trakasserier eller hot makt över sina liv. Har de egen makt - då behöver de varken en "ta-hand- om"-politik eller tjänstemän som verkställer denna politik på statlig, regional och kommunal nivå.
Integrationsverket kan antagligen vinna en helt berättigad position i en "Empowerment"-process först när denna myndighet skapar arenor på vilka de diskriminerade kan spela en huvudroll. Ett sådant verk skulle snarare vara en katalysator, en medlare och förmedlare av kunskap och kontakter än en myndighet som uppifrån verkställer färdigt formulerade planer och program. Planer och program utformas och genomförs av målgrupperna själva. Verket bör stimulera och stödja denna verksamhet och öppna allt flera mötesplatser på vilka nerifrån kommande initiativ kommunicerar med viktiga institutioner och organisationer.
För att kunna spela denna roll behöver verket en helt annan ekonomi än den har nu. Hela beloppet som Integrationsverket årligen kan dela till landets alla invandrarorganisationer ligger på en skrattretande låg nivå, ca 20 miljoner. När hundratals miljoner kastas in i den offentliga "ta-hand-om"- politiken via Storstadssatsningen och när miljarder går till en enorm apparat, alltså AMS, som hittills aldrig har kommit med tillfredsställande svar på den plågsamma frågan om invandrarnas kroniska arbetslöshet, då är de 20 miljonerna som delas ut till invandrarnas egna aktioner snarare bevis på diskriminering än medel för att bekämpa diskrimineringen. Hela funktionen som Integrationsverket tilldelas i den nya handlingsplanen ter sig tvivelaktig när medel inte finns hos verket för att på ett effektivt sätt öppna samhällets aktiva arenor för människor som i dag lever i segregation och drabbas av diskriminering. Folkpartiet tvivlar på att planens vackra ord om "Integrationsverkets strategiska roll" i de givna omständigheterna kan betraktas som något annat än tomma slagord.
Stockholm den 23 februari 2001
Bo Könberg (fp)
Johan Pehrson (fp)
Kerstin Heinemann (fp)
Harald Nordlund (fp)
Ana Maria Narti (fp)